Yolsuzluk sözleşmesi onay bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk sözleşmesi onay bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


Avrupa Konseyi tarafından 2 yıl önce hazırlanan ''Yolsuzluğa Dair Ceza Hukuku Sözleşmesi'', henüz 14 ülke imzalamadığı için yürürlüğe giremedi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak'ın soru önergesini yazılı olarak yanıtlarken, sözleşmenin 27 Ocak 1999 tarihinde imzaya açıldığını, ancak yürürlüğe girmesi için 14 ülke tarafından onaylanmasının gerektiğini hatırlattı. Cem, Sözleşme'yi Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, Slovakya, Slovenya ve Makedonya'nın onayladığını kaydetti.

Cem, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya Federal Cumhuriyeti, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, İsveç, Ukrayna, İngiltere, ayrıca Avrupa Konseyi dışında ABD ve Bosna-Hersek'in de sözleşmeyi imzaladığını, ancak onay işlemlerini tamamlayamadığını ifade etti.

Sözleşme uyarınca Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) oluşturulduğunu ve 1 Mayıs 1999 tarihinde faaliyet göstermeye başladığını kaydeden Cem, bu oluşuma Belçika, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya Federal Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Makedonya, İngiltere, ABD ve Bosna-Hersek'in üye olduğunu bildirdi.

Türkiye sözleşmeyi benimsedi

Türkiye'nin ''Yolsuzluğa Dair Ceza Hukuku Sözleşmesi''nin hazırlıklarına başından beri katıldığını belirten Cem, ''Hükümetimiz bu sözleşmenin savunduğu ilke ve öngördüğü hükümleri benimsemiştir'' dedi. Sözleşme'nin, rüşvet ve yolsuzlukla etkin ve kapsamlı bir mücadele amacıyla ve akit taraflar arasında bu mücadele çerçevesinde etkili bir işbirliğinin yapılması için ceza hukukunun genel ilkeleri içinde alınması gerekli önlemleri tespit ettiğini hatırlatan Cem, şunları kaydetti:

"Sözleşmenin onay aşamasından önce ulusal mevzuatımızda bazı değişiklikler yapılması gerekebilecektir. Özellikle yabancı kamu görevlilerine rüşvet, özel sektörde rüşvet, uluslararası kuruluş memurlarına rüşvet, tüzel kişilerin cezai sorumluluğu gibi sözleşmenin muhtelif maddelerinde işlenen hususlara ilişkin çeşitli yasalarımızda yapılacak değişiklikler, sözleşmeyle öngörülen düzenlemelerin iç hukukumuza uyumunu sağlayacak. Sözleşme'nin iç hukukumuza aktarımı, onay aşamasından sonra olacaktır. Ancak iç hukukumuzda yapılması beklenen değişiklikler gerçekleştirilene kadar sözleşmenin ülkemiz tarafından da imzalanması, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele kararlılığımızı gösterecek önemli ve gerekli bir adımdır."

Cem, imza işlemleri için Dışişleri Bakanlığı eşgüdümünde başlatılan çalışmaların sonuçlandırılmak üzere olduğunu vurgulayarak Adalet, İçişleri ve Maliye bakanlıkları ile Sermaye Piyasası Kurulu ve Rekabet Kurulu ile iletişim içinde olduklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!