Günümüzün en moda boÅŸanma gerekçesi iletiÅŸimsizlik

Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü verileri çok vahim bir tabloyu ortaya koyuyor. Türkiye’de saat başı 42, her 86 saniyede bir ise 1 kişi eşiyle mahkemede karşı karşıya geliyor.

Bu rakamlara göre; Türkiye’de aile içi iletiÅŸimde alarm çanları çalıyor demektir.Â

2007’de tam 166 bin 271 çift boÅŸanma davası açmış. Nafaka davası sayısı ise aynı yıl 20 bin. 2008 yılında baÅŸanan çift sayısı ise 99 bin 663.Â

Türkiye  İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; 2008’de boşanan  bu çiftlerden 9 bin 672’si evliliklerini birinci yılında noktalamış. Onları evliliklerinin ikinci yılında sonlandıran 8 bin 136 çift izliyor. Ardından gelen üç yıllık evli olup da boşananların sayısı ise 7 bin 252.

En az boşanan çiftler arasında 18 ve 19 yıllık evli çiftler yer alıyor. 2008 yılında 18 yıllık evli çiftlerden bin 195’i,  19 yıllık evli çiftlerden de bin 804’ü evliliklerini noktalamışlar.
 
Boşanan çiftler arasında 20 yıl ve üzeri evlilerin olması ise dikkat çekici.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2009 verilerine göre; boşanma nedeni olarak ‘geçimsizlik’ öne çıkıyor. Ben buna ‘iletişimsizlik’ diyorum…

2009’da mahkemelik olan 99 bin 663 çiftten 94 bin 967’si ‘geçimsizlik’ yani ‘iletişimsizlik’ nedeni ile evliliklerini noktalamış.

Boşanma davaları ile ilgili Atatürk Üniversitesi öğrencileri tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Örneğin son yıllarda boşanma davası açan kadınların sayısı, erkeklerden daha fazlaymış.

Araştırma, boşanmak isteyen kadınların yüzde 80'inin çalışan ve üniversite mezunu olduğunu gösteriyor.

Aynı araştırmaya göre; boşanmak isteyen erkeklerin de yüzde 85'i ise bir işte çalışıyormuş. İşsiz olanların oranı ise sadece yüzde 15’miş.  Yani eskiden işsizlik en büyük boşanma nedeniyken, artık çalışan erkekler daha çok eşinden ayrılmak istiyor.

Yine aynı araştırmaya göre, yüksek tahsilli erkeklerle de kadınlar da boşanma davası açmakta hiç tereddüt etmiyor.

Öte yandan söz konusu araştırmaya göre, boşanmak için ilginç gerekçeler ortaya koyan çiftlerin sayısında da artış var. Araştırmada, eşe kapı açmama, ağız kokusu, büyü, sürekli televizyon izleme ve bilgisayar bağımlılığı sıralanan son yıllarda boşanma davalarında öne sürülen gerekçeler arasında…

Peki istatistiklerdeki ürküten bu sonuçlar neden kaynaklanıyor?

Kimilerine göre buna teknoloji zemin hazırlıyor. Hemen hemen her evde yer alan bilgisayarlar aracılığıyla oynanan oyunlar ve sanal sohbetlerin, özellikle genç evliliklerde boşanma nedenleri arasında yer almaya başlaması buna gerekçe olarak gösterliyor.

Artık günümüzde yüzlerce televizyon kanalı ve her evde en az iki televizyon var. Eşler farklı farklı dizilerin bağımlısı.

Çiftler eskisi gibi artık birbiri ile birşeyler paylaşmıyor. Sohbet etmiyor. Birlikte zaman geçirmiyor.

Hatta öyle bir dönem yaşıyoruz ki, mutfataki eşinden 3G’li cep telefonu ile su isteyenler bile var.

Eşler birbiri ile gün içinde ya kısa mesajla ya da cep telefonlarına bile sığan msn ile haberleşiyor.

Acaba toplumsal zaruret olmuş Sevgiler Günü ya da evlilik yıldönümü veya çocuklu çiftler için Anneler Günü ya da Babalar Günü dışında birbirini kutlayan, hediye alan kaç çift var?

Evli çiftlerin kaçı en son ne zaman birbirini sevdiğini söylediğini hatırlıyor?

Son zamanlarda içten bir kucaklaşmanın ardından sevgi ve şevkat dolu bir öpücüğü hayat arkadaşının yanağına kondurduğunu hatırlayan kaç kişi var?

İstatistikler şunu gösteriyor; bireylerarası iletişimde toplum giderek çuvallıyor. Çünkü her yöne tarifeler ile kuruş kuruş konuşmayı, e-sosyal bireyler olmayı, hayatı dizlerde yaşamayı öğrendik de ondan…

Haydi hayırlısı…
Yazarın Tüm Yazıları