Yılmaz'ın partilere bakışı DYP'yi ayrı Çiller'i ayrı tutun

Güncelleme Tarihi:

Yılmazın partilere bakışı DYPyi ayrı Çilleri ayrı tutun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz,içinde bulunduğumuz dönemde hiç bir siyasi partiyi ‘hedef almayacaklarını, hiç bir parti ile kavga atmosferine girmeyeceklerini’ kaydetti. ANAP'ın, RP'nin kapatılmasına karşı çıkacağı, ancak yanlışlarının da altını çizeceği, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i yargı önünde mahkum etmeye çalışacağı, CHP, DSP, DTP ve MHP'ye ise hiç ‘dokunmayacağı’ belirtildi.

Yılmaz'ın geçen hafta kurmaylarıyla yaptığı yemekli toplantıda, ANAP'ın diğer siyasi partilerle ilişkilerinin nasıl olacağı yeniden biçimlendirildi. Yılmaz kurmaylarına, ANAP'ın 1983 kuruluş politikasını hatırlatarak, ‘‘O zaman merhum Özal herkese kulağını tıkadı ve sadece iş yaptı. Bizim felsefemiz de şimdi bu olacak. Hiç bir siyasi parti ile didişmeyeceğiz. Ne derlerse desinler, ne yaparlarsa yapsınlar, onlarla polemik içine girmeyeceğiz. Sadece işimizi yapacağız ve yaptıklarımızı anlatacağız’’ talimatını verdi. Yılmaz, ANAP'ın diğer siyasi partilere ilişkin politikasını şöyle anlattı:

RP'nin gerçek yüzünü anlatın

Bu parti kapatılacak diye el ovuşturuyor pozisyonunda olmamamız gerekiyor. Demokratik rejimlerde bir partinin kapatılması savunulamaz. Ancak bu parti kamuoyu araştırmalarında bizden sonra ikinci sırada geliyor. Gittiğiniz her yerde RP'nin gerçek yüzünü anlatın. Ama ben ne Erbakan'ı, ne de partisini bundan böyle hedef almayacağım.

DYP'de bize sempati artıyor

Son araştırmalar, DYP'nin CHP'nin de gerisine düştüğünü, beşinci parti olduğunu gösteriyor. DYP oylarının geleceği yer ANAP'tır. DYP milletvekillerinde ve tabanında bize karşı sempati artıyor. Biz iş yaptıkça ve DYP'yi hedef almamayı sürdürdükçe bu daha da artacaktır. Çiller hakkındaki iddialar kamuoyuna yansıyandan daha büyük. Dokunulmazlıkların kaldırılabilmesi halinde Çiller zaten kendi kendini bitirecek. O da bu durumunun farkında ve kavgacı üslubunu bırakıyor. Biz Çiller ile DYP'yi ayrı tutalım. DYP'yi hedef almayalım. Çiller'i ise yargı önünde mahkum etmeye çalışalım.

CHP, muhalefet partisi

Hiçbir problemimiz yok. CHP muhalefet partisi ve elbette bizi eleştirecek. Onlar konuşuyor diye bizim de konuşmamız gerekmiyor. Biz onlara TBMM Başkanlığını verdik, 4 komisyon başkanlığı verdik. Bize verdikleri destek nedeniyle de dolaylı olarak koalisyonun içindeler. Hiç bir arkadaşım, CHP aleyhine konuşmayacak. Bizim CHP ile didişerek kazanacağımız bir şey yok. Bırakın konuşsunlar.

DSP ile çok iyiyiz

İlişkilerimiz son derece iyi. Hayatımın en iyi koalisyonunu yaşıyorum. Ecevit de aynı düşüncede. Koalisyonda elbette sorunlar olur ama ben hiç bir partili ya da bakan arkadaşıma DSP'yi eleştirme hakkı vermiyorum. DSP eleştirilecekse, bunu ben ya da görevlendireceğim biri yapar. O zaman da zaten koalisyonda büyük sorunlar var demektir.

DTP ile problem yok

Zaman zaman problem varmış gibi gösterseler de aslında yok ve onlar da bunu biliyorlar. DTP de bizim için DSP ve CHP gibidir. Asla problem üretmeyiz, üretilen problemleri de dillendirmeyiz.

MHP: Genel Kurulları var. Gözleyelim. ‘ANAP, MHP üzerine hesap yapıyor’ gibi haberler istemiyorum.

BBP: İlgi alanımız içinde değiller.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!