Yüksel, Akşener'i uyarmış: Orakoğlu'nu atamayın, güven bunalımı yaratır

Güncelleme Tarihi:

Yüksel, Akşeneri uyarmış: Orakoğlunu atamayın, güven bunalımı yaratır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri Askeri Savcılığı dün Emniyet eski Genel Müdürü Aladdin Yüksel'in ifadesine başvurdu. Yüksel, ifadesinde, Türk Watergate'inin kilit ismi Bülent Orakoğlu'nu istihbaratın başına getirmemesi konusunda İçişleri eski Bakanı Meral Akşener'i uyardığını açıkladı.

Yüksel'in ifadesinde, ‘‘Sayın Akşener'e, Orakoğlu'nun istihbarat Daire Başkanlığı'na atanmasının askerlerle Emniyet arasında güven bunalımı yaratacağını söyledim. Ancak ikna edemedim'' dediği öğrenildi. Batı Çalışma Grubu'nun irtica belgesinin Onbaşı Kadir Sarmusak tarafından sızdırılması soruşturmasını derinleştiren Askeri Savcılık dün Yüksel'in ifadesine başvurdu.

SORUŞTURMA AÇTIM

Yüksel'in askeri savcıya verdiği ifadede belge sızdırılması olayının görevden alındıktan sonra yaşandığını, hiçbir bilgisi olmadığını belirterek, ‘‘Ordudan darbe istihbaratı yapılması konusunda hiçbir makam emir ve talimat vermedi'' dediği öğrenildi. Yüksel'in, atamasına karşı çıktığı Orakoğlu'nun, askerle-polisi karşı karşıya getiren açıklaması nedeniyle soruşturma başlattığını da belirterek, şöyle dediği öğrenildi:

‘‘Orakoğlu'nun tayini söz konusu olduğunda kendisinin İstihbarat Dairesi'ne atanmasına, ‘yeterli ehliyet ve yeteneğe sahip olmadığı' ve ‘istihbarat alanında tecrübesi bulanmadığı' için karşı çıktım. Sayın Akşener'e, görevi yürütmekte olan Emin Arslan'ın iyi bir mesai sergilediğini ve değiştirilmesine gerek olmadığını söyledim. Kararnameye imza atmak da istemedim. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan da benzer şekilde düşündüğü için karşı çıkıyordu.''

Askeri kaynaklar, savcılığın, Orakoğlu'nu da ifadeye çağıracağına dikkat çekerek, ifadesinin soruşturmanın seyrini değiştirebileceğini belirttiler. Aynı kaynaklar, Orakoğlu'nun ifadesinin ardından, ordudan darbe istihbaratı yapıldığını kabul eden ve üstü kapalı belge sızdığını ima eden Akşener hakkında TCK'nın 132. maddesindeki ‘Bilgi sızdırma' suçundan fezleke düzenlenebileceğini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!