Zeynel'in sandalda başlayan macerası 75 yıldır sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Zeynelin sandalda başlayan macerası 75 yıldır sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

En eski dondurma ve muhallebicilerden Zeynel 75'inci yılını kutluyor. Bugün işi torunlar sürdürüyor. Dedeleri dondurmayı 23 yıl sandalda sattı, ilk dükkanı 1948'de açtı.

İstinye sahilinde yaz aylarında, sandalla yalılara dondurma servisi yapılan 1925 yılının üzerinden tam 75 yıl geçti. Yugoslavya'dan ağabeyiyle 7 yaşında İstanbul'a göç eden Zeynel Bölükbaşı'nın evde elle çevirme usulü yaptığı dondurmaları kısa sürede yalı sakinleri arasında tutkuya dönüştü. Çocuklar kadar büyükler de her gün saat 14.00'ten itibaren sandalıyla dolaşmaya başlayan Zeynel Usta'nın hoş kokulu meyveleriyle hazırladığı dondurmasını tadacakları anı bekler oldular.

İşe seyyar başladı

Zeynel Usta ilk dükkanını Emirgan Caddesi'nde 1948 yılında açınca dondurmayla birlikte sütlü tatlıları da sevilmeye başlamış. 1957'de istimlak nedeniyle dükkanı kapatılınca dört yıl daha seyyar devam etmek zorunda kalmış. 1961'de iskeledeki dükkana yerleşmiş ta ki 1980'de sahil şeridindeki bütün dükkanlar yıkılana kadar. Zeynel Usta 1971'de hayata veda ettiğinde sanatının sırlarını artık sadece oğulları biliyormuş.

Dededen toruna

Onlar da kendi çocuklarına aktarmışlar baba yadigárı işlerini. Dükkanlar çoğalmaya başlayınca torunlar Zeynel, İbrahim ve Gürdal Bölükbaşı da 1991'den itibaren dede işine ağırlık vermişler.

Önce evde öğrendikleri dondurma ve muhallebi yapımını ustalık belgeleriyle geliştirmişler. Zaten ailede bu işe emek vermeyen başka kimse yokmuş. Dedeleri hiçbir katkı maddesi olmadan nasıl hazırladıysa ürünlerini, onlar da aynı şekilde taviz vermeden korumuşlar kaliteyi.

En büyük torun Zeynel Bölükbaşı, makine olmayan yıllarda çevirme usulü dövme dondurma hazırlayan dedelerinin sırrını şöyle açıklıyor:

‘‘Biz meyveli dondurmayı özel olarak kendi meyvesinden hazırlarız. Ürünlerimizde katkı maddesi kesinlikle kullanılmaz. Sahlebin en iyisini bulmaya çalışıyoruz. Kaliteyi bozmamak için kendimiz işin başında bulunuyoruz.’’

Modern dükkan

Bölükbaşı ailesi, Ankara'daki 3, İstanbul'da da Yeniköy, Caddebostan ve Erenköy'den sonra 4'üncü dükkanlarını Ümraniye Carrefour'da açtılar.

Dekorasyonunu Alp Süzen'in yaptığı yeni dükkan da 75 yıldır değişmeyen tadı İstanbullular'la buluşturuyor. Zeynel Bölükbaşı dedelerinin mirasını sürdüreceklerini belirtiyor:

‘‘Dedem bize büyük bir sorumluluk bıraktı. Bizim amacımız da onun adını ve yarattığı tadı yeni nesillere aktarabilmek. Yeni nesil farklı alışkanlıklarla büyüyor. Eskiden babalar çocuklarını dükkana getirip keşkülü tanıtırlardı. Bu geleneğin sürmesini istiyoruz. Yurtdışından da teklif alıyoruz. Ama biz ağır ve güvenli ilerlemek istiyoruz.’’

ZEYNEL'DE NELER VAR?

Dövme dondurmalar: Tam yağlı pastörize inek ve koyun sütü, şeker ve sahlep içeren kaymak, çikolata, fıstık, karamel ve tarçınlı dondurmalar.

Sorbe dondurmalar: Şeker, su ve taze meyveler içeren, limon, vişne, çilek, şeftali, kavun, portakal ve ahududulu dondurmalar.

Tavuk göğsü, tavuk

göğsü kazandibi:

Tam yağlı pastörize inek sütü, sübye (taş değirmende pirincin suyu ile çekilmesiyle elde edilen malzeme), şeker ve tavuğun göğüs eti.

Fırın sütlaç: Tam yağlı pastörize inek sütü, sübye, şeker ve pirinç.

Keşkül: Tam yağlı pastörize inek sütü, sübye, şeker, kuvertür çikolata, kakao, vanilya ve yumurta.

Krem şokola: Tam yağlı pastörize inek sütü, sübye, şeker, kuvertür çikolata, kakao, vanilya ve yumurta.

Aşure: Nohut, fasulye, yarma, kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, sübye, şeker.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!