Zilhicce ayı ne zaman, fazileti nedir? 2020 Zilhicce ayı tarihi

Güncelleme Tarihi:

Zilhicce ayı ne zaman, fazileti nedir 2020 Zilhicce ayı tarihi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2020 14:12

Zilhicce ayının fazileti araştırılıyor. Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. 22 Temmuz'da başlayan zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Bu ayın 10. günü Kurban Bayramı’nın ilk günüdür. Peki zilhicce ayı ne zaman bitecek?

Haberin Devamı

Zilhicce ayının ne zaman olduğu ve önemi araştırılan konular arasında yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı dini gün ve ayların ne zaman idrak edileceğini yayımladığı dini takvim ile duyuruyor. Bu takvime göre Zilhicce ayı 22 Temmuz'da başladı ve 3 Ağustos tarihine kadar devam edecek. İşte konu ile ilgili bilgiler...

ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN?

Zilhicce ayı 22 Temmuz’da başladı ve 3 Ağustos’a kadar devam edecek.

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş , yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

Haberin Devamı

Zilhicce ayı ne zaman, fazileti nedir 2020 Zilhicce ayı tarihi

İLK ON GÜNÜN FAZİLETİ NEDİR?

Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163). Zilhicce’nin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.
Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!