Zencefil'in sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Zencefilin sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2001 10:31

Bu yılın başlarında ortaya çıkan; "İnternetten bile daha müthiş bir icat" olduğu söylenen Zencefil'in, pille çalışan, iki tekerlekli tek kişilik bir taşıma aracı olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Neredeyse bir yıldır dünya kamuoyunu meşgul eden müthiş icat Zencefil'in (Ginger) ne olduğu fikir babası tarafından basına açıklandı. Yaratıcısı Dean Kamen, New York Times ve Time'a yaptığı açıklamalarda başlangıçta "Ginger" ya da "It" olarak tanımlanan araca "Segway" adını verdiğini söyledi. Dean Kamen'in Segway'i bugün ABC televizyonunda kamuoyuna tanıttı..

İşte hakkındaki tüm soru işaretleri bugün aydınlanan olan Segway'in genel özellikleri:


- İki tekerlekli ve pille çalışan tek kişilik bir taşıma aracı olan Segway'in en önemli özelliği, "gyroscopic" mekanizmasıyla sürücüsünün nereye gitmek istediğini sezerek oraya yönelmesi.


-Segway, saatte maksimum 20 km hız yapabiliyor ve freni bulunmuyor. Aracın hızı ve yönetimi sadece kullanıcının değişken ağırlığı ve gidonlarda yer alan manuel bir mekanizmayla kontrol ediliyor.


-Dean Kamen aracın nasıl çalıştığı sorusunu, "İleri gitmeyi düşünün" diyerek başını hafifçe ileri uzatarak cevaplıyor. Geri gitmek istediğinizde de aynı şekilde başı hafifçe geriye götürmek yeterli oluyor. Araç, bu hareketler sırasında kullanıcının ağırlık merkezindeki değişimi anında algılayarak, nereye gitmek istediğini anlıyor ve oraya yöneliyor.


-Ortalama hızı saatte 13 km (yürüyüş hızının üç katı) olan Segway, altı saat şarj edilen pille 24 km uzağa gidebiliyor.


-Segway'in üretimi için, Silikon Vadisi'ndeki Kleiner Perkins&Byers şirketi 38 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Dean Damen, başka yatırımcılardan da aldığı mali destekle projeye 90 milyon dolarla  başladı.


-Kamen, "internet veya naylon gibi önemli bir icat" olarak gördüğü aracının kaldırımlarda kullanılacağını, araç yaygınlaşırsa kentlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor.


-Yaklaşık 30 kg ağırlığındaki araçla merdiven inip çıkılabiliyor, Segway katlanarak asansöre veya ofise götürülebiliyor.


-Her Segway'de çalınmaya karşı koruyacak elektronik bir anahtar bulunuyor.


-Bir yıl içinde piyasaya çıkacak ilk modellerin 3 bin dolardan satılması bekleniyor.


-İlk testleri başarıyla tamamlayan araç için çeşitli resmi kurumlar ve şirketler sipariş verdi. Amerikan Posta Servisi ilk etapta alacağı 20 Segway'in kısa mesafelere posta taşıyan elemanları tarafından kullanılacağını açıklarken, Atlanta belediyesi de 4-5 km uzaklıktan işe gidip gelen elemanları için Segway satın alacağını belirtti.


-Kamen, yeni aracı ``at arabasından otomobile geçiÅŸe`` benzettiÄŸini kaydetti.  50 yaşındaki mültimilyoner fizikçi mucit Dean Kamen, icadının otomobilleri kentten uzaklaÅŸtıracağını, otomobillerin artık uzun yolculuklar için kullanılacağını ifade etti.Â

Haberin Devamı

Zencefil'in web sitesi:
http://www.theitquestion.com/
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!