Yunan solunun yaramaz kızı Damanaki

Güncelleme Tarihi:

Yunan solunun yaramaz kızı Damanaki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2002 00:29

Maria Damanaki, 30 yıldır Yunan siyaset dünyasına damgasını vuran ender kadın politikacılardan biri.

Onu, Yunanistan'a geldiğim ilk günden beri tanıyorum. Ne zaman karşılaşsak, bir kadın siyasetçinin dünyasını ve parçalanan Yunan solunu konuşmak için sözleştik ama bir türlü olmadı.

Sonunda istediğimiz söyleşiyi yaptık. ‘Yunan solunun yaramaz kızı’ Damanaki çalkantılı dünyasını ilk kez bir Türk gazetesine açtı.

Dile kolay. 30 çalkantılı yılı, duyguları, korkuları, heyecanları 2 saate sığdırmak kolay değil. Ama o son derece içten, son derece sıcak ve dürüst dünyasını açtı Maria Damanaki. Bir komünistken ‘nasıl ve neden’ değiştiğini anlattı.

Cuntayı deviren liderlerden biriydi

Atina Teknik Üniversitesi'nde kimya mühendisliği okuyan Damanaki 19 yaşında genç bir kızken askeri cuntanın kara listesindeydi.

Demir parmaklıkların ardında, işkence gördü. 17 Kasım 1973'te askeri cuntanın devrilmesine yol açan tarihi Politeknik (Atina Teknik Üniversitesi) olaylarının genç liderlerinden biriydi. Cunta devrilince dünyalar onun oldu.

25 yaşında, Yunan tarihinin en genç milletvekili unvanını alıp, Komünist Parti'den Yunan parlamentosuna girdi. Komünizm hayalleriyle yanıp tutuştu. Ama 1980'lerde Doğu blokundaki ‘gerçeği’ görünce büyük bir hayalkırıklığı yaşadı, değişmeye başladı.

Yoldaşlarına karşı bayrak açtı, komünist partiyi terk etti. Ilımlı solun, Sinaspismos Partisi'nin liderlik koltuğuna oturdu. Yunanistan'da İlk kadın parti lideri oldu.

Şimdi komünistler ona ‘dönek’ diyor. Liderliğini yaptığı sol ittifak partisiyle de kavgalı. Ama o bıkmadan, usanmadan siyasette başlattığı ‘değişim’ savaşını sürdürüyor.

Hálá bir lider, hálá korkusuz, inatçı, inançlarını sonuna kadar savunan bir savaşçı. Geçen 30 yılda 3 çocuğu ve değişen siyasi hayalleri arasında sıkışıp kalmış. Oldukça yalnız. Şimdi paramparça olan Yunan solunu birleştirmek için mücadele ediyor ama bir yandan da hayat muhasebesi yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!