Zeugma mozaiğini çaldılar

Güncelleme Tarihi:

Zeugma mozaiğini çaldılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyünde, Fırat Nehri'nin kenarındaki antik Zeugma kentinden 12 gün önce çalınan eşsiz Dionisos mozaiği, bulunamıyor. Mozaiğin ‘‘tarihi eser mafyası’’ tarafından çalındığı tahmin ediliyor. Yetkililer, Interpol'den yardım istediler.

Antik Zeugma kentinde bulunan benzersiz mozaik, 7 yıl önce Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Rifat Ergeç tarafından yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldı. Romalı bir zengine ait olduğu sanılan villa kalıntısının tabanındaki mozaik, Şarap Tanrısı Dionisos'la karısı Ariadne'nin düğün sahnesini canlandırıyordu. Mozaik, dünya arkeoloji çevrelerinde de büyük kabul gören, ‘‘kendi mimarisinde ve otontik özelliği ile korunması’’ düşüncesinden hareketle bulunduğu yerde demir parmaklıklarla koruma altına alındı.

INTERPOL UYARILDI

Ama mozaiğin figürlü bölümünün üçte ikisi, bilinmeyen kişilerce demir parmaklıklarla korunduğu odadan, 14 Haziranı 15 Hazirana bağlayan gece çalındı.

Zeugma kentinde bulunan mozaikler, Antakya mozaikleri ile birlikte, dünyanın en güzel ve en kaliteli mozaiği olarak değerlendiriliyor. Büyük hırsızlık olayının ortaya çıkmasından sonra, çalınan mozaiğin yurtdışına çıkarılmaması için Kültür Bakanlığı tarafından gümrük kapıları ve İnterpol uyarıldı. Bu arada hırsızlık olayı üzerine antik Zeugma kentinde bulunan diğer mozaikler yerlerinden sökülerek Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne taşındı. Nizip ilçesine 10 kilometre uzaklıkta, Belkıs köyündeki antik Zeugma kenti, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine tarihleniyor. Zeugma, milattan önce 1. yüzyılda bölgede egemen olan Kommagene Krallığı'nın 4 büyük kenti arasında yer alıyor. Antik kent, gelecek yılın sonlarına doğru, yapımı devam eden Birecik Barajı'nın suları altında kalacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!