Zifaf gecesi modası

Güncelleme Tarihi:

Zifaf gecesi modası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hollywood filmlerinde bilim kurgu çağı yaşanırken, Türk Sineması hálá ‘‘ilk gece’’ hikáyelerine dalıyor.

Aslında film daha vizyona girmedi; hatta çekimleri bile sona ermedi. Ama şimdiden ‘‘Duruşma’’ filminin ‘‘Zifaf gecesi sahnesi’’ basına, dolayısıyla halka tanıtıldı. Başlangıcından beri birçok Türk filmine konu olan ‘‘zifaf gecesi’’ de böylelikle medyatikleşmiş oldu!

Türk filmlerinin olmazsa olmaz sahnelerinden biridir, zifaf. En az üç filmden birinde o ilk gece yaşanır. Bazen aşk dolu, bazen şiddet. Kimi zaman komedi filmlerinde akışın en büyük unsurudur; kimi zaman toplumsal içerikli filmlerin esas konusu. Öyle sadece bu gece üzerine kurulu yapımlarda sinemamızda mevcuttur.

Örneğin, Ahu Tuğba, Salih Güney ve Faruk Peker'in başrolleri paylaştığı ve adını da buradan alan ‘‘Zifaf’’ adlı film. Adı üstünde işte! Ahu ve Faruk birbirlerini deli gibi seviyorlar ve yakında evlenecekler. Bu arada Ahu mankenlik yaparken, zengin işadamı Salih onu gözüne kestirir. Fakat ona asla yüz vermeyen Ahu sonunda Faruk ile evlenir. Evlendikleri gece daha murada eremeden kapı çalınır ve alkollü Salih içeri girer. Ceketinin iç cebinden tabancasını çıkarttığı gibi Faruk'u yere serer. Bunun üzerine Ahu bir intikam almaya karar verir. Salih'i seviyormuş rolü yapacaktır. Bunu başarır da... Birbirlerine deli gibi aşık olan çift evlenir. Veee gelelim finale... Bu sefer Ahu, zifaf gecesinde tabancasını çıkarttığı gibi Salih'i öldürür. Böylece intikamını almıştır.

Horozlar öter ötmez

Bu tarz filmlerin yanı sıra ilk gece yaşanan drama en iyi örnek Sultan Gelin'dir. Türkan Şoray'ın oyunculuk gücünü sergilediği filmde; Sultan hastalıklı bir adamla zorla evlendirilir. Filmin büyük bir bölümü zifaf odasında geçer. Hastalıklı kocası önce terler, kalbi sıkışır, nefes alacak gücü kendinde bulamaz. Sultan Gelin korku ve heyecan içinde ne yapacağını bilememektedir. Sabah olup horozlar öttüğünde, ev halkı kapıya dayanır ve kanlı yatak çarşafını ister. Sultan'ın kocası korku içindedir. Bütün gece kan ter içinde kıvranmıştır ve sabah erkekliğini ispat edememiş olmanın utancını yaşar. Sultan'ın aklına hemen bir fikir gelir, bir bıçakla kolunu kanatır. Akan kanı akıttığı çarşafı kapıda bekleyenlere verir ve kocasını kurtarır. Çarşafı gören ahali sevincinden havaya ateş açar. Zaten kalp hastası olan koca, tabancanın gürültüsü üzerine kriz geçirir ve ölür. Sultan'ın dramı bundan sonra başlar. Geleneklere göre adamın beş, altı yaşındaki kardeşiyle evlenmek zorundadır.

Komedilerin en önemli detayı

Ayşen Gruda ve Şener Şen birlikte oynadıkları tüm filmlerde genellikle birbirlerine aşık bir çifti canlandırırlar. Dolayısıyla zifaf gecelerinde karşılıklı yaptıkları kurlar, cilveler ve diyaloglar oldukça komiktir. Aynı şekilde Kemal Sunal'ın 'Davaro' filminde karısını canlandıran Meral Zeren'le bir türlü birlikte olamaması güldürü niteliğinde sunulmuştur. Aynı şekilde 'Kibar Feyzoda Müjde Ar'la çalılıkların arasındaki birlikteliği de hafızalardan silinmedi.

Ve duruşma

Ve Türk Sineması’nda 1999 yazı. Birçok film çekimi aynı anda sürüyor. Mustafa Altıoklar bir yandan, Sinan Çetin diğer yandan derken Umur Bugay'ın senaryosunu yazdığı ve Meltem Cumbul, Rutkay Aziz, Güven Kıraç ve Zafer Algöz'ün başrollerini paylaştığı 'Duruşma' filmi de de zifaf gecesinden nasibini alıyor. Hatta halen çekimleri süren filmde Türk sinemasının ‘‘zifaf gecesine’’ merakı iyice medyatikleşiyor. Nasıl mı? Film setinde basın ağırlanıyor. Basın bülteninde ‘‘Zifaf gecesinin davetidir’’ yazılırken, çekim sırasında Türk Sineması'nın şimdilik son olan zifaf sahnesi canlı olarak yaşanıyor. Filmde tüm komedi unsurları kullanılırken Zafer Algöz'ün kaçıp, Meltem Cumbul'un kovaladığı özel gecede iki sanatçı alt alta üst üste yuvarlanıyorlar. Oyuncu olarak komedideki başarılarını da gösteriyorlar... Hal böyle olunca da, film gösterime girmeden, hatta çekimleri bile sona ermeden, ‘‘zifaf gecesi’’ sahnesiyle medyatikleşiyor...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!