Zegna'nın vahası da var

Güncelleme Tarihi:

Zegnanın vahası da var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gitmedim, görmedim. Halkla İlişkiler'in piri İmaj'ın gönderdiği dosyadan öğrendim. Dokümanlar, dialar ve bir harita, saklı bir cenneti duyuruyordu. İtalya'nın gururu bir modacının doğa sevdasının serpildiği topraklardan söz ediyordu.

İş dünyasının kimi büyükleri sıkı bir çevreci oluyor. Derin, yeşil sevdasıyla şaşırtıyor. Ermenegildo Zegna bu büyüklerden biri. Zegna, İtalyan Alplerindeki vahasıyla gurur duyuyor. Bu cennet Trivero ve La Valle del Cervo arasında 100 kilometrekarelik bir alanda uzanıyor. Ekoloji-ekonomi dengesine inanan Zegna, ‘‘yeşil düşünce’’sine bu bölgede hayat veriyor.

Ekoturizm projesinin geçmişi 1930'lara uzanıyor. Zegna, ilk iş olarak Trivero'ya bakan dağlık araziyi ağaçlandırıyor. En az 500 bin çam, açelya dikiliyor ve Zegna vahasının panoramasını tüm ihtişamıyla gözler önüne seren bir yol yaptırıyor. Yeni nesiller de bu mirasa sahip çıkıyor, çabalar sürüyor ve saklı cennet 1993'te açılışını yapıyor.

İki hedef gözetiliyor. Öncelikle o topraklar ve canlıları korunacak. Ziyaretçiler doğa ile teke tek iletişime girecek. Zegna vahasını merak edip gelenler bilgilenecek, keşfedecek, bilinçli, farklı bir doğasever olacak. Trekking için ayrılmış iki yol ve 27 patika şeklinde düzenleme yapılmış. Tüm enformasyon panolarla ilan ediliyor. Üç tip pano mevcut. Tanıtıcı panolar, rotayı çizen panolar ve resimli, grafikli, alfabetik panolar. İlkinde her panoramanın özellikleri anlatılıyor, ikincisinde belirli bir alanın geçmişi, enteresan ayrıntıları duyuruluyor, üçüncüsünde ise görsel verilerle o yörenin bitkisi, hayvanları ve madenleri gözler önüne seriliyor. Baykuşlar, tavşanlar, açelyalar daha çok heyecanlandırıyorsa sizleri, resimli panolardan seçiyorsunuz ve ansiklopedik, özlü bilgileri bir çırpıda öğreniyorsunuz.

Öğrenciler bayılıyor Zegna Vahası'na. Örnek, açık hava laboratuarında hem ders, hem dinlenme daha ne istesinler ki? Kayak, planör, trekking, dağcılık kısacası spora gönül verenler de yöreyi mesken tutuyor. Lokantalar, oteller, turistik çiftlikler Alpler'e özgü menülerle ziyaretçileri ağırlıyor.

Vahanın dört dörtlük olmasından sonra ilgi yeni kuşaklara yöneldi. Bir dizi çevre eğitim girişimleri başlatıldı. Tabiata saygılı gençlerin yönlendirilmesi programlarını Bologna Üniversitesi Profesörü Giorgio Celli çiziyor. Bölgenin tarihi, antropolojisinde uzmanlaşmış Bilimsel Komite'nin başkanı Prof.Celli. Vahada turlar, seminerler düzenleniyor ve televizyon programlarına destek veriliyor.

WWF gibi ciddi, enternasyonel ve profesyonel kurumlarla da işbirliği geliştiriliyor. Zegna'nın Türkiye'deki ortağı TEMA Vakfı, 10 milyar meşe palamudu ekim kampanyasıyla geçen hafta geleneksel Ford Çevre Koruma Ödülü Türkiye birincisi seçildi. Milano'daki Doğal Tarih Müzesi üç yıl boyunca vahada incelemeler yapacak ve sonuçlar kitapçıklara dönüşüp öğrencilere dağıtılacak.

Zegna Vahası'nı gezmeye başlamanız gereken Trivero, Milano'ya 110 km, Torino'ya 99 km uzaklıkta. Yöreye ulaştıktan sonra Turizm Enformasyon Merkezi'ne başvurabilirsiniz. Vahaya giriş ücretsiz ve güvenliğinden ziyaretçiler sorumlu. Çiçek toplamanız yasak çünkü pekçoğunun nesli tükendiğinden özel koruma altında. Kuşları, kurtları rahatsız etmek, ateş yakmak, gürültü yapmak da yok. Olur a yolunuz düşerse Zegna Vahası'nda neden soluklanmayacaksınız? Hayırlı keşifler...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!