Zirvede büyükşehir tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Zirvede büyükşehir tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye başkanı adayları arasında düzenlediğimiz zirvede, FP'li Büyükşehir belediyesinin bazı uygulamaları eleştirildi. Ali Talip Özdemir ve Yalçın Özer, Haliç projesi, su havzalarının inşaata açılması, belediyenin eğitim yardımını gündeme getirdiler. Başkan Ali Müfit Gürtuna bu iddialara cevap verdi.

HÜRRİYET İstanbul'un zirvesinde buluşan adaylara beş soru yönelttik. Bir sorumuz vardı ki bunu Ali Müfit Gürtuna dışındaki tüm adaylara sorduk: ‘‘Seçimi kazanırsanız FP'li belediyenin hangi uygulamalarını devam ettireceksiniz, hangilerini iptal edeceksiniz?’’

ANAP adayı Ali Talip Özdemir’e göre su havzaları ciddi bir tehditle karşı karşıyaydı. FP'li belediye Ömerli barajı havzasında yapılaşmaya müsait bir karar çıkartmıştı.

Özdemir, Büyükşehir Belediyesi'nin Haliç'i kimyasal arıtma yöntemiyle temizlemeye çalıştığını, bunun da hem uzun vadeli hem de pahalı bir yöntem olduğu görüşünü savundu. Özdemir, kendilerinin ise biyolojik arıtmaya dayalı daha ucuz bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

FP'li belediyeye bir eleştiri de DYP'li Yalçın Özer'den geldi. Özer, büyükşehir belediyesinin iyi bir belediyecilik yaptığını söyledi; ama dört yıldır sürdürülen eğitim yardımlarının dağıtımında partizanlık yapmakla suçladı.

Gürtuna, toplantıdan kendisine eleştiriler yönelten adaylardan önce ayrıldığı için bu eleştirileri yazılı olarak kendisine ilettik. Gürtuna iddialara şu cevabı verdi:

Su havzaları: İSKİ içmesuyu havzalarında her kaçak yapı teşebbüsünü anında tespit ederek gerekli ikazı yapmaktadır. Ancak kaçak inşaatların bütünü ilgili kurumlara bildirilmesine rağmen, kurumlar hassasiyet göstermemektedir. Bu şekilde Elmalı Barajı su havzası içinde ANAP Milletvekili Şadan Tuzcu'nun da villası bulunmaktadır. Belediye tespit etmiş, mahkeme kararıyla yıkılmıştır. Ancak yeniden inşa edilmiştir. İkinci kez yıkıma gidildiğinde güvenlik güçleri destek vermediği için yıkılamamıştır.

Haliç projesi: İSKİ'nin Haliç'te gerçekleştirdiği Kollektörler ile yapılmakta olan arıtma çalışmaları ‘‘fiziksel arıtma’’ dır. ‘‘Fiziksel arıtma’’nın ileriki aşaması ise ‘‘biyolojik arıtma’’dır. Haliç'teki çalışmalar en ileri teknolojiyle gerçekleştirilmiştir. İSKİ'nin arıtma sistemlerinin hiçbirinde tek damla kimyevi madde kullanılmamaktadır.

Eğitim yardımı: Belediye 20 bin üniversite öğrencisine, 11 bin 500 şehit çocuğu, öksüz ve yetim öğrenciye eğitim yapmaktadır. Belli kriterler tespit edilmiş, bir kılavuz dağıtılmış, şehit çocuklarıyla öksüz ve yetimleri belirlemek için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden yardım alınmış bu öğrencilere hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan eğitim yardımı yapılmaya başlanmıştır. İlk ödeme aralık ayında ikinci ödeme de mart ayında yapılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!