Zamane ruhta tek bir İDOLE yer yok

Güncelleme Tarihi:

Zamane ruhta tek bir İDOLE yer yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2011 00:00

Liseli ve çalışan gençler Tarkan, Sezen Aksu ve Candan Erçetin’i dinliyor. Ancak ablalarının ve ağabeylerinin yaptığı gibi sevdikleri şarkıcıların posterlerini duvarlara asmıyor, tek bir ünlüye bağlı kalmıyor.

EĞİTİM başta olmak üzere, saha çözümleri, dijital, yaratıcılık, araştırma ve sosyal paylaşım siteleri alanlarında faaliyet gösteren, uzmanlığı gençlik olan pazarlama grubu Youth Republic, uluslararası bir şirket olan Synovate’ya pazar araştırması yaptırdı. Türkiye’de sayıları 15 milyonu bulan genç nüfusu ve zamanın ruhunu anlamak için yeni nesil yöntemlerin kullanıldığı araştırma kapsamında 16 farklı ilden 3 bin 119 üniversite ve lise öğrencisi ve 1533 okumayan çalışan gençle görüşüldü. Öğrenci evlerine kameralar yerleştirildi, gençlere harcama günlükleri tutturuldu. Gençlerin ünlülere bakışları, müzik dinleme ve tüketim alışkanlıkları, hayat görüşleri ve trendleriyle ilgili sonuçlar irdelendi.

Üniversiteliler magazin izlemiyor

Araştırma sonucunda, gençlerin hiçbir ünlüye sanıldığı kadar fazla hayranlık duymadıklarını, odalarını tek bir ünlünün posterleriyle süslemedikleri ortaya çıktı. Gençler arasında ünlülerin özel hayatlarını gözler önüne seren magazin programlarının izlenme oranı da oldukça düşük. Üniversiteli gençlerin izledikleri programlar arasında magazin yer almazken, çalışan gençlerin yüzde 6’sı liseli gençlerin yüzde 3’ü magazin programlarını izliyor. Sevdikleri ünlünün oynadığı reklama göre alışveriş yapma davranışlarını değiştiren gençlerin oranı da oldukça düşük. Çalışan gençlerin yüzde 23’ü, liseli gençlerin yüzde 24’ü, üniversiteli gençlerin ise yüzde 14’ü, güvendikleri ünlülerin reklamlarında oynadıkları ürünleri tercih ediyor.

Üniversiteli ve çalışan gençlere oranla ünlülere daha fazla bağlılık gösteren liseli gençler bile sevdikleri ünlülerin oynadığı reklama göre değil, arkadaşlarının markayla ilgili fikirlerine göre alışveriş yapma eğilimi gösteriyor. Gençler eskisi gibi ünlülerin posterlerini duvarlarına asmıyor. Sevilen ünlüler, Jim Carrey’den Fikret Kuşkan’a, Michael Jackson’dan Ahmet Kaya’ya, Murathan Mungan’dan İpek Ongun’a kadar geniş bir yelpazede yer alıyor. Çalışan gençlerin yüzde 76’sı, liseli gençlerin yüzde 55’i ve üniversiteli gençlerin yüzde 53’ü Türkçe pop dinliyor. Tüm genç gruplarının ortak olarak sevdikleri müzisyenler ise Tarkan, Sezen Aksu ve Candan Erçetin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!