Yüzyılın son gökyüzü şöleni 17 Kasımda

Güncelleme Tarihi:

Yüzyılın son gökyüzü şöleni 17 Kasımda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gökyüzü tutkunları ve astronomi meraklıları, 17 Kasım gecesi, binlerce göktaşının (Leonid) atmosferin üst tabakalarından geçişini izlemeye hazırlanıyor. Yüzyılın son göktaşı fırtınasına ilişkin olarak İnternette verilen bilgilere göre, kum tanesinden tavuk yumurtasına kadar değişen büyüklüklerdeki göktaşları, yaklaşık 15 saat boyunca atmosferin üst tabakalarından geçerek uzayın derinliklerine doğru yoluna devam edecek.

Göktaşı akışının bir fırtınaya dönüşmesinin nedeni, ‘‘55P/Temple-Tuttle’’ kuyrukluyıldızının astreoid parçalarını uzay boşluğuna bırakması. Dünya, 32 yılda bir Güneş'e yaklaşan bu kuyrukluyıldızın yörüngesinden her yıl kasım ayında geçiyor ve bırakılan parçalar ile karşılaşıyor.

Göktaşı fırtınası, en iyi Rusya, Moğolistan, Hindistan, İran, Sudan, ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bulunduğu doğrultuda izlenebilecek. Bu doğrultu dışında kalan ülkelerde de göktaşı fırtınasının izlenebileceği, atmosfer koşullarının uygun olması durumunda leonidlerin çıplak gözle bile görülebileceği belirtiliyor.

Öte yandan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynel Tunca, 17 Kasımı 18 Kasıma bağlayan gecenin sabah ilk saatlerinde en yüksek düzeye ulaşacak meteor yağmurunun doğu ufkunda çıplak gözle izlenebileceğini bildirdi. Prof. Tunca, ‘‘Bu beklenen bir olay, ancak fırtına şeklinde olması, olayı ilginç kılıyor. Ancak geçen yıl beklenen şekilde olmamış, saatte 100-200 taşın üzerine geçememişti. Bu yıl bunun çok üzerinde olacağını tahmin ediyoruz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!