Yine isyan çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Yine isyan çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Metris Cezaevi'ndeki 64 İBDA/C'li, yine isyan çıkardı. 16'sı operasyonla yakalanan militanlar, liderleri Erdiş'in duruşmaya çıkarıldıktan sonra başka cezaevine nakledilmesinden korkuyor.

YASADIŞI İBDA/C örgütüne üye 64 militan, Salih Mirzabeyoğlu olarak tanınan elebaşları Salih İzzet Erdiş'in bugün İstanbul DGM'de hakim karşısına çıkmasını engellemek için, çiftliğe çevirdikleri Metris Cezaevi'nde dün isyan başlattı. İsyan 12 saat sonra bastırıldı.

Salih İzzet Erdiş'in koğuştan alınmasını engellemek isteyen militanlardan 16'sı, jandarmanın operasyonuyla yakalandı. İsyancı örgüt üyelerine destek vermek için Metris Cezaevi önüne gelen, örgütün avukatların da aralarında bulunduğu 25 kişi, gözaltına alındı. Bir jandarma yetkilisi, dün sabaha karşı Salih İzzet Erdiş, Fazıl Arslan ve Sadettin Ustabeyoğlu'nun hasta olduğu ileri sürülerek koğuşlara doktor istendiğini söyledi. Doktorların rehin alınacağı endişesiyle, İBDA/C'li mahkumların talebine olumsuz yanıt verildiğini belirten yetkili, bunun üzerine isyan başlatıldığını öne sürdü.

LİDERİ NAKİL KORKUSU

4 Ocak 1999 günü tutuklanan Salih İzzet Erdiş, o günden beri, hakkında açılan davanın hiçbir duruşmasına katılmadı. Salih İzzet Erdiş'in, duruşma için Metris'ten ayrıldıktan sonra başka bir cezaevine gönderilmekten korktuğu iddia ediliyor.

Jandarma ekipleri, Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla, arama yapmak, hükümlülerin nakillerini gerçekleştirmek ve İBDA/C terör örgütü elebaşı Salih İzzet Erdiş ile arkadaşları Fazıl Arslan ve Sadettin Ustabeyoğlu'nun, bugün İstanbul DGM'de görülecek duruşmaya götürülmesini sağlamak amacıyla, saat 05.30 sıralarında Metris Cezaevi'nin B-1 ve B-2 koğuşlarına girmek istedi.

YANGIN ÇIKARDILAR

Jandarmaya direnen teröristler, B-1 ve B-2 koğuşlarının kapıları arkasına barikat kurdu. 06.00 sıralarında cezaevinden silah sesleri duyuldu. Güvenlik kuvvetlerinin uyarılarına rağmen koğuş kapılarını açmayan tutuklu ve hükümlüler, her 2 koğuşun arasındaki havalandırma alanında kurulu bulunan çadırlar ile şilte ve battaniyeleri ateşe verdiler. Jandarma ekiplerinin direnişi önlemek için koğuşlara attığı gözyaşartıcı bombalar, eylemi kıramadı.

ÇEVREDE ÖNLEM ALINDI

Cezaevinden dumanların yükselmesi nedeniyle Gaziosmanpaşa, Kocasinan, Bayrampaşa ve Fatih itfaiye gruplarına bağlı ekipler de, Metris Cezaevi'ne geldi. Havalandırma alanındaki yangın, itfaiye ekiplerinin dışarıdan yaptıkları müdahale sonucu saat 06.25 sıralarında söndürüldü. Saat 09.00 sıralarında cezaevinden yine duman yükseldiği farkedildi. İtfaiye ekipleri ikinci kez yangını söndürdüler.

Bu arada, İBDA/C örgütü üyelerinin eylemi nedeniyle Metris Cezaevi'ne çok sayıda jandarma ekibi giriş yaptı. Cezaevinin çevresinde de, panzer destekli Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ile İlçe Emniyet Müdürlüğü ve diğer birimlere bağlı polisler yoğun önlemler aldı.

REHİN YOK

Direnişin herhangi bir kayıp olmadan sonuçlandırılmasını amaçlayan cezaevi yönetimi, bu nedenle sürekli olarak anonslar yaparak eylemlerini sona erdirmeleri konusunda örgüt mensuplarını uyardı. Ancak, anonslara olumlu bir cevap verilmedi. Daha önce de çeşitli bahanelerle eylem yapan İBDA/C örgütü üyelerinin elinde, asker veya infaz koruma memurlarından herhangi bir rehin bulunmadığı bildirildi.

Jandarmanın yürüttüğü operasyon sonucu koğuşlarından alınan 16 tutuklu ve hükümlüden bazılarının, göz yaşartıcı gaz bombalarından etkilendiği ve arbede sırasında vücutlarında sıyrıklar oluştuğu öğrenildi. Bu kişilerin tedavileri, cezaevi revirinde yapıldı. İsyan başladıktan sonra 12 saat sonra sona erdi.

AVUKATLAR DA GÖZALTINDA

Basın mensuplarının bekletildiği noktada açıklama yapan tutuklu yakınlarından 3'ü kadın 5 kişi gözaltına alındı. Polis daha sonra, cezaevi önüne gelen hükümlü yakınlarını bir bir gözaltına almaya başladı. Örgütün avukatları Hasan Ölçer ile Harun Yüksel'le birlikte gözaltına alınanların sayısı 25'e ulaştı. İBDA-C'nin avukatı Hasan Ölçer, tutuklular arasında 5-6 yaralı olduğunu, jandarmanın operasyon sırasında çatıyı ve duvarları deldiğini belirterek, ‘‘Katliam yapacaklar’’ dedi.

Öte yandan, Metris Cezaevi sorumluluk alanında olan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı Celil Demircioğlu ile cezaevinden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Savcıları Hüseyin Akistanbullu ve Kaya Kabacaoğlu da cezaevine gelerek operasyon hakkında bilgi aldı.

Kartal yolcusu

ADALET Bakanlığı'nın talimatıyla İBDA/C Lideri Salih İzzet Erdiş ile 16 terörist, Kartal Özel Tip Cezaevi'ne gönderilecek. Salih İzzet Erdiş, nakil gerçekleşirse, Alaattin Çakıcı, Erol Evcil, Adnan Oktar, Nuri-Vedat Ergin kardeşler gibi birçok ünlüye komşu olacak.

Geçen ayki isyanda kantini de soymuşlar

ÇİFTLİĞE çevirdikleri Metris Cezaevi'nde geçen ay nakilleri engellemek için isyan çıkaran yasadışı İBDA-C militanları 50'ye yakın askeri yaralamış, 150 askeri de rehin almıştı. İsyana katılan radikal İslámcı İBDA-C örgütü üyelerinin 48.5 yıla kadar hapisleri isteniyor.

'Kumandan' diye tanınan örgüt lideri Salih İzzet Erdiş'in düdük çalarak verdiği işaretle harekete geçip askerlere saldıran 67 sanık hakkında hazırlanan iddianamade askerlerin rehin alınmadığı, bahçede mahsur kaldıkları öne sürüldü.

İDDİANAME HAZIR

İddianameyle, isyan sırasında cezaevinde yönetimi ele geçiren militanların kantindeki sigara ve yiyecekleri yağmaladıkları, elektrik atölyesindeki malzemeleri koğuşlarına taşıyıp bugüne kadar hálá teslim etmedikleri ortaya çıktı.

Radikal İslámcı İBDA-C örgütü militanları, Ramazan Bayramı'nın arifesinde de Bandırma Cezaevi'ndeki 3 üyelerinin Metris Cezaevi'ne nakledilmesi için isyan çıkarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!