Zimmet sanığı ifadesini değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Zimmet sanığı ifadesini değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

EMLAK Bankası Beyoğlu Şubesi’nde şef olarak çalışırken müşterilere ait hesaplardan yüz milyarlarca lirayı kendi hesabına aktardığı iddiasıyla nitelikli zimmet suçundan tutuklu olarak yargılanan Zeynep Sibel Buluş'un 12 yıl hapsi istendi. Kayseri'de yakalanan ve ilk ifadesinde paraları sevgilisi için harcadığını söyleyen Buluş, ‘‘Emniyetteki ifademi kabul etmiyorum. O sırada üzerimde manevi baskı vardı’’ diyerek suçlamayı reddetti.

Altı yıl saklanamaz

Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada nitelikli zimmet suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu olarak yargılanan Zeynep Sibel Buluş hazır bulundu. Buluş şöyle dedi: ‘‘18 yıllık memurum. Mevduat toplama konusunda tanınan ve takdir edilen bir insandım. Devlet bankası olduğumuz için özel bankalara göre faiz oranlarımız düşüktü. Şube müdürümüz kendi insiyatifimize göre faiz oranlarını yükseltmemizi istedi. Hatta döviz tevdiat hesapları da bana verilmişti. Genel müdürlükten bize faiz oranları gönderildi. Ben de faiz oranlarını birkaç puan daha yükselttim. 1991 yılında müşterilerimizin özel bankalara kaymaması için daha da yüksek faiz vermeye başladım. Çalışmalar sonucunda bölge müdürümden ve kendi müdürümden takdir aldım. Daha sonra verdiğim yüksek faizleri kriz nedeniyle ödeyemeyecek duruma gelince virman hesapları üzerinde oynamaya başladım. Bu arada kiralık kasamda annemin mücevherleri vardı. Kasayı açmaya giderken Gönül Kurman yanında annesinin bilezikleri olduğunu ve benim kasama koymak istediğini söyledi. Zimmet gibi bir olayı müfettişlerden saklamam imkansızdır. Her yıl bankaya müfettiş gelir ve muhasebe şefleriyle muhatap olur. 6 yıl böyle bir olay saklanmaz. Bir süre önce bölge başkanı, izne çıkan bir kişinin yerine beni başarılı gördüğü için yanına almak istemişti. Müdürüm izin vermedi. Ben de izne ayrıldım.’’

Suç işlemedim

Olayın çete suçuna dönüştürülmek istendiğini belirten Buluş ‘‘Hırsım ve başarımın yanısıra 18 yılın verdiği yakınlıkla müşterilerimin güvenlerini sarstım’’ diyerek suçlamayı kabul etmedi. Buluş’un avukatı, müvekkilinin zimmet suçunu işlemediğini olayın görevi kötüye kullanmak ya da emniyeti suistimal olabileceğini kaydederek tahliye talebinde bulundu. Mahkemeye Heyeti Zeynep Sibel Buluş’un tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!