Zirvenin fotoğrafı

Güncelleme Tarihi:

Zirvenin fotoğrafı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Diplomatik nezaket hâkimdi

Başbakanlık Resmi Konutu salonuna da bir kapısı açılan, çoğunlukla az sayıda gruplara yemek verilen küçük odadaki yuvarlak masa etrafında tam anlamıyla diplomatik nezaket hakimdi. İlk sözü Başbakan Mesut Yılmaz aldı. Yılmaz, hükümetin uyumundan söz ettikten sonra, ‘‘Bir önceki hükümetin bıraktığı enkazı gidermekle birlikte, çok önemli işler yaptık’’ dedi. Yılmaz, hükümetin bir azınlık koalisyonu olmasına rağmen, tek parti iktidarlarında bile ender görülen uyum sergilediğini vurguladı ve ‘‘Yoğun işlerimiz arasında bazı koordinasyon eksikliklerimiz olabilir. Bunları da gideriyoruz’’ dedi.

İdam cezasını Yılmaz açtı

Yılmaz, önce altı aylık icraatını, sonra da geleceğe ilişkin önerilerini sıraladı. Yılmaz, haziran ayına kadar TBMM'den çıkmasını istediği önerilerini aktarırken, başta ölüm cezasının kaldırılmasını istedi. Yılmaz, Terörle Mücadele Yasası'nın 8'inci maddesinde yapılacak düzenleme ile ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmaları gerektiğini bildirdi. Yılmaz, aşırı dinci örgütlerin terör eylemlerini de madde kapsamına almak gerektiğini söyledi. 8 yıllık eğitimin 11 yıla çıkarılması önerisi de Yılmaz'dan geldi. Başbakan, özellikle insan hakları alanında önemli atılımlara ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Yılmaz, ‘‘Baykal son günlerde farklı tutum sergiliyor. Bize desteğinin üç ay mı bir yıl mı olacağını bilmiyorum. Seçim de buna bağlı’’ dedi ve Hükümet icraatının da CHP'ye bağlı olduğunu söyledi.

Ecevit'in ekonomik şikâyetleri

Yılmaz'ın ardından söz alan Bülent Ecevit, koalisyonun temposundan memnuniyetini dile getirirken, sitemlerini de aktardı. IMF görüşmeleri ve boru hatları konusunda bilgi sahibi olmadıklarını, fiyatları 6 ay dondurma kararının da Bakanlar Kurulu'nda tartışılmasından önce açıklandığını belirtti. Ecevit, Bakanlar Kurulu'nda tartışılmadan yapılan açıklamaların hükümette sıkıntı yarattığını söyledi. Ecevit, özelleştirme yapılırken çalışanların mağdur edilmemesini istedi. Ecevit, Tekel'in işçi alımlarını da eleştirdi. Ecevit, Siyasi Partiler ve Seçim yasaları ile ilgili hazırlıkların da süratle tamamlanması gerektiğini belirterek, ‘‘Heran seçime hazır bir durumda olmamız gerekir’’ dedi.

Bu arada üç lider, zirve sonrası yapılan açıklamada hükümete desteğinden dolayı Baykal'a teşekkür ettiler ancak içerde durum bundan farklıydı. Yılmaz, seçim tarihinin Baykal'ın tutumuna bağlı olduğunu belirtirken, Ecevit, şunları söyledi: ‘‘Baykal, hükümetin başarılı olmasından rahatsız olduğu için son günlerdeki çıkışlarını yaptı. Hiçbirşey yapmadan puan kazanma derdinde. Bakanlığı döneminde de hiçbir iş yapmadı, hep eleştirdi. Zaten hep eleştirir, iş yapmaz. Kendisini 30 yıldır tanırım. Merak etmeyin hükümeti yıkamaz, çünkü bunun altında kalmaktan korkar.’’

Cindoruk: 1998 hukuk yılı olsun

DTP lideri Hüsamettin Cindoruk ise ‘‘1998 hukuk yılı olmalı’’ dedi. Anayasa değişikliği de öneren Cindoruk, Memur Sendikaları, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarının çıkmasını istedi. Cindoruk, gurbetçilerin oy kullanması için gerekli kanunun da süratle hazırlanması talebinde de bulundu.

Ziraat Bankası faizleri tartışması

DTP Lideri, ayrıca ‘‘Ziraat Bankası'nın çiftçi, Halk Bankası'nın da esnaf kredileri eski oranlarına getirilmeli’’ dedi. Cindoruk'un çiftçi ve esnaf kredilerinin aşağı çekilmesi önerisine karşı çıkan Yılmaz ise ‘‘Ekonomik programın parçası, geri adım atamayız’’ diye konuştu. Yılmaz koalisyon ortaklarının ‘‘koordinasyon eksikliği’’ yönündeki eleştirilerine onay verirken, ‘‘Bunlar bir daha olmayacak’’ sözünü verdi.

Güneş Taner'den sitemlere cevap

Devlet Bakanı Güneş Taner ise ekonominin genel durumu hakkında bilgi verdikten sonra, Ecevit'in eleştirilerini yanıtladı. IMF ile yapılan görüşmelerde henüz bir noktaya gelinmediğini, klasik sistem ötesi bir formül aradıklarını belirten Taner, ‘‘Ben her yerde bunu söyledim. Henüz Bakanlar Kurulu'na getireceğim bir gelişme yok’’ dedi. Taner, enflasyonda önümüzdeki aydan itibaren düşüş görüleceğini de sözlerine ekledi. Devlet Bakanı Eyüp Aşık ise Tekel'e işçi alımlarında partizanlık yapmadıklarını söyledi.

Medya kıskacı

Koalisyon ortaklarının dün gerçekleştirdikleri ‘Özeleştiri Zirvesi’ni izlemek için Başbakanlık Konutu önüne gelen gazeteciler, tam anlamıyla bir medya ordusu görüntüsündeydi. 8 televizyon kanalının naklen verdiği zirveyi, televizyonların teknik ekipmanları haricinde, 100'e yakın basın mensubu izledi. Konut'a girerken Başbakan Mesut Yılmaz'dan bir açıklama bekleyen gazeteciler, otomobilin çevresini sarınca, Yılmaz bir süre beklemek zorunda kaldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!