Yüz naklinden sonra ilk traş

Güncelleme Tarihi:

Yüz naklinden sonra ilk traş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 19:07

Haberin Devamı

FRANSA'da iki hafta önce yüz nakli yapılan şahıs, geçtiğimiz cuma günü yeni yüzünü aynada ilk kez gördü. Fil adam sendromu hastalığı gerekçesiyle yüz nakli yapılan 27 yaşındaki Fransız, yüzünü aynada gördükten sonra bir de traş oldu. Nakil operasyonunu yapan doktor Laurent Lantieri belirttiğine göre nakil yüzde çıkan sakallar yüzünü bağışlayan kişiye ait. Yeni yüze kavuşan hastanın eski cildinde sakal çıkmadığı da operatör doktor tarafından belirtildi. "Önümüzdeki dönem saç durumunun ne olacağına ilişkin bir fikrimiz yok" diyen Lantieri, "Bakalım yüzünü bağışlayan insanın mı, yeni yüze sahip olan hastanın mı saçları çıkacak. Ama ikisinin de karışımı bir saç da çıkabilir" şeklinde olasılıkları saydı.

Recklinghausen adıyla da anılan fil adam sendromunda yüzün tamamı kötü tümörler tarafından kaplanıyor. Hastaya büyük acılar veren bu tümörler, neredeyse beslenmeyi imkansız hale getiriyor. 1995 yılından beri 10 kere ameliyat edilen talihsiz Fransız'ın derdine deva bulunamadı. 21 Ocak tarihinde Paris'teki üniversite klininği Créteil'de yüz nakli için bıçak altına yatırılan hastaya, 15 saatlik ameliyatta

/images/100/0x0/55ea4e28f018fbb8f877309c
burun, alın, ağız ve yanak derisi nakledildi. Bu operasyonun Fransa'da yapılan 3. büyük yüz nakli olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Doktorların açıkladığına göre, yeni yüzüne kavuşan hastanın, yüz kaslarını oynatabilmesi için 3 ile 4 aylık bir sürenin geçmesi gerekiyor. Konu hakkında sözlerini sürdüren doktor Lantieri, "Nakledilen yeni yüzün sinirleriyle hastanın eski sinirlerini birbirine bağladık. Ancak bu sinirlerin kaynaması ve büyümesi günde sadece 1 milimetre civarında gerçekleşiyor. Bu yavaş gelişime karşın eski dokunun yeni yüz dokusunu reddetmediğini saptamak da çok olumlu bir gelişme" şeklinde bilgi verdi. "Ameliyatı gerçekleştiren tüm arkadaşlarımızın sevincine karşın hastaya fazla umut vermemeye çalışıyoruz" diyen operatör doktor, "Şu an karşılaştığımız olumlu sonuca rağmen, eski doku aylar sonra yeni dokuyu reddebilir" şeklinde basın mensuplarını aydınlattı.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü ilk yüz nakli yine Fransa'da yapılan bir operasyonla gerçekleşmeşti. 2005 yılında yüzü bir köpek tarafından parçalanan

/images/100/0x0/55ea4e28f018fbb8f877309e
Fransız kadın Isabelle Dinoire'a yeni yüz nakledilmişti. Bunun ardından 2006 yılının nisan ayında yüzü ayı tarafından tanınmayacak hale getirilen Çinli Li Guoxing'e kısmi yüz nakli yapılmıştı. 38 yaşındaki Fransız kadın Dinoire şimdilerde yüz kaslarını yavaş yavaş oynatmaya başladı. Konuşmayı, yemek yemeği ve mimik gösterebilmeyi becerebilen Fransız bayanın durumu hakkında açıklama yapan uzmanlar, "Nakil öncesi Dinoire'ın beyinden yüze uzanan sinirleri parçalanmış bölümleri kontrol edemiyordu, ama şimdi hastamız yüzünün o kısmını hareket ettirebiliyor ve duyumsayabiliyor. Bu da eski dokunun yeni yüzü kabul ettiğine ilişkin bir gösterge" şeklinde yapılan ilk yüz naklinin gelişimini özetlediler. Ancak Dinoire'ın durumunun tamamiyle normalleşmediğini de sözlerine ekleyen doktorlar, 8 ay geçemeden önce kesin bir sonuç hakkında fikir yürütülemeyeceğini de belirttiler. Yüz naklinde en kritik noktanın ağızın içindeki yumuşak, sulu derinin olduğunu kaydettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!