Güneş ve cilt sağlığı

"Güneşten korunmak" sözü, sakın ola aklınıza yürüyüş ve yüzme gibi sağlıklı aktivitelere veda etmeyi getirmesin. Çünkü uzmanların önerileri doğrultusunda gerekli önlemleri alırsanız, yaz boyunca hayatın tüm nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

Bir yandan bronz bir ten sağlık ve güzellik belirtisi olarak kabul edilirken, öte yandan güneşin insan sağlığına olumsuz etkilerine işaret eden kanıtlar gün geçtikçe artıyor. Konuyu Dermatoloji Uzmanı Dr. Bilgehan Yılmaz’a sorduk...

Yılmaz’ın ilk sözleri şunlar oldu: "Dünyamıza elektromanyetik ışın demetleri şeklinde ulaşan güneş enerjisi, görülebilen (gün ışığı) ve görülemeyen (ultraviyole-UV) olmak üzere ikiye ayrılıyor. UV ışınları ise dalga boylarına göre ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak üçe ayrılıyor. UVC ışınları, atmosferi geçemedikleri için yeryüzüne ulaşamıyor ve bizler günlük hayatımızda sadece UVA ve UVB ışınlarına maruz kalıyoruz."

İşte bu ışınların cildi yaşlandırdığı, kırışıklıklara ve lekelenmelere neden olduğu kanıtlanmış durumda. Zararlı etkiler bunlarla da kalmıyor elbette...

ERKEN DÖNEMDE GÖRÜLEN ETKİLER

n 1- Güneş yanıkları


Güneş yanığı, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalınmasını takip eden 12-48 saat içinde ortaya çıkan ağrı, sızı, ciltte kızarıklık ve su toplaması ile kendini belli eden geçici bir hastalıktır. Hastalık şiddetli olduğunda baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, kusma gibi genel belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu durum acil müdahale gerektirir.

n 2- Güneş ışınlarına bağlı gelişen alerjiler

Bazı kişiler, güneş ışınlarına maruz kaldıklarında, çok kısa süre içinde ya da birkaç gün sonra ciltlerinde kızarma, kabartı, kaşıntı ve lekelerle karşılaşabilir. Cilt yüzeyine sürülen kozmetik veya tıbbi ürünler bu semptomları tetikleyebilir.

İLERİ DÖNEMDE GÖRÜLEN ETKİLER

Güneş ışınlarının geç dönem zararlı etkileri, tıp otoritelerince önemli bir toplum sağlığı problemi olarak kabul ediliyor. Bu geç dönem etkilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

n 1- Cildin erken yaşlanması

Kırışıklıklar, güneş lekeleri, cildin kuru, sert ve kaba bir görünüm alması cildin erken yaşlanmasının habercileridir... Bu leke ve kabuklu gelişimlerin kansere dönüşme riski taşıyan belirtiler olabileceği unutulmamalı.

n 2- Cilt kanserleri

Güneş ışınlarının, özellikle de açık tenli, açık renk gözlü, sarışın/kızıl saçlı kişilerde cilt kanseri oluşma riskini çok artırdığı biliniyor. Cilt kanserlerinin büyük bir kısmı, vücudun güneş ışınlarına fazla maruz kalan kısımlarında oluşuyor.

Güneşten korunmak

Güneşten korunma kavramı, son 20-30 yılda hayatımıza girmiş olmasına rağmen sınırları henüz netlik kazanmadı. Ancak uygulamada fayda sağladığı tespit edilen bazı önemli noktalarda fikir birliğine varıldı.

n Güneş ışınlarının önemli zararları, direkt olarak gökyüzünden gelen ışınlarla olmakla birlikte; bu ışınların kar, kum ve su yüzeyinden yansıyabileceği ve bunun da zararlı etkilere yol açabileceği unutulmamalı.

n Güneşte kalma süresi, alınan ışının dozunu da belirler.

n Giysiler, güneş gözlükleri, şemsiye veya tente, güneş ışınlarının önemli kısmını engelleyebilir.

n Açık tenli kişiler, koyu tenli kişilere göre; bebek ve çocuklar ise erişkinlere göre güneş ışınlarına daha az dayanıklıdır.

Alışkanlığa dönüşmesi istenilen davranışlar

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunma hayat boyunca devam eden bir uygulama olmalı.

n Açık alanda kalmanız gerekiyorsa daima gölge bir yer arayın ve gölgede kalmaya çalışın.

n Geniş kenarlıklı şapka ve ultraviyole ışınlarını yansıtan gözlük kullanın.

n Sıkı dokunmuş kumaşlardan üretilmiş giysileri tercih edin.

n Dış ortamda geçireceğiniz zamanın mümkünse 10.00 ile 16.00 saatleri arasına denk getirin.

Bugünü kendinize ayırın

Hayatın yoğun temposundan ve negatif düşüncelerden arındıracak bir deneyim yaşamak için W Hotel’de açılan "Day Spa" bire bir. Bedeninizi enerjiyle dolduracak profesyonel bakımla, kendinizi yeniden keşfetmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

W Hotel’deki "Day SPA by Estee Lauder"da yapılan uygulamalar, sizi hem stresten kurtarıyor hem de size güzelliğin sırlarını veriyor. Tepeden tırnağa rahatlık ve zindelik hissedeceğiniz masajlar ve cilt bakımları sırasında ayrıca tüm duyular da aromaterapi uygulamalarıyla harekete geçiriliyor. Bunlardan biri olan ve geride kalan stresli günün izlerini tamamen silen "Stres Release", aynı zamanda cildinize ve vücudunuza zindelik kazandırıyor. Yüzünüz için 1 saat 30 dakika, vücudunuz için 1 saat 30 dakika, hem yüz hem vücut için 3 saatinizi ayıracağınız bu bakım, vücuttaki gerginliğin ve stresin giderilmesini sağlayan, yatıştırıcı bir uygulama.

Zihni ve bedeni dengeleyici, rahatlatıcı esansiyel yağların kullanıldığı özel masajlar, sakinleşmenizi, konsantrasyonunuzu yeniden kazanmanızı ve rahatlamanızı sağlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları