Gündüz Tezmen: İdrarımda albümin bulundu






Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Evlenmeden önce de sürekli akıntı sorunum vardı. Halen bu durum devam ediyor. Gittiğim doktor antibiyotikler verdi ama kesin bir çaresi olmadı. Eczaneden dezenfektan su aldım sık sık bunu kullanıyorum, eşim de kullanıyor ama kesin bir çare yok. Ayrıca yapılan idrar tahlilinde albümin bulunmuştu. Daha sonraki kontrolde albümin azalmıştı. Böbreklerimden şüphe ettiler, idrar kültürü yapıldı ama temiz çıktı. Benim durumum nedir? A.B./İSTANBUL

Öncelikle idrarınızda bulunan albüminin sizin böbreklerinizden kaynaklanmadığını belirtmeliyim. Bu hata sıklıkla yapılıyor. Tahlil için idrar alınırken vajinal akıntı idrara karışıyor ve bu tahlilin yanlış çıkmasına yol açıyor. Vajinal akıntı proteinden zengin olduğu için, yapılan tahlilde protein yani albümin bulunur. Aynı şekilde, iltihaplı akıntılarda yanlış olarak idrarda iltihap da görülür. Bunun için tahlil yapılırken vajinal akıntının idrara karışmaması için önlem alınmalıdır.

Sizin şu andaki sorununuz vajinal akıntıdır. Bunun kesin tedavisi için akıntının tahlili gerekir. Akıntıya yol açan etken bulunduktan sonra, buna uygun olarak yapılacak tedavi ile sorun kesin olarak tedavi edilir. Ancak eşinizin de aynı sürede tedavi olması da gerekiyor, böylece birbirinize tekrar hastalık bulaştırma ihtimaliniz kalkacaktır. Doktora danışmadan dezenfektan kullanmanızı da önermiyorum. Çünkü zararsız bakteriler de ortadan kalkarak vücudun doğal korunmasını ortadan kaldıracaktır.

Yürürken koluma ağrı giriyor

62 yaşındayım. Sigara ve alkol kullanmam. İstirahat halinde hiç bir şikayetim olmazken sokağa çıktığımda yol yürüdüğümde göğsüme, sol koluma, hatta avuç içime ağrı giriyor. Çekilen EKG normal bulunuyor, tansiyonum yüksekmiş, sokağa çıkmadan tansiyon ilacımı alırsam ağrılarım daha az oluyor. Bana ne tavsiyeleriniz olabilir? Osman AKYILDIZ/AMASYA

Bir önceki mektuptakiyle parelellik gösteren ama bazı farklar bulunan bir tablo. O hastanınki değişik zamanlarda düzensiz geliyor, sizinki ise her efor harcadığınızda ortaya çıkıyor. Sizin şikayetlerinize tıp dilinde stable angina adı verilir. Bu da koroner yetersizliğinin bir belirtisidir.

Böyle hallerde istirahat halinde kalbi besleyen kan yeterli olduğu için bir şikayet görülmez ve bu sırada çekilen EKG normal bulunurken, kalbi beslemek için koroner damarlardan gelen kan, efor sırasında kalbin artan ihtiyacına yetmediği için şikayetler ortaya çıkar ve EKG bozulur. Koroner yetmezliğinin bu türünü teşhis etmek için Eforlu EKG denilen tetkik yapılır.

Size de en kısa zamanda kalp hastalıklarıyla ilgilenen bir merkeze başvurmanızı tavsiye ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları