Protein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikTARIM ve gıda sektöründe AR-GE ve inovasyon (yenilikçilik) kavramları iyice ön plana çıkmaya başladı. Çünkü şu gerçeği çok iyi biliyoruz: Tarım ve gıdada “ihracatçı” olmaya mecburuz! Başka seçenek yok... İşte ancak söz konusu kavram ve uygulamalar sayesinde bunu başaracağız. “İhracat Odaklı Tarım ve Gıda Stratejileri” çerçevesinde yoluna hızla devam eden firmalarımızın sayısı da giderek artıyor. K.F.C. Gıda da bu alanda güzel bir örnek. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, firmanın küresel vizyonunu şöyle anlatıyor:
#1Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı'nın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olduğunu belirterek, "Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek" ifadelerini kullandı. "Tarım milli güvenlik meselesidir" diyen Bakan Kirişci, gıda fiyatlarındaki artışın çözümü için geliştirilen 'Kent Tarımı' projesinin detaylarını açıklayarak, "Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. 'Suyu düştüğü yerde tutacağız' diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım" dedi.
#Vahit KirişciSÜT yalnızca dünyanın değil, ülkemizin de en değerli tarım ürünü. Bu yıl sonunda 2022 rakamlarını alacağız, toplam üretimde bir miktar düşme olabilir ancak 2021 yılı itibarıyla üretim rakamı yaklaşık 24 milyon ton. Şu anda ise süt sektöründe maalesef yangın var! Sözü fazla uzatmadan bugün iki önemli ismin görüş ve önerilerine yer vermek istiyorum.
#1Elimizdeki kaynakların azalma hızı göz önüne alındığında gelecek nesillerin deniz balığının tadını bilmesi zor görünüyor. Bu konudaki öncü çözümse balık yetiştiriciliği ve çiftlik balıkları. Alg yağlı yemlerle beslenen levrek ve çipura yetiştirip raflarında tüketiciyle buluşturan Metro Türkiye, balıkçılıkta sürdürülebilirliği hedefliyor. Hatko Su Ürünleri’nden Prof. Dr. Akın Candan ise teknolojinin ulaştığı seviyeye bakınca kültür balıklarının daha sağlıklı ve takip edilebilir olduğunu anlatıyor.
#BalıkAntalya, 16.2 milyarlık tarımsal hasılası ile Türk tarımının başkenti konumunda yer alıyor. Hürriyet’e konuşan Antalya Tarım il Müdürü Gökhan Karaca, “Türkiye’de yetiştirilen bir çok ürün ilk kez Antalya’da üretildi. Tarımın modasını Antalya belirliyor diyebiliriz” dedi.
#TarimElazığ'da 8 yıl önce 100 ton alabalık ile işe başlayan girişimci, şimdi kurduğu 4 tesisle 800 ton alabalık ve Soman üretimi gerçekleştirerek bir çok ülkeye ihraç ediyor. Şu anda 38 kişiye iş imkanı sağlayan girişimci, kurmayı planladığı işleme tesisleriyle istihdam sayısını 250'ye çıkarmayı hedefliyor.
#AlabalıkAdana'da kurbanlık koyun ve keçi satıcıları henüz kurban bayramı gelmeden hayvanların çoğunun satıldığını vurgulayarak, küçükbaşların bayramda kara borsaya düşebileceğini bildirdi. Peki Türkiye genelinde kurban fiyatları bu yıl ne kadar? İşte bazı illerde kurban fiyatları
#Kurban Fiyatları Ne KadarTürkiye’de et fiyatları son dönemde uçuşa geçti. Üreticiler de kasaplar da dert yanıyor. Bakanlık, ‘fahiş kâr peşinde koşan unsurlar’ı işaret ediyor. Olan yine tüketiciye oluyor. Peki et fiyatları neden bu kadar pahalı? Ucuz ve kaliteli et bulmak için ne yapmak gerek? Araştırdık.
#Et FiyatlarıTürkiye'de yeniden et fiyatları konuşulmaya başlandı. Fiyatlardaki artış ile birlikte gündeme gelen ikinci konu ise 'et ithalatı' oluyor. Büyük üreticilere göre et ithalatı yapılmadan fiyatlar düşmeyecek. Üreciler ise tersi görüşte. Üreticiler, bu yıl sonuna kadar 400 bin besilik dananın Türkiye'ye getirilmiş olacağına işaret ederek "İthalat çözüm değil. Önemli olan üretim. İthalata izin verilirse yüzlerce besici batar" diyor.
#Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez BirliğiBİTKİSEL yağ sektörünün önde gelen üreticilerinden Küçükbay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, fiyat artışıyla birlikte zeytinyağında yaşanan tağşişin ayçiçekte de had safhaya ulaştığını söyledi. Küçükbay, "Ham yağ olarak ayçiçekten yüzde 35 daha ucuz olan kanola, keten, soya ve pamuk yağı ayçiçek yağlarına karıştırılıyor" dedi.
#Uyarı