Yılmaz'a garanti yok

Güncelleme Tarihi:

Yılmaza garanti yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘hükümeti düşürmeme garantisine karşılık, enflasyonla mücadele programını bir yıla indirme’ önerisini, CHP Lideri Baykal kabul etmedi. Baykal'dan garanti alamayan Yılmaz, kurmaylarına 3 yıllık enflasyon programını uygulama talimatı verdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz'ın, ‘‘Hükümeti düşürmeme garantisi verirseniz, enflasyonla mücadele programını bir yıla indiririz’’ önerisine olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine ekonomi kurmaylarına enflasyonla mücadelede 3 yıllık programın kesinleştiğini bildiren Yılmaz, ‘‘En titiz şekilde uygulansın’’ talimatını verdi.

İki liderin önceki gün TBMM'de yaptığı görüşmede Baykal, ANAP-RP flörtünden yakındı. Bunun üzerine Yılmaz, RP Grup başkanvekilleriyle görüşmeleri sürdüren ANAP Grup Başkanvekili Ülkü Güney'den açıklama yapmasını istedi. Güney de Baykal'a şu bilgiyi verdi:

‘‘Kendileri görüşme talep ettiler. Biz de, neyi görüşmek istediklerini öğrenmek için biraraya geldik. Bazı yasal ve Anayasal düzenlemeler istiyorlar. Ancak bunların ne olduğunu söylemediler. Biz de bir liste yapıp gelmelerini istedik. Bakacağız, bize uyan yasa önerileri varsa görüşeceğiz. Anayasa değişikliklerini ise her partinin üye verdiği Uyum Komisyonu'na götüreceğiz. İlişkimiz bundan ibarettir. Alınmış bir kararımız yok ve bu konuda basında çıkan flört gibi laflar doğru değil; maksatlı ve yanlış.’’

Yılmaz da bunun üzerine, ‘‘Sayın Baykal, bizim onlarla temasımız gördüğünüz gibi tamamen teknik, hiçbir siyasi temas sözkonusu değil. Aramızda ne bir siyasi temas var, ne de RP'nin hükümete desteği sözkonusu. CHP'nin hükümetimize verdiği desteğin sürdürülmesini istiyoruz’’ dedi. Yılmaz, bu desteğin özellikle vergi, sosyal güvenlik ve idari reformlar için çok önemli olduğunu vurguladı. Baykal da, RP ile ANAP'ın bir ilişki içine girmesi halinde ortaya çıkacak sakıncaları dile getirdikten sonra şunları söyledi:

‘‘Bizim size verdiğimiz destek aynen sürecektir. Eğer çıkarmayı düşündüğünüz yasaları bize gönderirseniz, arkadaşlar üzerinde çalışır. Sosyal olan her yasaya destek veririz. Biz hâlâ sözümüzde duruyoruz.’’

Baykal, dün Türk-Kent heyetini kabulünde ise ANAP-RP temasını esprili bir dille eleştirerek, ‘‘Bu flört hayırlı olsun. Allah tamamına erdirsin. Bir yastıkta kocasınlar. Mutlu olsunlar’’ dedi. ‘‘Bu flört devam ederse hükümetten desteğinizi çekecek misiniz?’’ sorusuna ise ‘‘Biz sorun yaratmaya değil sorun çözmeye çalışıyoruz’’ yanıtını verdi. Baykal, ‘‘Olayı ciddi olarak değerlendirdiğimiz zaman elbette üstünde durmamız gereken çok yönü var. O konuları Sayın Başbakan'la da konuştuk’’ bilgisini verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!