Yunanistan'dan Türkiye'ye kaçan inek sahibine teslim edildi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandan Türkiyeye kaçan inek sahibine teslim edildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 16:59

YUNANİSTAN'da otlarken sınırı geçen ve Türkiye'de 21'i karantina süresi olmak üzere 23 gün bakılan inek, Yunanlı sahibinin “İneğimle duygusal bağım var. İadesini talep ediyorum” diye Evros Valiliği'ne başvurdu. İki ülke arasında yapılan yazışmaların ardından bugün Pazarkule Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenle inek, sahibi Vassilis Metakidis'e teslim edildi. İneğini öpen Metakidis, “İneğimin adı ‘Marita’, onu çok özledim. İneğimin bir de küçük yavrusu var. O da annesini çok özledi” dedi.

Haberin Devamı

TESLİM TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

Türkiye sınırına 3 kilometre uzaklıktaki, Yunanistan'ın Evros kentine bağlı Kastanes Köyü'nde çiftçilik yapan Vassilis Metakidis, ineğini otlatmak için Arda Nehri kenarına bıraktı. Ancak nehirde su olmaması nedeniyle inek, Türk tarafına geçti. Bunu gören Yunanlı çiftçi Metakidis, Pazarkule Gümrük Kapısı’ndan giriş yaparak görevlileri ineğinin Türk tarafına geçtiğini bildirdi. Gümrük görevlilerinin jandarmaya haber vermesi üzerine askeri yasak bölgedeki inek bulunarak Tarım İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Vassilis Metakidis, ineğinin kendisine verilmesi için Evros Valiliği'ne başvurdu.

Yasalar gereği inek karantina altına alındı ve Canlı Hayvan Borsası'nda tutuldu. 23 gün süre ile borsada bakılan inek için iki ülke arasında yapılan yazışmaların ardından ineğin sahibine teslim edilmesi kararlaştırıldı ve bugün Pazarkule Sınır Kapısı'nda tören düzenlendi.

Haberin Devamı

İneğin Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki teslim törenine Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, Edirne Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, gümrük personleri, Yunanistan'dan gelen Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, veteriner hekim ve ineğin sahibi Vassilis Metakidis geldi. Daha sonra ise Canlı Hayvan Borsası'nda bekletilen inek bir kamyonun kasasına yüklenerek sınır kapısına getirildi. Burada iki ülke arasında yapılan protokolün ardından inek sahibi Vassilis Metakidis'e teslim edildi. İneğini görünce hemen yanına giden ve onu öpmeye başlayan Vassilis Metakidis, “İneğimin adı ‘Marita’ onu çok özledim. En çok sevdiğim ineğim buydu. İneğimin birde küçük yavrusu var. O da annesini çok özledi. Herkese teşekkür ederim” dedi.

Yasal anlamda Evros Valiliği'ne ineğin geri alınması için gerekenleri bildirdiklerini belirten Edirne Tarım İl Müdürü Erdinç Yazıcı, “Onlar da ineğin Yunanistan topraklarına iadesi için bize şu yazıyı yolladı: ‘İneğin hayvan sağlığı şubesi deneticileri tarafından 21 gün tecrit hücresinde tutulduğu ve bu süre içerisinde inekte klinik olarak herhangi bir bulaşıcı hastalık semptomuna rastlanılmadığı bize bildirildi. Bulaşıcı hastalıklarla ilgili öngörülen terminolojik muayenelerin tümü negatif çıkmıştır. Bize belirttiğiniz gibi Doğu Trakya bölgesinde hayvanlarda humma (şap) ya da ateşli humma vakası yoktur. Besici hayvanla arasındaki duygusal bağdan dolayı kesilmesini istememektedir ve iadesine talep etmektedir. Veterinerlik şubelerimiz arasında karşılıklı güven olduğuna ve böylece bu tür problemleri daha basil işlemlerle çözeceğimize inanıyoruz.’ Biz de bunun üzerine burada iki ülke arasındaki yetkililer ile yapılan protokol ile ineği sahibine teslim ettik” dedi.

Haberin Devamı

Edirne Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen ise “Yapılan yazışmaların ardından ineği sahibine teslim ettik. Sahibi inek arasında duygusal bir sbağ varmış. İneğine kavuşunca çok mutlu oldu” dedi.

Törenin sona ermesinin ardından ise Vassilis Metakidis, ineğini geldiği kamyonetin kasasına bindirdi ve daha sonra Türk yetkililere el salaldıktan sonra ülkesine döndü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!