Yuşa Hazretleri sen söyle kim haklı

Güncelleme Tarihi:

Yuşa Hazretleri sen söyle kim haklı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un en önemli dini ziyaret yerlerinden biri olan Yuşa Tepesi'nde, uzun süredir ciddi bir rant kavgası hüküm sürüyor.

Otur, dinlen burada. Düşün, tefekkür et. Bir yanda hayat, ortada cami, yanda mezarlık, dedikodu, gıybet yapma, ya hayır konuş, ya sükut et. Oku mevtaların ruhuna, yapamazsan Rab'bini zikret!''

Beykoz Müftülüğü tarafından bastırılan ve Hz. Yuşa'nın kabrini ziyarete gelenlere dağıtılan metinde bunlar yazıyor. Her gün yüzlerce İstanbullu ve Türkiye’nin dört bir yanından binlerce insan bu davete uyuyor.

İçten içe süren kavga

Ancak son günlerde İstanbul'un en önemli dini ziyaret yerlerinden biri olan Yuşa Tepesi'nde Müftülüğün dağıttığı metindeki tavsiyelere aykırı olaylar yaşanıyor. Kutsal kaynaklarda geçmişinin M.Ö. 2000'e kadar uzandığı belirtilen bir kabirde ciddi bir rant kavgası var.

14 metre boyundaki kabir, Osmanlı döneminde yapılan cami ve meşrutasıyla Yuşa Tepesi, her gün ziyaret edilen, dualar okunan, adaklar adanan bir mekan. Camiyi ve kabri içine alan 24 dönümlük arazi Vakıflar'a ait. Cami'nin idaresi doğal olarak Diyanet İşleri'nin elinde. Yuşa Tepesi'nde bir de vakıf var. Hz. Yuşa Hayrat Vakfı, 1997'de caminin imamı Ali Yalçın tarafından kuruldu. Tartışmaların ve çekişmenin ortasındaki hedef isim ise vakfın hala başkanlığını yürüten Ali Yalçın Hoca.

Peygamber kabrindeki tartışma bundan birkaç ay önce başladı. İstanbul Müftülüğü, ziyaretçilere günlük hizmet veren cami ve kabir etrafındaki bazı küçük işletmeleri devraldı. Müftülük, emekliliği gelen cami imamı Ali Yalçın'ı başka bir bölgeye tayin etti. Ali Yalçın, Müftülüğün bu tasarrufundan sonra emekli oldu. Ancak Yuşa Vakfı'nun kurucu başkanlığına devam ediyor.

Beykoz Belediyesi de ziyaretçilerin tepkisine rağmen Yuşa Tepesi'nin girişine görevliler koyarak, otopark ücreti almaya başladı. Daha önce içten içe süren tartışma İstanbul Müftülüğü'nün ve Belediyenin Yuşa Tepesi'ne el atmasıyla su üstüne çıktı. Şimdi, Yuşa Tepesi'nden sorumlu herkes birbirini suçluyor.

1997'den bu yana cami etrafındaki işletmelerden sorumlu olan Yuşa Hayrat Vakfı, İstanbul Müftülüğü ve Beykoz Belediyesi aleyhine dava açtı. Vakıf, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiraladığı işletmelere Müftülük tarafından el konulduğunu iddia ederek, yargıya başvurdu. Vakıf, ayrıca ziyaret yerinin önemli gelir kaynaklarından biri olan otoparkın gelirine el koyan belediyeyi de ‘‘kanunsuz iş yapmakla'' suçluyor.

Beykoz Belediyesi, dört aydan bu yana Yuşa Tepesi'ni ziyarete gelen küçük araçlardan 500 bin, büyüklerden ise bir milyon lira ücret alıyor. Belediye'nin bu uygulamasına Yuşa Tepesi'ni ziyarete gidenler tepki gösteriyor. Beykoz Belediye Başkanı Alaaddin Köseler, Belediyenin Yuşa Tepesi'ne hizmet verdiğine dikkat çekiyor. İsim vermeden Yuşa Hayrat Vakfı'nı suçluyor: ‘‘Daha önce burada toplanan milyarlarca liranın nereye gittiği belli değil. Karışık işler dönmüş. Hesapsız, kitapsız işler yapılmış.''

İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, Yuşa Tepesi'nin yıllardır ihmal edildiğine dikkat çekerek şöyle diyor: ‘‘Kısa sürede Müftülük olarak orada birçok şey yaptık. Orayı huzurlu bir mekan haline dönüştürdük.''

Beykoz Belediyesi'nin ziyaretçilerden giriş ücreti almasını da doğru bulmadığını belirten Taş, gerekçesini şöyle açıklıyor: ‘‘Vatandaş her adım adım attığında niye bir makbuzla karşılaşsın? Bu oradaki mistik havaya da ters düşüyor. Manevi bir ziyaretgahta para, pul işlerinin çok ön plana çıkması doğru değil. Müftülük olarak orada gerekli her türlü hizmeti biz yapalım. Yuşa Tepesi, dini ve turizm açısından sembol bir yerdir. Oluşacak bir rant görüntüsü buradaki atmosfere zarar verir. Orada hiçbir olumsuzluk olmamalı.'

Müftülüğün Yuşa Tepesi'nde kontrolü tamamen ele geçirinceye kadar çalışacaklarını kaydeden Taş, ‘‘Burada geçmiş dönemde hesapsız işler olmuş. Sadece ziyaret yerinin tuvaletlerinden milyarlar toplanmış. Bu paraların nereye gittiği belli değil. Manevi bir ortamda rant işlerinin olmaması lazım'' diyor.

Bizden rahatsız oldular

Yuşa Tepesi'ndeki camide 10 yıl aralıksız görev yapan eski imam Ali Yalçın ise kendisine ve vakfa yönelik suçlamaları reddediyor. Yuşa Vakfı'nın kuruluş amacı ve tüzüğü doğrultusunda dört yıldır birçok hizmet yaptığını söyleyen Ali Yalçın, ‘‘Türkiye Diyanet Vakfı, burada müstakil bir vakıf kurulmasından rahatsız oldu. Belediye buradaki gelire göz dikti. Bizden rahatsız oldular ve aleyhimizde kampanya başlattılar. Belediye, Vakıflar'a kirasını bizim ödediğimiz otoparka el koydu. Yargıya başvurduk. Bu kanunsuz uygulamanın sona erdirilmesi için mücadele veriyoruz'' diyor.

Yalçın, Yuşa Tepesi'ndeki her hizmetin başkanı olduğu vakıf tarafından yapıldığını savunuyor: ‘‘Beykoz'da Ali Hoca'nın Yuşa Tepesi'ne yaptığı hizmetleri herkes bilir. Buranın eli ayağı düzelince birileri buradaki ranta göz dikti. Rant için kanunsuz işler yapılıyor.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!