Yılmaz'ın son seçimi

Güncelleme Tarihi:

Yılmazın son seçimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANAP Lideri Yılmaz, Ekim'de yapılacak parti kongresinde son kez genel başkan adayı olacak. Yılmaz, erken seçimden ANAP'ı birinci parti olarak çıkarabilirse, 2000 yılında da Cumhurbaşkanı olmayı hedefliyor. Yılmaz'ın yakınları, seçimlerde başarılı sonuç alınamaması halinde, Yılmaz'ın siyaseti bırakabileceğini belirtiyor.

Başbakan Mesut Yılmaz, Ekim ayında yapılacak ANAP kongresinde, partili delegelerin karşısına son kez Genel Başkan adayı olarak çıkmaya hazırlanıyor.

Partisini 18 Nisan 1998 tarihinde yapılacak seçimlerden birinci çıkarmayı hedefleyen Yılmaz'ın, bunun sağlanması halinde 2000 yılında Cumhurbaşkanı adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Yakın çevresinin bu konuda ANAP Liderine baskı yaptığı söyleniyor. ANAP'lı milletvekili ve bakanlar da Yılmaz'ın cumhurbaşkanlığı için, ‘‘Kesin aday’’ diyorlar. Yılmaz'a yakın bazı isimler, ‘‘Kendisinin sadece arzusunun değil, hedefinin de bu olduğunu sanıyoruz’’ diyorlar. Ancak, Nisan seçimlerde ANAP'ın başarı sağlayamaması halinde ise Yılmaz'ın tek seçeneğinin, siyaseti bırakmak olacağı belirtiliyor.

ANAP Olağan Büyük Kongresi, bir önemli aksilik çıkmazsa Ekim ayı başında yapılacak. Bin 300 delgenin katılacağı kongrede, delege karşısına dördünce kez genel başkan adayı olarak çıkacak Yılmaz'ın, bugüne kadar aldığı en yüksek oyla yeniden seçilmesi bekleniyor. Kongre için ANAP örgütlerindeki seçimler de çok büyük oranda tamamlandı. Bugüne kadar 60 il kongresi bitirildi. Bu hafta sonu yapılacak İstanbul ilçe kongreleri ile tüm ilçelerde de seçim tamamlanırken, il kongrelerine nokta, 23 Ağustos'daki İstanbul kongresiyle konulacak. ANAP Teşkilat Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler, kongrelerin üçte ikisinde ikiden fazla adayın yarıştığını, teşkilatların üçte birinin de değiştiğini belirtti. Keçeciler, kongre sürecine yönelik hiçbir tıkanma olmadığını kaydederek, ‘‘Ekim başında hazır oluruz’’ dedi.

Milletvekili adaylarının önseçimle berilenmesine karar veren Yılmaz'ın, önümüzdeki hafta kongreye hazırlık olarak, kabinede de önemli bir düzenlemeye gitmesi bekleniyor. Tüzük gereği MKYK'da 10 bakandan fazlası yer alamayacağından, Yılmaz'ın seçim başarısı için, genel merkezde görevlendirmek istediği bazı isimleri kabine dışında tutması, bazı isimleri de MKYK adayı olmaması için kabinede görevlendirmesi bekleniyor. Bu nedenle Yılmaz'ın Anayasa gereği istifa edecek olan Adalet ve İçişleri bakanları ile birlikte yaklaşık 10 bakanı kabine dışı bırakacağı belirtiliyor.

Bu arada Yılmaz, 885 ANAP'lı belediye başkanını da özel ekiplere denetletiyor. ANAP Teşkilat Başkanı Keçeciler, çalışmanın bir ay içinde tamamlanacağını bildirerek, başarılı bulunanlara ‘‘Siz devam edin, adayımızsınız’’ deneceğini açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!