Gündüz Tezmen: Koli basili ve denizlerimiz

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Ben üç çocuk babasıyım. Marmara kıyılarından birinde küçük bir yazlığımız var. Yaz tatilinde çocuklar denize girmek istiyorlar. Ancak, mikrop olayı beni korkutuyor. Gazetelerde zaman zaman denizde koli basili olduğunu okuyoruz. Bu koli basili nedir? İnsanı öldürür mü? Az sayıda olduğu zaman tehlikeli olmuyor mu?

Lütfen bizi, okullar tatile girmeden önce aydınlatın.

K TÜRKER

Bu denli hızlı şehirleşmenin acı faturalarından biri de deniz ve çevre kirliliği. Yerel yönetimlerin karşılayabileceğinden fazla bir hizmet gereğinin doğması, aksaklıklara yol açıyor. Türk milleti olarak aksaklıklara çok önem vermiyoruz ama konu sağlık olunca ihmale de yer olmamalı. Sevinerek izlediğim haberler arasında, İSKİ’nin Marmara kıyıları için biyolojik arıtma tesisleri kurmasıyla ilgili olanları ön sıraları alıyor. Eğer bu proje aksamadan yürürse, birkaç yıl sonra temiz bir denize girme olanağına kavuşacağız. O zamana kadar dikkatli olmak gerekir. Bu tavsiyenin ardından, nelere dikkat edilmesi gerektiği yolunda da bilgi vermek istiyorum.

Koli basili, bağırsakta bulunan bir mikrop cinsidir. Dışkılama ile milyonlarcası atılır. Bu mikrop bağırsakta yaşadığı halde, o kişiye zarar vermez. Bir anlamda koli mikrobu genellikle hastalık nedeni olmaz. ’Öyleyse koli mikrobu var diye, denize girmek niye engelleniyor’ dediğinizi duyar gibi oluyorum. Koli mikrobu, bir gösterge olarak kullanılıyor. Eğer bir suda koli mikrobu varsa, bu suya dışkının bulaştığı anlaşılır. Koli mikrobu sayısı da bulaşmanın yoğunluğu konusunda bilgi verir. Kanalizasyon sularının karıştığı bir suda, tehlikeli başka mikropların ve virüslerin bulunmayacağını düşünmek de saflık olacağı için, böyle bir gösterge kullanılmaktadır.

’Hangi sayıyı aştığı zaman tehlike göstergesidir?’diye soracak olursanız, bence bunun sınırı yok. Az miktarda da olsa koli mikrobu bulunması, az dışkı karıştığını gösterir. Tehlike az da olsa vardır. Gerek kendiniz ve gerekse çocuklarınız için hangi oranda riski kabul edeceğinize sadece siz karar vermelisiniz.

Bu vesileyle, özellikle tatil sitelerinden konut alanlara seslenmek istiyorum, milyarlarca lira vererek aldığınız evlerde arıtma sistemi olmasını isteyin. Daire başına çok az bir ek maliyetle, gerek kendinizin ve gerekse çevrenizdekilerin hayatını koruyabilirsiniz. Hem de buradan elde edilecek sularla bahçelerinizi güvenle sulayarak yeşil bir çevreye de kavuşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları