'Zilan Bulvarı' ismine izin yok

Güncelleme Tarihi:

Zilan Bulvarı ismine izin yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 15:01

BATMAN Belediye Meclisi’nin 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Bulvarı’nın adını ‘Zilan Bulvarı’ olarak değiştirilmesine ilişkin talebi valilik tarafından ikinci kez reddedildi.

Haberin Devamı

Batman’ın eski DTP’li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın 29 Mart yerel seçimlerinden önce son kez başkanlığını yaptığı Belediye Meclisi, 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Bulvarı’nın adını ‘Zilan Bulvarı’ olarak değiştirme kararı aldı. 6 Mart 2009 tarihinde alınan ve valiliğe gönderilen karara onay verilmedi.

29 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve DTP’li yeni başkan Nejdet Atalay döneminde de meclis aynı kararı alıp tekrar onay için valiliğe gönderdi. Ancak, karar bu sefer ‘Numaralama yönetmeliği’ne uygun olmadığını gerekçesiyle onaylanmayarak meclise geri gönderildi.

Neden ‘Zilan’ adı verilmek isteniyor?

Batman’ın eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın Ahmet Necdet Sezer Bulvarı’nın adını Zilan Bulvarı olarak değiştirmek istemesine 3 neden gösteriliyor:
- 1996 yılında Tunceli’de canlı bomba olarak intihar saldırısı düzenleyip 9 askerin şehit olması, 33 askerin de yaralanmasına neden olan PKK’lı terörist Zeynep Kınacı’nın kod adı Zilan’dı.
- Batman’ın Sason İlçesi yakınlarında bulunan Malabadi Köpüsü çevresinde isyan başlatan Zilan Aşireti, 100’e yakın askeri şehit etti.
- Hazreti Ali’nin soyundan gelen, Batman’ın Beşiri İlçesi’nde yaşayan ve 1953 yılında da yaşamını yitiren Seyyid Muhammed Kasım-i Zilan, tasavvuf üstadı, alim ve büyük bir evliya olarak kabul ediliyordu. Zilan, insanları hakka davet edip onları hakikate kavuşturan ve Silsileyi Aliyye denilen büyük alim ve velilerin 36’ncısı olarak gösteriliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!