Yılmaz'dan 9 soruşturma emri

Güncelleme Tarihi:

Yılmazdan 9 soruşturma emri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Susurluk Raporu'ndaki öneriler doğrultusunda, dün düğmeye bastı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'na soruşturma başlatılması talimatını verdi. Yılmaz, raporda üzerine gidilmesi tavsiye edilen 27 konudan, ilk aşamada 9'u hakkında acil soruşturma istedi. Yılmaz'ın öncelikle soruşturulmasını istediği konular şöyle:

1-Türk Eximbank'ı tarafından Türkmenistan'a verilen kredi ile öldürülen Ömer Lütfü Topal'ın bu ülkede açtığı Emperyal Şirketi arasındaki ilişkilerin araştırılması ve gerekiyorsa soruşturulması. Yılmaz, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderdiği talimatında, konunun bir bankalar yeminli murakıbıyla birlikte araştırılmasını istedi.

2-Kamu bankalarında daha önce yapılan genel bir değerlendirme çerçevesinde, Emlakbank, Halkbank ve Vakıfbank için başlatılan inceleme ve soruşturmanın kapsamının, off-shore banka ilişkileri, leasing şirketleri ile teminat mektuplarını da içerecek şekilde genişletilmesi. Türkiye Kalkınma Bankası'nda da çalışmalara başlanması, soruşturma heyetlerinin Hazine kontrolörleri, gelirler kontrolörleri, Yüksek Denetleme Kurulu denetçileri ve gerektiğinde bankalar yeminli murakıplarından da uzmanlarla takviye edilerek sürdürülmesi.

3-Turizm Bakanlığı'nın, talih oyunları salonlarıyla ilgili tüm işlemlerinin araştırılıp soruşturulması. Bu soruşturma sırasında talih oyunları salonlarında darp, hürriyeti tahdit, zorla senet imzalatmak, dolandırıcılık, gasp gibi vuku bulan ve yargıya intikal eden veya henüz etmemiş suçların belirlenmesi. Bu konuda Başbakanlık başmüfettişinin koordinatörlüğünde, İçişleri ve Turizm Bakanlığı müfettişlerinden oluşan bir komisyonun kurulması.

4-Talih oyunları işleticilerinin vergi ve muhasebe kayıtlarının, Maliye Bakanlığı'nca hesap uzmanları, Gelirler kontrolörleri ve gerekirse vergi denetmenlerinden oluşan bir komisyon veya komisyonlarca incelenmesi ve inceleme sonuçlarının yasal gereğine tevessül edilmesi ile Başbakanlık'a bilgi verilmesi.

5-Yılmaz, Maliye Bakanlığı'na gönderdiği talimatla da, raporda yer alan, Ömer Lütfü Topal’ın ölümünden sonra ortaya çıkan 105 milyon dolarlık borcun sebebi ve hangi şirket bilançosunda yer aldığı müstakilen araştırılmalı, Emperyal yöneticilerinin açıklama yapmaları sağlanmalıdır' önerisini hatırlattı. Yılmaz, Topal'ın şirketleri hakkındaki daha önce Maliye tarafından başlatılan incelemenin süratle tamamlanmasını ve Susurluk Raporu'ndaki bu önerinin de çalışma içerisinde veya müstakilen incelenerek sonuçlandırılmasını istedi.

6-Yılmaz rapordaki, ‘Susurluk merkezli çete ve illegal kazançlarla ilgili sınırlı bir itiraf yasası çıkarılmalı, ancak Güneydoğu’da problemlere yol açan itiraf yasası tecrübesinden yararlanılmalıdır' önerisi de dikkate aldı. Yılmaz, mevcut yasanın; Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve MİT görüşleri doğrultusunda değerlendirilerek, yeni yasanın bu görüşler ışığında oluşturulması için Adalet Bakanlığı'na talimat verdi.

7-Yılmaz, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hibe silahları konusunun incelenmesi talimatını da verdi. Yılmaz, hibe silahlar konusunun öncelikle tahsis edilen kaynaklar itibarıyla ele alınmasını istedi. Yılmaz, bu çalışmayla birlikte İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu'ndan ikişer müfettişin katılmasıyla oluşacak heyete, Gümrük Müsteşarlığı müfettişinin de iştirakıyla kapsamlı bir inceleme-soruşturmaya başlanması, koordinatörlüğün bir Başbakanlık müfettişince yürütülmesini istedi.

8-Susurluk olayı ile ilgili çalışmalar, soruşturmalar kapsamında, bakanlıklar ve yargıyla ilişkili konularda ve diğer çalışmalarda bir hakimin görevlendirimesi gereği üzerinde duran Başbakan Yılmaz, bu çerçevede Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Hakim Abuzer Duran'ın, ihtiyaç olduğu sürelerde Başbakanlık çalışmalarında görevlendirilmesi talimatını verdi.

9-Yılmaz, raporla ilgili konularda, savcılıklardan veya mahkemelerden Başbakanlık'a intikal eden taleplerin karşılanması gereği üzerinde de durarak, devam eden savcılık soruşturması veya yargılama ile ilgili olarak vaki taleplerin, Teftiş Kurulu ile koordineli şekilde ve makama bilgi vererek cevaplandırılması için Hukuk Müşavirliği'ne talimat gönderdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!