Yönetimde reform

Güncelleme Tarihi:

Yönetimde reform
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ankara, yetkilerinin önemli bölümünü ‘‘il konseyleri''ne devrediyor. Milli savunma, emniyet ve adalet dışındaki hizmetler, sivil toplum örgütlerinin de temsil edileceği bu konseyler tarafından yürütülecek.

Anasol-D hükümeti, devletin yeniden yapılanması için kolları sıvadı. Merkezin yetkilerinin azaltılıp, yerel yönetimleri güçlendirmeyi amaçlayan proje ile ‘İl ekonomik ve sosyal konseylerinin' kurulması hedefleniyor. Devletin milli savunma, emniyet ve adalet hizmetleri dışındaki tüm yetkileri, İl Genel Meclis'leri ve sivil toplum örgütlerinin oluşturacağı ‘İl Konseyleri'ne devredilecek.

Bu konseyler ‘İl Bakanlar Kurulu' gibi çalışacak. Böylece devlette, ‘Adamın varsa işini yaptırırsın' dönemi kapanacak. Refahyol döneminde oluşturulan ve ‘gizli bakanlık' gibi çalışan 23 komisyon da lağvedilerek, yetkileri ilgili birimlerine devredildi. Başbakanlık'ta yürütülen çalışma hakkında Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir yönetici, ‘‘Ankara'dan iş takibi dönemi sona erecek'' dedi.

İL KONSEYLERİ

Ekonomik ve Sosyal Konsey'e benzeyecek olan il konseyleri, ilin bütün sorunlarının çözümünde tek yetkili merkez olacak. İl genel meclislerinin yanı sıra, konseyde, sendika, sanayi ve ticaret odaları, çevre ve işadamları kuruluşlarının temsilcileri de yer alacak. Böylece sivil toplum örgütlerinin güçlenmelerine de öncelik verilmiş olacak. İlin bütün sorunları, çözümleri ve hangi işin öncelikle yapılacağına bu konseyler karar vereceğinden, yapılacak işler konusunda siyasi güç etkili olamayacak.

En küçük köy yolunun yapımı için Ankara'nın yolunu tutup bakan peşinde koşma dönemi de böylece sona erecek. Eğer bir ilde yapılacak bir yatırım varsa, bunun nerede olacağına il konseyi karar verecek.

OKULLAR DA BAĞLANACAK

Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisinde olan ve her işlemi merkezden yürütülen okullar da bundan böyle il konseyine bağlanacak. Bir ildeki okula yapılacak öğretmen tayininden, o okulun kırılan camının tamirine kadar her konu il konseyi tarafından çözümlenecek. O ile hangi okulun gerekli olup olmadığına yine konsey karar verecek. Böylece işlerin planlı yürütülmesi sağlanacak. Bir öğretmen tayinini gerçekleştirmek için Ankara'nın yolu tutulmayacak, belirli merkezlerde öğretmen ve okul yığılmasının önüne geçilecek.

Siyasilerin ve bakanların, Köy Hizmetleri'nin bir grayderinin hangi belde yolunda çalıştırılacağı, bir sanayi bölgesinin nerede kurulacağı gibi konulardaki yetkileri de son bulacak.

GİZLİ BAKANLIKLAR

Refahyol döneminde altın, döviz, uçak alımı gibi konularda Başbakanlık'ta oluşturulan ve ‘gizli bakanlıklar' adı verilen 23 komisyon da lağvedildi. Bunların yetkileri ilgili birimlere iade edildi. Üst düzey bir yetkili, Hürriyet'e şunları söyledi:

‘‘Bütün yetkileri Başbakanlık'ta toplamışlar. 23 ayrı konuda komisyon oluşturmuşlar. Uçak alımından, arsa değerlendirme ofislerinin çalışmalarına kadar bir yığın işi alıp Başbakanlığa getirmişler. Bunların hepsini lağvettik. İşleri ilgili kuruluşlara verirken, başına getirilenleri de kurumlarına iade ettik. Devlette bir devamlılık var. Siz tutup devletin bir kurumunun işini alıp Başbakanlığa taşırsanız, o zaman o kuruma ne gerek kalır. Yeniden yapılanma çalışmalarımız içinde bunlara özellikle dikkat edilecek. Devletin milli savunma, emniyet ve adalet hizmetleri dışındaki tüm hizmetleri yerel yönetimlere devredilecek. Bundan böyle Ankara'dan iş yürütme dönemi sona erecek.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!