Güneşten gelen sağlık

Güncelleme Tarihi:

Güneşten gelen sağlık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 11:40

Güneşten gelen sağlık

Haberin Devamı

DENİZLİ Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Gökmen Azatçam, D vitamini eksikliğinin son yıllarda yaygınlaştığını, günlük 10-15 dakika güneş ışığı görmenin vücudun yeterli D vitamini üretmesini sağlayacağını söyledi.

D vitamininin başta kemikler olmak üzere vücudun birçok yerinde önemli görevleri olan bir vitamin olduğunu belirten Uz. Dr. Gökmen Azatçam, D vitaminin kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesini (osteoporozu) önlediğini söyledi. Azatçam, D vitaminin kemikleri ve dişleri güçlendirdiğini, kaslara güç verdiğini, eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrı olduğunu belirterek, "Devamlı yorgunluk ve vücudunda yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka kanda D vitamini düzeyine baktırmalıdır. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. İnsülin direncine önemli katkısı vardır. D vitamini eksikliği olanlarda diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi (şeker düşmesi),inme daha sık görülür. Eksikliğinde meme, rahim, barsak kanserleri gibi kanserlerin sıklığında artış olur" dedi.

D vitaminin temel kaynağının güneş olduğunu ve vücudun güneş ışığı almasının engellenmesinin D vitamini eksikliğine yol açacağını ifade eden Azatçam, "D vitamini eksikliğinde vücut kalsiyum dengesi bozulduğundan kemiklerdeki kalsiyum kana geçer ve kemikler zayıflar. Kırık oluşma riski artar. Kas gücü azalır. Unutkanlık olabilir. Yürüme, merdiven inip-çıkma zorlaşır. Dengede bozulma olup, düşme riski artar. Yorgunluk olur. Unutkanlık olabilir. Yaygın vücut ağrıları oluşur. Depresyona eğilim artar. Bu durumların önüne geçmek için günde en az 10-15 dakika vücudun güneş ışığı görmesi sağlanmalıdır" dedi.

BELİRTİSİ KASLARDA GÜÇSÜZLÜK

D vitamini eksikliğinin en çok yaşlıları ve çocukları etkilediğini belirten Uz. Dr. Gökmen Azatçam, "70 yaşından sonra deride renk değişikliği artmış olanlarda, şişmanlar, obezlerde, hamilelik ve emzirme döneminde, güneşlenirken devamlı cilt koruyucu krem kullananlarda, devamlı kapalı ortamlarda çalışanlarda, beslenme bozukluğu olanlarda, böbrek ve karaciğer yetersizliği olanlarda, sara ilacı ve kortizon kullananlarda D vitamini eksikliği görülebilir. Çocuklarda gece huzursuzlukları, aşırı terleme, renk solukluğu, iştahsızlık, isteksizlik ilk belirtileridir. Kaslarda genel bir güçsüzlük vardır. Tedavi edilmeyen çocuklarda boy uzaması olmaz, yürümede gecikme ve ördekvari yürüme görülür. Yetişkinlerde sırt omurları, kalça, ayak ve bazen de kaburgalar en çok ağrıyan kemiklerdir. Yaşlılarda da dengede bozulmaya, kas gücünde azalmaya yol açtığı için düşme artar ve kemiklerde özellikle kalçada kırık oluşabilir. Yürüme ve hareket etme kabiliyeti azalır. Enfeksiyon riski artabilir ve sık sık hastalanabilirler" dedi.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

Fotoğraf

 

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!