Yurtdışında oy bilmece gibi

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında oy bilmece gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ne şekilde oy kullanabileceklerini belirlemek için geçen hafta Almanya ve Fransa'ya giden TBMM Uyum Komisyonu, Almanya'ya ‘Sandıkta oy kullanmayı’ kabul ettiremedi. Heyet, Fransa'dan ise ‘Sandıkta oy kullanma’ yönünde teminat aldı.

Türk heyetinin Almanya gezisinde görüştükleri Alman makamlarına ‘Sandıkta oy kullanmayı’ önerdikleri öğrenildi. Ancak Alman tarafı daha önceden de bilinen ‘Ülkenin iç güvenliği tehlikeye düşer’ gerekçesiyle, Türkiye'nin bu ülkedeki temsilciliklerinde sandık karulmasına sıcak bakmadığını açık bir dille bildirdi. Almanlarla hiçbir mutabakata varamadan Türkiye'ye geri dönen heyet, Yüksek Seçim Kurulu'na ‘Mektupla oy kullanma, vekaletle oy kullanma, sandıkta oy kullanma ve gümrük kapılarında oy kullanma’ önerilerini götürecek. Buna göre heyet, YSK'dan, örneğin Fransa'da sandıkta oy, Almanya'da da mektupla oy kullanmayı uygun görmesini isteyecek. Ayrıca, yurtdışındaki vatandaşlar için de seçmen kütüklerinin çıkarılması gerekiyor. Ancak şimdiye kadar yurtdışındaki seçmen kütüklerini belirlemek için hiçbir çalışma yapılmadı.

Bu arada heyet, ‘Mektupla oy’un, Türk başkonsolosluklarına teslim edilmesini önerdi. Ancak Almanya, konsoloslukların seçmen mahalline dönüştürülmesine karşı olduğundan, mektupla oyun YSK'ya ne şekilde ulaşacağı da netleştirilemedi. Yüksek Seçim Kurulu ise hem mektupla, hem de vekaletname ile oy kullanmaya seçimin gizlilik ilkesine aykırı düştüğü gerekçesiyle sıcak bakmadığını bildirmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!