Yönetmen Orhan Elmas öldü

Güncelleme Tarihi:

Yönetmen Orhan Elmas öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2002 16:51

Türk sineması bir ustasını kaybetti. Yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu Orhan Elmas yaşama veda etti. Elmas, yarın (27 Nisan) Şişli Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na toprağa verilecek. Türk sinemasına unutulmaz filmler armağan eden 75 yaşındaki Orhan Elmas, kanser tedavisi görüyordu.

Haberin Devamı

İstanbul'da 1927 yılında doğan Orhan Elmas, bir süre Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam etti. Öğrencilik yıllarında dergi ressamlığı, tezgahtarlık, yağlıboyacılık, vitrin düzenleyiciliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. 1944'de gazeteciliğe başladı. Sinema üzerine yazılar yazdı. Son Dakika ve Posta gazetelerinde; Yıldız, Çiçek dergilerinde çalıştı. Dönemin en önemli dergisi Yelpaze'nin bir süre yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

1945'de Muhsin Ertuğrul' un yönettiği, "Yayla Kartalı" filmiyle oyunculuğa başladı. Aynı yıllarda Ses, Muammer Karaca, Avni Dilligil tiyatrolarında ve Küçük Sahne'de oynadı. 1945'te "Toros Çocuğu" filminde oyuncu olarak göründü. "Unutulan Sır", "Zeynep'in İntikamı", "İlk ve Son" filmlerinde rol aldı. 1957'de "3. Kat Cinayeti" filmiyle oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğe de başladı. Senaryo yazarlığı yaptı.

Haberin Devamı

Metin Erksan'ın öyküsünden uyarladığı "Kanlı Firar" ve ardından "Duvarların Ötesi" dikkate değer atılımlardı. 1968'de "Ezo Gelin" le güneydoğuda ki töresel uyarlamaların yanlışlıklarını ve bunların yol açtığı bir sevda dramını gözler önüne serdi.1990'lı yılların başında "Kanun Adamı" adlı polisiye diziyi, 1994'de de "Kızlar Sınıfı" adlı dizi filmleri yönetti.

Yönettiği Filmler: Acı Günler, Adını Anmayacağım, Alamancının Karısı, Ah Bu Gençlik, Aldatacağım, Alın Yazısı, Altın Şehir, Arzunun Bedeli,  Aşk Hikayemiz, Aşka Tövbe, Aşkın Gözyaşları, Aşkın Zaferi, Atlı Gelin, Azat Kuşu, Baba Hasreti, Bağrımdaki Ateş, Bardaktaki Adam, Beni Unutma, Bir Bahar Akşamı, Bir Yaz Yağmuru, Bitmeyen Şarkı, Bir Aşk Bin Günah, Boş Beşik, Damga, Duvarların Ötesi, El Kapısı, Emanet, Ezo Gelin, Fakir Milyoner, Falcı, Gülşah Küçükanne, Kadın Bir Defa Sever, Falcı, Feryat, Gelin Kız, Geri Dön, Gönül Bahçelerinde, Günahsız Yavrular, Hayat Kadını, Hayatım Sana Feda, Kader Yolcuları, Kadın Bir Defa Sever, Kahreden Gençlik, Kalleş, Kanlı Deniz, Kanlı Firar, Kara Çadırın Kızı, Kardeş, Katiller de Ağlar, Kerem ile Aslı, Kızlar Sınıfı Yarışıyor, Küçük Sevgilim, Liseli Kızlar, Mahsun Gözler, Metres, Nazlı ile Emir, O Bir Melekti, Onu Allah Affetsin, Oyun Bitti, Öleceksek Ölelim, Paranın Esiri,  Polis Dosyası, Rezil, Sabırlı Kullar, Sahte Milyoner, Sapık Kadın, Selam Dostum, Seni Seviyorum, Sensiz Yaşanmaz, Sevenler Kavuşurmuş, Sevmek ve Ölmek Zamanı, Sıcak Geceler, Silahlar Patlayınca, Siyah Gelinlik, Sözde Kızlar, Suçlu Gençlik, Suya Düşen Hayal, Taçsız Kraliçe, Taşra Kızı, Topal, Üç Kızın Hikayesi,3. Kat Cinayeti. Yozla, Yürek Yarası, Zoraki Milyoner.

Haberin Devamı

Senaryosunu Yazdığı Filmler: Garibin Çilesi Ölünce Biter, Hayatım Sana Feda,  Nazlı, Öp Babanın Elini,

Rol aldığı filmler: Bir Kadın Yüzü, Domaniç Yolcusu, Toros Çocuğu.

Ödülleri: Ezo Gelin (1970 2. Adana Film Festivali'nde en iyi 2. film)
Öleceksek Ölelim (1971 8. Antalya Film Festivali'de en iyi 2. film
Onur Ödülü: 1994 31. Antalya Altın Portakal Film Festivali.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!