'Zaten satılmıyordu ki'

Güncelleme Tarihi:

Zaten satılmıyordu ki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 00:00

Türk Eczacıları Birliği, Türkiye son 5 yıldır antibiyotiklerin hiçbir biçimde reçetesiz verilmediğini, reçeteli verilmesi zorunlu olan ilaçların da reçetesiz satılmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

TEB Merkez Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, bazı medya organlarında yer alan "reçetesiz ilaç satılamayacak", "reçetesiz antibiyotik satılamayacak", "reçetesiz ilaç satana 20 bin TL para cezası uygulanacak" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

"TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek, bazı maddeleri kabul edilen Torba Yasa'da 20 bin TL para cezasını içeren bir madde yoktur. Kaldı ki reçetesiz ilaç satışı, hele hele antibiyotik satışı zaten yoktu" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Haberlerde yer alan ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin 'artık reçetesiz satılamayacağı' bilgisi, adeta gündemin hiç takip edilmediğinin kanıtı gibi. Zira Türkiye'de son 5 yıldır antibiyotikler hiçbir biçimde reçetesiz verilmiyor, reçeteli verilmesi zorunlu olan ilaçlar da yine reçetesiz olarak verilmiyordu.

Öte yandan haberlerde yer alan 'reçeteler elektronik ortamda düzenlenecek' ifadesi de gerçekten gülünç. Çünkü, elektronik reçete uygulaması 15 Ocak 2013'te uygulamaya geçilmiş, şu anda da ciddi bir sorun yaşanmadan devam etmektedir. 'Eczaneler sıkı denetlenecek' ifadesine gelince Türkiye'de halkımızın tamamına yakını ilacını Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla eczanelerimizden geri ödeme kapsamında temin etmektedir. Dolayısıyla bizler zaten devletle sürekli temas halinde ve ciddi denetim mekanizmalarından geçerek ilaç temin hizmeti vermekteyiz. Ayrıca İlaç Takip Sistemi ile birlikte de ilacın üretildiği andan itibaren hastamızın eline ulaşana kadar ki tüm süreç yine devletimiz tarafından çok sistemli bir biçimde takip edilmektedir. Böyle bir zincir içerisinde reçetesiz ilaçtan bahsetmek mümkün değildir.

Reçetesiz ilaç satışı yapan eczacıya 20 bin TL arasında para cezası ile ilgili haberlerde miktarın bir niyet mi yoksa bilgi mi olduğunu anlayamadık; Zira Torba Yasa'da böyle bir para cezası söz konusu değildir. Reçetesiz ilaç satışına para cezası ile ilgili bir düzenleme yoktur. Bu ciddi bilgi yanlışlığının acilen düzeltilmesi gerekmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!