Yine tanker dehseti

Güncelleme Tarihi:

Yine tanker dehseti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Marmara'da Armutlu açıklarında benzin yüklü bir tankerde çıkan yangın denizi bir anda cehenneme çevirdi. Marmara adlı tankerde peş peşe meydana gelen patlamalar sonucu çıkan yangında birisi gemi kaptanı 2 kişi öldü, 3 kişi de kayboldu. 8 kişi ise balıkçılar tarafından kurtarıldı.

Yalova'nın Armutlu İlçesi açıklarında dün Marmara adlı benzin yüklü tankerde yangın çıktı. Tankerde ard arda patlamalar meydana gelirken, 8 kişi kurtarıldı. Balıkçılar gemi kaptanının da aralarında bulunduğu 2 kişinin cesetlerini buldu, 3 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Yetkililerden alınan bilgeye göre Telliler Denizcilik Şirketi'ne ait 1978 grostonluk Marmara adlı tanker, 11 Ocak'ta Mersin ATAŞ Limanı'ndan 3850 ton benzin yükledi. Tanker yükünün 1000 tonluk bölümünü Gemlik Körfezi'ndeki BP tesislerine boşalttı. Marmara tankeri saat 14.40'ta yükün diğer bölümünü İstanbul Haramidere petrol tesislerine boşaltmak üzere ayrıldı. Tanker Armutlu'nun Kapaklı Köyü'nün 1,5 mil açığına geldiğinde saat 15.15'te, geminin ön tarafında patlama meydana geldi. Gaz sıkışması sonucu meydana geldiği tahmin edilen patlamanın ardından tankerde yangın çıktı. Tankerden Gemlik Pilotaja, ‘‘Yanıyoruz’’ anonsu geçildikten sonra haberleşme de kesildi.

KAPTAN ÖLDÜ

Ard arda meydana gelen patlamalarla alevler geminin yaşam mahalli kısmına da sıçrarken, tankerde görevli denizcilerin büyük kısmı denize atlayarak kurtulmaya çalıştı. Yangınla birlikte çevreden gelen balıkçı tekneleriyle, denizdeki Mehmet Güldallı (27), Yusuf Turan (32), Ahmet Ali İğde (30), Yusuf Akyıl (34), Murtaza Ulaşlı (29), Taylan Özcan (18), Ali Delili (50), Yahya Aslan (20) yaralı olarak kurtarıldı. Vücutlarında yanıklar ve ezikler bulunan 8 denizci Gemlik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Balıkçı tekneleri bölgede 1'inci kaptan Ali Aslan Cömert (35) ve pompacı Arif Pir (31)'in cesetlerini buldu. Gemisini son anda terkeden kaptan Cömert, personelin tahliyesini son ana kadar sağlamaya çalışırken yaşamını yitirdi.

3 KİŞİ KAYIP

Gemide ilk belirlemelere göre toplam 13 personelin görev yaptığı; halen 1'inci Makinist Turan Aslan (37), 2'inci makinist Şevki Çakıroğlu (33) ve makinist Mustafa Gezgin (27)'in kayıp olduğu bildirildi. Gemlik Devlet Hastanesi Acil Servis Nöbetçi Uzmanı Dr. Coşkun Minnet, yaralıların genel sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Yaralıların 1'inci ve 2'inci derece yanıkları bulunduğu, Ulaşlı ve İğde dışındaki yaralıların ayakta tedavi edildiği bildirildi.

SÜRÜKLENDİ

Devam eden yangın nedeniyle balıkçı tekneleri tankere yaklaşamazken, tanker kontrolsüz biçimde rüzgarın etkisiyle Mudanya'nın Antıntaş Köyü sahiline 600 metreye kadar sürüklendiği bildirildi. İstanbul ve İzmir Orman Bölge Müdürlükleri'ne ait iki helikop bölgeye sevkedilirken, Gemlik Limanı'na ait römorkörle patlamalar nedeniyle tankere yaklaşamadı. Patlamalar nedeniyle söndürme çalışmaları yapılamadı. Yangın sırasında üzerinde herhangi bir hayat belirtisi görülmeyen tankerden denize akaryakıt sızmaya başladığı bildirildi.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'ne bağlı Söndüren 4 ve Söndüren 5 gemileri ile bir kurtarma gemisi, akşam saatlerinde Armutlu'ya hareket etti. Yetkililer, gönderilen gemilerin gerekli müdahaleyi gerçekleştirecek kapasitede olduğunu belirtti.

Kâbus gibi

Gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamalar ve peşinden çıkan yangın Marmara Adlı tankeri bir anda cehenneme çevirdi. Telsizden ''Yanıyoruz, kurtarın'' feryatlarına koşan balıkçılar bu cehennemin içinden kendini denize atan 8 kişiyi kurtarabildiler. Armutlu'nun Kapaklı Köyü'nün 1.5 mil açığında patlamalar sonucu yanan tankeri kurtarmaya önce balıkçılar koştu. Balıkçılar büyük çabalar sonucu kendini denize atarak kurtarmaya çalışan gemicilerden 8'ini canlı olarak sahile çıkardı. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri'ne bağlı Söndüren 4 ve Söndüren 5 gemileri ile bir kurtarma gemisi akşam saatlerinde Armutlu'ya hareket etti. Bu gemilerin yangını söndürebileceği belirtildi.

Fedakâr kaptan

Armutlu açıklarında yaşanan tanker faciasının iki kurbanından birisi, birinci kaptan Ali Aslan Cömert, diğeri ise pompacı Arif Pir. Balıkçılar tarafından cesetleri bulunan 35 yaşındaki Ali Aslan Cömert'in (üstte) personelin tahliyesini son ana kadar sağlamaya çalıştığı, bu sırada kendi canını unuttuğu, herkes denize atladıktan sonra gemiden ayrıldığı belirtildi. Faciadan kurtulanlar "Kaptan Cömert bizim için kendisini feda etti" dediler.

Kurtulanlar dehşet saatlerini anlatıyor

Fazla can kaybını 2. Kaptan önledi

Tankerin 2'nci Kaptanı Mürteza Ulaşlı, yangının ardından yaptığı uyarıyla can kaybının büyümesini önledi. Gemi seyir halindeyken, tankerin baş kısmında henüz belirlenemeyen nedenle patlama olduğunu kaydeden Ulaşlı, ‘‘Patlamadan sonra yangın çıktı. Hemen S.O.S. verdim ve gemi alarmını çaldım. Yangın kısa sürede tankeri sarınca kendimi denize attım’’ dedi. Tahliye alarmıyla gemi personeli de can yelekleriyle tenize atladı. Vücudunda yanıklar bulunan Ulaşlı, Gemlik Devlet hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Sızıntıyı ararken patlama oldu

Marmara adlı tankerden yaralı kurtulan denizcilerden Yahya Aslan, kazayı şöyle anlattı: ‘‘Güvertenin ön kısmındaydık. Kokudan sızıntı olduğunu hissettik. Sızıntının nereden geldiğini araştırırken, birden patlama meydana geldi. Arkasından peş peşe patlamalar meydana geldi. Kendimizi denize attık. Balıkçılar bizi kurtardı. 7-8 kişi biraradaydık. Patlama nedeniyle denize atladıktan sonra, yanan benzinin denize yayılabilir düşüncesiyle bir süre su altında giderek olay yerinden uzaklaşmaya çalıştık. Ondan sonra çevreden balıkçıların gelip bizi kurtardığını hatırlıyorum.’’

Ya balıkçılar yetişmeseydi

Mehmet Güldallı (Gemi makinecisi): Patlama sırasında kazan dairesinde bulunuyordum. Yangını görünce dışarı çıktım ve denize atladım.''

Yusuf Turan (Aşçı): Kaptanın alarmı üzerine denize atladım. Kıyıya doğru yüzmeye başladım. Balıkçı tekneleri kurtardı.

Taylan Özcan (Makine Sürücüsü): Kaptanın anonsu üzerine denize atladım. Zaten gemi terket anonsu verildiğinde, hepimiz can yeleklerimizi takmıştık.

Ahmet Ali İğde (Güverteci): 3. kaptanın yanındaydım. Aniden bir patlama sesiyle irkildik. Tanker alev ve duman içindeydi. S.O.S. verdik. Kaptan gemiyi terket emri verdi. Can yeleklerimizle birbirimizi tutarak denize atladık.

Marmara ve Boğazlar'da yaşanan tanker faciaları

İstanbul Boğazı'nda 1940 yılından bugüne kadar 40'ın üzerinde büyük kaza meydana geldi. Birçok insanın öldüğü, birçok geminin de sulara gömüldüğü kazalardan önemlileri şunlar:

15 Eylül 1964: Norveç bandıralı Norhom adlı gemi batık durumdaki Peter Zoranic tankerine çarpttı. Tonlarca akaryakıt denize yayıldı.

1 Mart 1966: Sovyet bandıralı 2 tanker çarpıştı. Petrol denize aktı.

18 Kasım 1966: Romen gemisi Bereket motorunu batırdı. 8 kişi öldü.

15 Kasım 1979: Yunan bandıralı Erviali Romen bandıralı İndependenta çarpıştı. 43 kişi öldü.

9 Kasım 1980: İngiliz ve Yunan gemileri çarpıştı. Denize petrol yayıldı.

24 Eylül 1985: Meltep hücumbotu ile Sovyet savaş gemisi çarpıştı. Meltem batarken 5 denizci şehit düştü.

29 Ekim 1988: Malta bandıralı tanker, Gaziantep tankeriyle çarpıştı. Bin ton amonyak Marmara'ya yayıldı.

20 Mart 1991: Malta bandıralı petrol tankeri Temel-2 Türk kosterine çarptı.

25 Ağustos 1991: Denizaltı gemisi İtalyan Leonis tankeriyle çarpıştı.

14 Kasım 1991: Lübnan bandıralı koyun yüklü Rabunion-18, Filipin bandıralı Madonna Lili'yel çarpıştı. Rabunion-18, 20 bin koyunla Boğaz'a gömüldü.

29 Ocak 1993: Malta bandıralı Rapan Malta şilebi Galatasaray adasına çarptı.

14 Mart 1994: Kıbrıs Rum bandıralı Nasia adlı tanker Sea Broker adlı şileple çarpıştıktan sonra yanmaya başladı.

13 Şubat 1997: Tuzla'daki GEMSAN Tersanesi'nde bakıma alınan Türkiye'nin en büyük gemisi TPAO Tankeri'nde kaynak yapılırken çıkan yangında 2 itfaiye eri öldü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!