Zehirin sonu gelmiyor

Güncelleme Tarihi:

Zehirin sonu gelmiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 11:02

İstanbul Tuzla’da bugün de yeni variller bulundu. 25'i aşkın atık içeren varil incelenmeye alındı.

Haberin Devamı

İstanbul Tuzla'da zehirli atık dolu varillerin bulunduğu bölgenin yaklaşık 1 kilometre uzağında dün bulunan 8 varilin ardından bugün de toprağa gömülü yeni variller bulundu. Gazetecilere göre 100'ü aşkın, yetkililere göre ise 25'i aşkın varilin içindeki sıvıların katılaşmış olduğu gözlendi. Yetkililer metal alıcılarla bölgede araştırmalara devam ediyor.
SALI GÜNÜ ÇIKARILACAK

İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar, İstanbul'un Tuzla ilçesi Orhanlı beldesinde bulunan zehirli atık varillerinin salı günü kontrollü şekilde çıkarılarak, İZAYDAŞ'ta bertaraf edileceğini söyledi.

Jandarmanın varillerin bulunduğu bölgede 24 saat esasına göre beklediğini belirten Birpınar, "bölge emniyete alınmıştır" diye konuştu. Birpınar, "salı günü itibariyle bu varillerin hepsi tek tek kontrollü şekilde çıkartılacak, poşetlenecek ve İzmit'teki İZAYDAŞ bertaraf tesisine gönderilecek ve yakılarak bertaraf edilecek" dedi. 
Mehmet Emin Birpınar, olaya başından beri sahip çıktıklarını belirterek, İstanbulluyu bu beladan kurtaracaklarını söyledi.
 

/images/100/0x0/55ea9cf9f018fbb8f88b7033
DETEKTÖRLERLE ARAMA  
  

Varillerin 2005'ten önce atılmasının mümkün olmadığını anlatan Şengün, şunları kaydetti:
“Ayrıca farklı atık maddeleri de var. Asfalt molozuna kadar her şey var. Burası adeta firmaların moloz atıkları yer haline gelmiş. TÜBİTAK ve biz de en sağlıklı sonuçları elde etmek için etütler yapacağız. Bunlar kristalize olmuş atıklar. Burada gördüğümüz olay tamamen çevre katliamı. Bunu hiçbir sanayicinin yapmasını asla düşünemiyorum. Çünkü insanlık dışı bir olay. Metanolklorür fıçılarını koymuşlar. Bu sanayici her kimse yanlış bir hareket içerisine girmiş. Şu anda da yine içerisi kimyasal atık dolu bir çuval ve 25 adet de bidon bulduk. Bulduklarımız ilk bulunan fıçılardaki karekterizasyona benzeyen atıklar. Bu bölgeye olduğu gibi serpiştirilmiş. Bizim gördüğümüz şu ana kadar 25-30 varil. Arkadaşlarımız detektörlerle aramaya devam ediyor.”

Haberin Devamı

Güvenlik önlemi ve iyi sonuç almak için arama işlemlerinin yavaş yürüdüğünü belirten Şengün, saat 09.00'dan bu yana sürdürdükleri çalışmalarda numune almaya devam ettiklerini ifade ederek, alanda farklı karakterde atık olup olmadığının da araştırıldığını söyledi.

ÜÇ-DÖRT ŞİRKET YAKIN TAKİBE ALINDI
 
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de, Tuzla'daki zehirli varillerle ilgili olarak üç-dört şirketi yakın takibe aldıklarını açıkladı.
 
CNN TÜRK'ün sorularını yanıtlayan Bakan Pepe,"bulgular, ilaç fabrikalarına hammadde üreten bir şirketi işaret ediyor" diye konuştu. Kesin emin olduktan sonra açıklama yapacaklarını belirten Pepe, İstanbul'un içme suyu için varillerin risk oluşturmadığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!