‘YUVA’ yöneticilerine gıyabi tutuklama

Güncelleme Tarihi:

‘YUVA’ yöneticilerine gıyabi tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mısır'da şeriat eğitimi veren El Ezher Üniversitesi'nden sahte diploma sağlanması soruşturması çerçevesinde, 2 gün önce sorgulanıp bırakılan Yükseköğrenim Yurtdışı Mezunları Gençlik ve Dayanışma Vakfı'nın (YUVA) 4 yöneticisi hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi. Soruşturma savcısı Nuh Mete Yüksel'in itirazı üzerine dün Ankara 1 No'lu DGM tarafından verilen gıyabi tutuklama kararı Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi. Gıyabi tutuklama kararına, ‘‘Suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve delillerin henüz toplanmamış olması’’ gerekçe gösterildi.

El Ezher soruşturması kapsamında, ‘gizli’ bir operasyonla ele geçirilen YUVA Başkanı Ömer Korkmaz, Başkan Yardımcısı Bülent Alan, Genel Sekreter Eyüp Sabri Öner ile Korkmaz'la ilişkisi olan Muhittin Hamdi Yıldırım, gözaltına alınmış, pazartesi günü yedek hâkimlik tarafından salıvermişti. Nuh Mete Yüksel, bu karara aynı gün akşam Ankara 1 No'lu DGM'de itiraz etmişti.

El-Ezherliler’in öğretmenlik hilesi

Eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın açtığı kapıdan eğitime sızan 40'ı Mısır El-Ezher mezunu 135 kişinin öğretmenliğini bitiren Milli Eğitim Bakanlığı, 2'nci operasyonu da tamamladı. Kura çekimi 2 Mart'ta yapılan son atamalarda da ‘şeriat savaşçısı’ olarak yetiştirilen 9 El-Ezher mezununun daha eğitime sızmaya çalıştıkları ortaya çıktı.

YÖK kararıyla kamuda görevlendirilmeleri ‘Yalnız Diyanet İşleri Başkanlığı’nda kullanılabilir' ibareli belgeyle sınırlandırılan 9 El-Ezher'linin, kendilerini üniversite mezunu gibi gösterip, öğretmen olmaya çalıştıkları belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında görev yapan 9 El-Ezher mezununun, son atamalarda ‘Kurumlararası nakil yoluyla atanma’ talebinde bulundukları bildirildi. Sınıf öğretmeni olma kapıları tamamen kapanan El- Ezherliler'in, bu yolla imam-hatip liselerine, ‘meslek dersi öğretmeni’ olarak atanmak üzere başvurdukları ve kendilerini ‘İlahiyat fakültesi mezunu’ diye gösterdikleri ortaya çıktı. Sahte bildirimde bulundukları belgenen 9 El-Ezherli'nin statüleri değiştirildi. Kurumlararası nakille Milli Eğitim'e geçmekte ısrar eden 7 El-Ezherli, ‘lise mezunu’ olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na ‘memur’ statüsüyle nakledilirken, 2'si nakilden vazgeçti ve Diyanet İşleri taşra teşkilatındaki görevlerine döndü. Bunların da, ‘lise mezunu memur’ statüsüne geçirildikleri belirtildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!