Yunanistan'da borç yapılandırma endiÅŸesi artıyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanda borç yapılandırma endişesi artıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 13:34

Yunanistan'ın borçlanma maliyeti, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ortak yardım paketine rağmen, ülkenin borcunu yapılandıracağı ya da erteleyeceğine yönelik korkuların artmasıyla yükseldi. Euro bölgesi liderleri 10 Mayıs'ta toplanma kararı aldı.

Haberin Devamı

Yunanistan ile ilgili endişeler, diğer taraftan ABD ve Alman tahvillerinin getirilerinde hızlı düşüşleri de beraberinde getirdi.

ABD hisse senedi piyasalarında 'korku' endeksi olarak da bilinen Vix Endeksi de yüzde 30 oranında arttı ve Ekim 2008'den yani küresel finans krizinin en ÅŸiddetli döneminden bu yana görülen en sert yükseliÅŸini yaÅŸadı.Â

Piyasalarda yaşanan bu hareketler, Yunanistan'ın yüksek borcu nedeniyle iflas edeceği ya da borçlarını yeniden yapılandırmaya gideceğiyle ilgili endişelerin, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini gösterdi.

Yatırım danışmanlığı yapan ABD merkezli Brown Brothers Harriman bankasının Küresel Döviz Masası Åžefi Marc Chandler konuyla ilgili yaptığı deÄŸerlendirmede, "Sorunun bulaşıcı olma durumu daha kötü bir hâl alıyor" dedi.   Â

Haberin Devamı

Endişeler, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri altına yöneltti. Altının ons fiyatı New York’taki işlemlerde 1.162.20 dolara yükseldi.

DiÄŸer yandan iki yıllık Yunan tahvilinin getirisi, yüzde 2’lik bir yükseliÅŸle, yüzde 14.96 ile ülkenin euro bölgesine dahil olduÄŸu 1998’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.  Â

Yatırımcılar, Atina hükümetinin 100 milyar dolarlık finansal desteÄŸe ihtiyacı olduÄŸunu söylerken, AB ve IMF’in ortaklaÅŸa hazırladığı yardım paketinin yalnızca kısa vadeli sorunları çözeceÄŸine inanıyor.  Â

IMF DESTEĞİNÄ° ARTIRIYORÂ

Financial Times'a konuşan Washington ve Atina'daki önde gelen bankacılar ise IMF'nin, Yunanistan'a yapacağı yardımı 10 milyar euro artırmak için görüşmeler sürdürdüğünü söyledi. Atina'da bulunan ve görüşmelere yakın olan bir analist, IMF'nin bu yardımı 3 yıl vadeli kredi şeklinde verebileceğini söyledi.

Yatırımcılar ve politika uzmanları ise Washington'da üç yıllık kredinin miktarına yönelik beklentilerin en az 70 milyar dolara kadar çıkmış olduğunu belirtiyor. Avrupa birliği şimdiye kadar Yunanistan'a yardım kapsamında 30 milyar, IMF de 15 milyar dolarlık kaynak sağlama teklifinde bulunmuştu. Atina'daki analist yaptığı değerlendirme, "IMF'nin Yunanistan için şu anda 25 milyar euroluk kredi tavanı bulunuyor ve fazladan kaynak sağlanması da tartışılıyor" dedi. IMF ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Haberin Devamı

BORÇ YAPILANDIRMASI BÄ°R SEÇENEK DEĞİL    Â

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan’ın borcunu ödeyememe gibi bir seçeneğin olmadığını, Yunanistan, IMF ve AB arasında gerçekleşen konuşmalarda da Atina hükümetinin borcunu yeniden yapılandırmasının konuşulmadığını söyledi.

AB Başkanı  Herman Van Rompuy, bugün Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, euro bölgesi liderlerinin Yunanistan’ın borç krizini tartışmak için 10 Mayıs’ta bir zirve yapacaklarını belirtti.

 

Van Rompuy da Trichet’i destekleyen şekilde, Yunanistan için borcunu yeniden yapılandırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve yardım paketi görüşmelerinin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!