YSK, 10 günde seçime hazır

Güncelleme Tarihi:

YSK, 10 günde seçime hazır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

TBMM Aralık'ta seçim önerisini tartışırken, Yüksek Seçim Kurulu hazırlıklarını hızlandırdı. YSK'nın seçimle ilgili maddi hazırlıklarını 10 gün içinde tamamlayabileceği bildirildi. Seçim hazırlıkları için 4.5 trilyon ek ödenek alan YSK, önümüzdeki yıl için Maliye'den 31 trilyon lira daha istedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in, ‘Aralık’ta seçim' önerisi üzerine, YSK da seçim alarmı verdi. YSK yetkilileri seçimle ilgili son hızla süren maddi hazırlıkların 10 gün içinde tamamlanacağını vurgulayarak, ‘‘TBMM ve hükümetin kararını bekliyoruz. Seçimin tarihi belli olacak ki, biz de bu sürenin yetişip yetişmeyeceğini artışacağız’’ dediler.

RESMİ BİRŞEY YOK

Yetkililer, hükümet ve Meclis Başkanlığı'nın Aralık'ta seçim için YSK'dan resmen görüş sormadığını da kaydederek, ‘‘Biz, Aralık'ta seçim tartışması üzerine çalışmalarımızı hızlandırdık’’ dediler.

İlçe Seçim Kurulları'ndan gelen bilgileri değerlendiren YSK, sandıkların nereye kurulabileceği konusunda da çalışma yaptı ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde sandık kurulacak yerleri belirledi.

Milletvekili genel seçiminin mahalli idareler seçimiyle birlikte yapılması halinde, Türkiye çapında, yaklaşık 760 bin sandık kurulacak.

YSK, oy pusulalarının basımı için SEKA'ya turuncu, mavi, sarı ve beyaz renkli toplam 941 ton filigranlı kağıt üretimi için sipariş verdi. SEKA, 941 ton filigranlı kağıdın yanısıra, evraklar için de 393 ton normal kağıt üretti. İl ve ilçe seçim kurullarının seçim iş ve işlemlerinde kullanacakları 64 çeşit ve 300 tonu aşkın evrak, Türk Tarih Kurumu tesislerinde basıldı ve YSK'ya teslim edildi.

TORBALAR MAHKUMLARDAN

Oy pusulaları ile basılı evrakların muhafaza edileceği seçim torbaları Ankara Yarıaçık Cezaevi İş Yurtları'nda tanesi 350 bin liradan diktirildi. Cezaevine diktirilen 820 bin adet torba ilçe seçim kurullarına dağıtıldı. İlçe Seçim Kurulları seçim günü kullanılacak mühür için ise Darphane'ye sipariş verdi. Darphane, mühür siparişi karşılığı YSK'ya 28 milyarlık fatura kesti.

YSK, çifte seçim yapılması halinde, gerekli olacak 110 milyon adet oy zarfını da Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) sipariş etti. DMO, seçmen kütüklerinin çoğaltılması işlemlerini de üstlendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!