Zihinsel engelliyi eğitemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Zihinsel engelliyi eğitemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de zihinsel ve ortopedik engellilerin ancak yüzde 4'ü eğitim imkanlarından yararlanabiliyor. Antalya Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Necati Saraç, bazı ailelerin zihinsel ve bedensel engelli çocuklarını gizlemeleri sonucu, Türkiye'de özürlü çocuk sayısını tam olarak belirlemenin mümkün olamadığını söyledi.

Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'de 0-18 yaş arası 610 binin üzerinde zihinsel engelli ve 369 bin ortopedik engelli çocuk bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye'de zihinsel engelli çocukların eğitimi için 43 okulun bulunduğunu açıklayan Necati Saraç, ‘‘Bu 43 okulda 2 bin öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca zihinsel engelliler için 746 adet özel sınıf bulunuyor. Bu özel sınıflarda 8 bin 720, kaynaştırma sınıflarında 5 bin 500 zihinsel engelli çocuk eğitim alıyor. Ülkemizde zihinsel engelli çocukların okullaşma oranı yüzde 3.64, ortopedik özürlülerin okullaşma oranı da 1.54 düzeyinde bulunuyor’’ dedi.

Zihinsel ve ortopedik engelli çocuklar arasında okula gitmeyenlerin sayısının büyük boyutlara ulaştığını belirten Necati Saraç, ‘‘Aileler çocuklarını toplumdan gizliyorlar. Bu nedenle, zihinsel özürlü çocukların tümüne ulaşamıyoruz ve eğitimden yararlandıramıyoruz’’ dedi.

Saraç, ailelerin, zihinsel engelli çocuklarını toplumdan saklamamaları gerektiğini belirterek, anne ve babalara şu önerilerde bulundu:

Anne ve babalar, engelli olsun olmasın çocukların gelişimini doğuşlarından itibaren çok iyi izlesinler ve çocuklarıyla ilgili olarak günlük tutsunlar.

Bu günlükte çocuklarının hangi ayda hangi davranışı gösterdiğini, yemek yeme, işitme, tuvaletini yapma, dengede durma gibi durumlarını yaşıtlarıyla karşılaştırsınlar.

Bu karşılaştırmaları kaygılı şekilde değil de gerçek bir gözlemci gibi yapsınlar.

Sık sık çocuk doktoruna başvursunlar. Özel eğitimde, eğitime ne kadar erken başlanırsa, o çocuğun gelişimi ve kendi kendine yönlendirme gelişmeleri gelişir.

Evinde zihinsel engeli nedeniyle çocuklarını saklayan ailelerin sorunları daha da artar. Çünkü, çocuk büyüdükçe onun ihtiyaçları da artar



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!