Yüzde 75 okullarda cinsel eğitim istiyor

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 75 okullarda cinsel eğitim istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 15:06

Cinsel Eğitim ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) Türkiye genelinde 20 ilde 1537 denek üzerinden yaptığı anket çalışmasında, katılımcıların yüzde 75'i okullarda cinsel eğitim verilmesinin uygun olacağını belirtirken, bunların yüzde 65'i bu eğitimin kızlara ve erkeklere ayrı sınıflarda verilmesini uygun gördü.

Haberin Devamı

CETAD'ın Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı Programı tarafından desteklenen, “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk Dosyası” İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında açıklamada bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Eker, ”Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Alanında Ulusal ve Yerel Medya Yoluyla Savunuculuk” Projesi kapsamında yapılan anket sonuçlarını değerlendirdi.

Araştırmaya katılanların “Okullarda cinsel eğitim verilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ilginç cevaplar verdiğini söyleyen Eker, yüzde 50.5'inin “kesinlikle verilmeli” dediğini, yüzde 17'sinin “zorunlu olmadan tercihe bağlı olarak verilmeli”, yüzde 24.5'inin ise “cinsel eğitim verilmesine gerek yok” cevabını verdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Eker, deneklerin, “Okullarda cinsel eğitim kız-erkek karma olarak mı verilmeli, yoksa ayrı ayrımı verilmeli?” sorusuna yüzde 65.9'unun ayrı ayrı, yüzde 34.1'inin ise karma olarak verilmesini istediğini söyledi. Yaş oranı ilerledikçe cinsel eğitimin ayrı verilmesi taraftarlarının arttığını belirten Prof. Eker, “Metropollerde karma cinsel eğitim verilmesini isteyenlerin sayısı artarken, kırsal kesimde bu sayı azalıyor” dedi.

DOKTOR SORARSA...

Yapılan araştırmada, Türk insanının doktoru sormadan cinsel konulara giremediğini belirlediklerini kaydeden Engin Eker, şunları söyledi:

“Şeker, kalp, tansiyon gibi rahatsızlıklarla doktora giden özellikle yaşlılara, doktoru 'cinsellikle ilgili bir problemin var mı' diye sorduğunda, yüzde 70 oranında 'evet' cevabı alınıyor ve cinsel sorunlar anlatılmaya başlanıyor. Bunun dışında, erkeklerin sadece yüzde 5'i, kadınların ise yüzde 6'sı cinsel sorunlarını direk olarak doktoruna anlatabiliyor.”

Proje kapsamında, “Yaşlılıkta Cinsellik...Sır Dolu Sessizlik” sunumunu yapan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferruh Şimşek, kadınların yaşadığı menopoz gibi erkeklerin andropoz olayı yaşamadığını, bunun çok yanlış bir düşünce olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Maalesef, bu andropoz iddiasını menopoz dönemini yaşayan kadınlar ortaya attı. Andropoz diye bir şey yok. Kadınlarda menopoz dönemi, üremeyle ilgili olarak bir anda gelişen bir olaydır. Erkeklerde doğurganlık olmadığı için böyle bir şey olamaz. Erkeklerde sperm hiç bitmez. Belki yavaşlar ama bitmez. Kadınlara sempatik geldiği için andropoz sözünü ortaya çıkardılar.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!