Gündüz Tezmen: Cep telefonları ve sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

l Mehmet KARA/İSTANBUL

BU konu uzun zamandan beri insanların kafasını karıştırmaya devam ediyor.

Çok yüksek frekanslar olan elektromanyetik dalgaların insan sağlığı üzerinde zararlı olabileceği düşünülüyor. Bu dalgaların belirli kısımları dokuların ısınmasına neden oluyor. Mikrodalga fırınlar da bu etkiden yararlanarak çalışıyor.

Cep telefonları ya da teknik adıyla GSM telefonların frekansları farklı olmakla beraber benzer olduğu için teorik olarak benzer ısınmayı yaratacağı düşünüldü ve bu yönde araştırmalar yapıldı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışmada, cep telefonuyla yapılan uzun konuşmaların ardından beyin dokusunda çok hafif bir ısı artışı olduğu belirlenmiş ancak bunun, beyinde zaten oluşan günlük ısı değişmelerinin yanında çok düşük olması nedeniyle bir risk yaratmayacağı yorumu yapıldı.

Bu tür elektromanyetik dalgalar hemen tüm elektrikli cihazdan, örneğin televizyonlardan yayılıyor. Cihazın cinsine ve kullandığı teknolojiye göre değişen bir uzaklıkta bu etki hemen hemen yok oluyor. Cep telefonlarında da özellikte antenden yayılan bu dalgaların etkisini iyice azaltmak istiyorsanız, telefonu vücudunuzdan uzak tutun. Bunun için piyasada satılan kulaklıklardan yararlanabilirsiniz.

Kas erimesi olmuş

İSVİÇRE’de taksicilik yapıyorum. Bel, boyun, mide ve sinir sistemi rahatsızlıklarım için size yazmayı düşünüyordum, ama Türkiye’de olan bir yeğenimin hasta olduğunu duydum. 15 yaşındaki bu erkek çocukta kas veya kemik erimesi oluyormuş. Sürekli halsizlik ve gittikçe zorlaşan yürüme güçlüğü varmış. Bu hastalık anneanne tarafında mevcutmuş.

Sadece Almanya’da bulunan ve pahalı olan bir ilaç, aynı dertten muzdarip bir vatandaşı iyi etmiş. Bunu benim araştırmam istendi. Gerçekten iyi gelir mi, sürekli olarak mı kullanılmalı?

l T.TAŞKENT / İSVİÇRE

Çocukta halsizlik ve yürüme güçlüğü varsa, olayın kemik değil kas erimesi olduğunu düşündürüyor. Bunun büyük annesinde olması da kalıtımla iletilen türden bir sorun olduğunu düşündürüyor. Bu tür kas hastalıkları genellikle ilerleyici bir özellik taşımaktadır.

Dikkat ederseniz, ’kas hastalıkları’ diye bahsediyorum, çünkü bunlar sadece bir hastalık olamayıp benzer özellikler taşıyan birden fazla hastalıktır. Böyle olunca hastalığın nasıl bir seyir göstereceği ve tedavisinde neler yapılabileceği konusunda kesin bir şey söylenebilmesi için öncelikle hastalığın kesin adının konulması gerekiyor. Hastalığın belirtileri arasında ortak yönler çok olduğu için bu konuda uzman bir doktor ancak kesin ayırımı yapabilecektir.

Bu nedenle sadece benzer şikayetleri olan bir kişiye iyi gelen bir ilacın sizin yakınınıza da iyi gelmesi beklenemez.

Bu hastaya ne gibi tetkikler yapıldığını bilemiyorum, ayrıca hangi şehirde yaşadıklarını da belirtmemişsiniz, bu nedenle belirli bir hastaneyi öneremiyorum, ancak yakınlarındaki bir tıp fakültesi hastanesinin nöroloji bölümüne başvurulursa bu yönde daha aydınlığa çıkacaklarını sanıyorum. Ayrıca İstanbul’un Yeşilköy semtinde merkezi bulunan Kas Hastalıkları Derneği ile de bağlantı kurulduğu taktirde, yapılabilecekler konusunda daha ayrıntılı bilgi alınabilir.

Yazarın Tüm Yazıları