Zeugma'da ithal ürünler de var

Güncelleme Tarihi:

Zeugmada ithal ürünler de var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2000 00:00

Belkıs Zeugma antik kentindeki kurtarma kazıları sırasında çıkarılan seramik, çanak, çömlek gibi buluntular arasında Anadolu'da yapılanların yanısıra Suriye'den ithal edilen ürünlere de rastlandı.
Haberin Devamı

İstanbul'da oluşturulan "sivil inisiyatif", Zeugma Girişim Grubu adına Belkıs Zeugma antik kentinde ağustos ayından beri kurtarma çalışma yapan kazı ekibinin koordinatörü Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu, Zeugma'nın çok büyük bir mozaik merkezi olduğunu ve sanatsal anlamda zengin bir yore olduğunu anlattı: "Samsat ile birlikte Mezopotamya'dan Anadolu'ya geçiş noktasında olan Zeugma, askeri ve ticari yolların da merkezi.

Zeugma zaten isim değil sıfat. Köprü, geçit anlamına geliyor ve gelişmişliğinin nedeni de bu. Zeugma, sanatsal anlamda da zengin bir yöre. Burası çok büyük mozaik merkezi.

Samosatlı (Samsat) Sosimos ustanın atölyesinde üretilen mozaiklerin bir bölümünü görmemiz dahi, ilgiyi buraya çekmeye yetti." Prof. Dr. Serdaroğlu, bugün bile hayranlıkla izlenen mozaiklerin, Zeugma'nın ticari ve askeri alandaki gelişmişliği yanında, sanatsal olarak geldiği noktayı ortaya koyduğunu belirterek hemen hemen bütün evlerin kiremit çatılı olmasına dikkati çekti: "Yani 2000 yıl önce yapılan evlerin çatıları, bugünkü gibi estetikten yoksun düz dam değil, mimari yapı ile uyumlu kiremit örtülü" dedi.

Kazılarda büyüklü-küçüklü değirmen de bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serdaroğlu, şöyle devam etti: "Evlerde bulunan değirmenler, burada yaşayan insanların kendi ununu öğüttüklerini, tahıl tüketiminin çok olduğunu gösteriyor. Ayrıca yörede daha önceleri de zeytin presleri ve şarap üretimi malzemeleri bulunmuştu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!