Worcestershire sosu, İngiltere mutfağına ait bir sos. Son yıllarda uluslararası tariflere olan erişimimiz arttıkça Türkiye’de de sık gündeme gelmeye başladı. Büyük marketlerin raflarında da bulunabilen Worcestershire sosunu evde yapmak da mümkün elbette. Ancak malzemesi biraz fazla… Sizin için bu sosun tarihini, kullanım alanlarını ve tarifini araştırdık. İşte Worcestershire sosu hakkında merak ettikleriniz…
#Worcestershire Sosu NedirDünya da birçok farklı yerin kendine ait değişik özellikleri bulunmaktadır. Ülkemiz de kendi içerisinde çok farklı kültürel özellikleri ve çeşitliliği bulunan bir ülke konumundadır. Her bölgesinin, hatta her ilinin ve bazen ilçelerinin de kendine ait farklı tür de bazı özellikleri bulunur. Yemek kültürü de bölgeden bölgeye farklılaşan bir kültür çeşididir. Ülkemizin doğu bölgesinde yer alan Hakkari ilinin de kendisine ait farklı bir yemek kültürü vardır. Ülkemizde yemekleri çok sevilen bir ildir. Hakkari yemekleri isimleri nelerdir? En lezzetli Hakkari yemekleri nelerdir? Hakkari'ye giden insanlar orada neler yiyebilir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
#Hakkari YemekleriGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Hemen herkes muhtemelen sosyal medyada silah haline getirilmiş beceriksizliği gösteren paylaşımlar görmüştür; bir kadın, kocası markette yanlış ürünleri almasın diye resimli bir alışveriş listesi yapıyor, başka bir kadın, kocası yürümeye yeni başlamış bebeklerine baktıktan sonra birbirine girmiş evine bakıyor, bir diğer kadın ise eşinden yemek masasını toplamasını istiyor ve adam boş bir tencereyi içine bile bakmadan buzdolabına koyuyor. Silah haline getirilmiş beceriksizlik, temel ev işleri, çocuk bakımı ve hatta yemek hazırlama söz konusu olduğunda kullanılabiliyor. Peki silah haline getirilmiş beceriksizlik tam olarak nedir?
#Silah Haline Getirilmiş BeceriksizlikPartnerinizin beceriksizliği, katılmak istemediği görevleri yapmaktan kaçmanın bir yolu olarak kullanıyor olabileceğinden hiç şüphelendiniz mi? Belki de bulaşık makinesini doğru bir şekilde nasıl dolduracağını öğrenmek için inisiyatif almayı reddediyor ya da bebek bezi değiştirme işini o kadar kötü yapıyor ki devreye girip yardım etmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bunlar silah haline getirilmiş beceriksizliğin iyi birer örnekleri. Peki silah haline getirilmiş beceriksizliğin ilişkinizde olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte çok ilginç detaylar…
#Bir Sorudan FazlasıKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#YemekDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) sosyal bilimler, hukuk, sağlık, mühendislik, eğitim gibi 11 alanda 2024 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) eğitim bilimleri alanında dünya sıralamasında 83’üncü oldu.
#Times Higher EducationPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#PizzaYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu dün 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 338 bin 14 kişinin başvurduğu Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. Uzmanlara göre sınav orta zorluktaydı, sonuçları ‘matematik’ belirleyecek.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıYarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüBugüne kadar onu sadece market raflarından aldıysanız “Evet bir çeşit makarna” deyip, kestirip atabilirsiniz. Ama o mütevazı kuskusun evde ve elde yapılmışını bir kez denediyseniz bu kadar basit olmayacağını da bilirsiniz. Bu hafta evde kuskus yapımını anlatıp onu çok pratik bir tarifte kullandım.
#KuskusYaklaşık 14 milyon insanın etkilendiği deprem felaketinden sonra yeniden inşa sürecinin hızla başladığını belirten Bakan Murat Kurum, “15 gün sonra ilk sözleşmeler imzalandı, 46’ncı günde temeller atıldı. Bugün bölgede 132 bin konutun inşasına başlanıldı. Yaklaşık 500 bin kişinin yuvasının temeli atılmış oldu. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bu hızla bu anlayışla tekniğine uygun inşaatlar göremezsiniz. 11 ilde ilk etapta 319 bin, toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz” dedi.
#DepremCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı toplantısında yaptığı konuşmada, "Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz. TOKİ'nin inşa edeceği konutlar zemin artı 3 veya 4 katlı, 3 oda bir salon olarak yapılarak hak sahiplerine verilecektir. Yerinde ihya edilebilecek alanlarda da düşük yoğunluk, düşük kat ve güvenlik önceliğimiz olacak" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 11 Şubat tarihinde 84 yaşında ölümü, Türkiye’nin uğradığı 6 Şubat deprem felaketinin yol açtığı büyük sarsıntı dönemine rastladı. Bu durum, depremin yarattığı şok ortamı ve toz bulutunun altında Baykal’ın ölümünün basında hak ettiği ölçüde yer bulmasına izin vermedi kaçınılmaz olarak. Oysa 1960’lı yılların ortalarından 2010’lu yıllara kadar uzanacak şekilde yarım yüzyıla yayılan bir zaman kesitinde Deniz Baykal’ın bir politikacı olarak Türkiye’nin siyasi serüveninde, bu ülkede tarihin akışının izlediği çizgi üzerinde önemli izleri var.
#Deniz BaykalTarih boyunca insanlığın en temel besin kaynaklarından biri olan ekmek, soframızın ve sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’e göre de enerji üretebilmek için kesinlikle tüketilmesi gereken gıdalar arasında... Pratik ve doyurucu ekmek arası tarifler pratikliğiyle de günün kurtarıcısı...
#Tostİnsan dünyaya gelir, büyür, zamanla kişilik kazanır, sosyalleşir, eğitilir, kendini geliştirir ve sonunda da yaşlanarak sürecini tamamlar. Dolayısıyla doğmak kadar yaşlanmak da doğal ve toplumsal açıdan da kabul edilmesi gereken bir kavramdır. Gelin görün ki Türkiye’de durum tersi. Buyurun son örneği; İstanbul Ataşehir’de özel bir hastanede yatağa bağımlı, konuşamayan, yaşlı bir hastaya hem de sağlık görevlilerinin yaptığı rezillikler. ‘Pes dedirttiler!’ demek isterdim ama maalesef benzer iğrençlikler daha önce de yaşandı. Ve dahası kapalı kapılar ardından kim bilir başka neler oluyor? Peki, bu rezilliklerin arkasında ne yatıyor? Toplumu yaşlıları ile nasıl barıştıracağız? Sordum.
#65+ Yaşlı Hakları DerneğiKüçüklüğümüzde pastanelerde şeffaf paketlerde satılan, günümüzde de patisserie dünyasının gözdesi halini alan bezelerin bir değişik versiyonuyla geldim bu hafta karşınıza; evet bildiniz, Pavlova tatlısı. Bolca taze meyve ve çırpılmış krema ile hazırlanan Pavlova tatlısı, Yeni Zelanda-Avustralya mutfağının geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Adını ise 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarına damgasını vuran döneminin dünyaca ünlü Rus balerini Anna Pavlova’danalıyor. Bir rivayete göre ekibiyle 1962 yılında çıktığı Yeni Zelanda- Avusturya turnesinde, Yeni Zelanda’da kaldığı otelin şefi, balerin Pavlova'nın şerefine bir tatlı hazırlıyor. Adı da o günden bu yana Pavlova tatlısı olarak anılıyor.
#Pavlova Tatlısı