Güvenlik Konseyi KKTC'ye diş gösterdi

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Güvenlik Konseyi, BM gözetiminde geçen ay Troutbeck'ta başlayan ve Glion'da pamuk ipliğine bağlanan görüşmelerden beş gün sonra ilk değerlendirmesini yaptı.

Değerlendirmede, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs ile tam üyelik görüşmelerine başlama pozisyonu tamamen gözardı edildi ve Denktaş'ın bu gerekçesinin dikkate alınmayacağının ilk sinyalleri geldi.

Dönem Başkanı İngiliz temsilci Sir John Weston'un çarşamba günkü toplantıdan sonra yaptığı basın açıklamasında bu yaklaşım net biçimde ortaya çıktı.

‘‘Glion'da daha fazla ilerleme kaydedilememesi Güvenlik Konseyi'nde hayalkırıklığı yarattı'' diyen Sir Weston, Cordovez'in çabalarını övdükten sonra Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının liderlerini yargıladı:

‘‘(Sürecin devamının) Başkan Klerides'in bu turda gösterdiği esneklik ve işbirliğinden kaynaklandığına dair genel kanı oluştu.''

‘‘Ancak diğer tarafın, burada tabii ki Kıbrıslı Türkleri kast ediyorum, masaya önkoşul koyma girişimi, görüşmelerde ilerleme kaydedilmesini engelledi. Bu durumun bizde endişe ve hayalkırıklığına yol açtığını da belirtmek isterim.''

Sir Weston'ın açıklaması, Glion'daki toplantılardan sonra düzenlediği basın toplantısında iki tarafı da suçlamamaya özen gösteren Diego Cordovez'in üslubundan farklı bir ton taşıyordu.

Cordovez öylesine dikkatli bir açıklama yapmıştı ki Klerides, bu açıklamaya sert biçimde karşı çıkmış ve Denktaş'ın kınanmasını istemişti.

Hatta geçen cuma akşamı Glion'daki kapanış kokteyline katılmayarak Cordovez'i protesto etmişti.

Güvenlik Konseyi Başkanı ise, Denktaş'ın adını vermedi ama görüşmelerdeki tıkanıklığın sorumlusu olarak Türk tarafını gösterdi.

Klerides'ten ‘‘President'' diye söz ederek, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni Ada'nın resmi temsilcisi olarak tanındığının altını çizdi.

Oysa, BM Genel Sekreteri Kofi Annan Troutbeck'te yaptığı konuşmayla BM sürecini açarken iki taraf için de ‘‘toplum liderleri'' tanımlamasını kullanmıştı.

Güvenlik Konseyi, iki liderin eşit başladıkları yarışın ibresini Glion'dan sonra Klerides'ten yana çevirdi.

* * *

SIR Weston açıklamasında Klerides'i esneklik gösterdiği için övdü.

Muhatabınızın hiç bir belgeye imza atmamak koşuluyla geldiği bir toplantıda, kabul edilmeyeceğinden emin olduğunuz yepyeni bir belgeye ‘‘evet'' demek sizin esnekliğinizin ölçüsü olabilir mi?

Bu olsa olsa bir taktiktir. Güvenlik Konseyi bu taktiği Klerides'in hanesine olumlu bir puan olarak kaydederek hakemliğine maalesef gölge düşürdü.

Kaldı ki toplantılar sırasında Klerides, bu belgeyle ilgili çekincelerini de dile getirmiş ve ‘‘Denktaş hiçbir değişiklik yapmadan kabul ederse ben de evet derim'' sözleriyle kendisi de koşul koymuştu.

* * *

GÜVENLİK Konseyi sözlü bir açıklama yaparak bağlayıcı bir tavır takınmamasına rağmen, suçlu tesbitine girişerek Türk tarafını baskı altına alıyor.

Ne Avrupa Birliği'nin kararının olumsuz etkisinden, ne de S-300 füzelerinin doğuracağı gerilimden söz ediliyor.

Görüşmeleri tıkama suçlaması ile Güvenlik Konseyi, oklarını Kuzey Kıbrıs'a çeviriyor.

Yazarın Tüm Yazıları