Yılmaz'a 12 öneri

Güncelleme Tarihi:

Yılmaza 12 öneri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, 9 ay önceden seçim kararı alınmasının getireceği bazı olumsuzlukları aşmak için, 12 önemli konuda Başbakan Yılmaz'ın dikkatini çekti. Meclis'in 488 üyesiyle seçim kararı almasının müthiş birşey olduğunu tekrarlayan Demirel, Yılmaz'a, ‘‘İcraatlarda gevşeme olmamalı’’ uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM'nin erken seçim kararını nasıl karşılıyor? Demirel, şöyle yanıtlıyor:

‘‘540 üyenin olduğu bir Meclis'in 488 üyesiyle seçim kanunu alıp, erken seçime karar vermesi müthiş birşeydir. Bu Meclis kamuoyu ve medya tarafından çok eleştirildi. Meclis'in üzerindeki kamuoyu baskısını duymuş olması demokrasimiz bakımından çok sağlıklı bir olaydır...’’

Cumhurbaşkanı, mevcut koalisyon hükümetinin çoğunluk sahibi olmamasının yarattığı güçlükleri hatırlatıyor:

‘‘Aslında bu hükümetin ortaya çıkış şekli ve karşılaştığı müşküller herkesçe malum. Meclis'te çoğunluğu yok. Olmayınca her büyük meselede tereddütler ortaya çıkıyor.’’

GEVŞEMELER OLABİLİR, DİKKAT!

Demirel, ardından seçim kararının alınışı ile seçim tarihi arasındaki süreyi çok uzun bulduğunu anlatıyor:

‘‘Dokuz ay sonrası için seçim ilanının mahsurları vardır. Bazı gevşemeler olabilir, bu kaçınılmazdır. Ancak görünen o ki, bu bir mecburiyettir. Başbakan'ın 5 ay sonra görevde olmayacak olmasının, 9 ay sonra seçim yapılacak olmasının Türkiye'nin yürüyen büyük projelerini aksatmaması lazımdır.’’

Demirel, bu konudaki görüşlerini Başbakan Mesut Yılmaz'a ayrıntılı bir şekilde aktardığını belirterek, şöyle devam ediyor:

‘‘Benim beklediğim gündemin askıda kalmamasıdır. Hükümet, Türkiye'nin önemli meselelerini dikkatle, gevşetmeden yürütmelidir. Ben de Cumhurbaşkanı olarak kurumlar devletinin koordinatörüyüm. Benim görevim de devletin bu işlerinde bir aksama olmamasını gözetmektir.’’

12 ÖNEMLİ KONU

Demirel'in Başbakan Yılmaz'dan aksama olmadan yürütülmesini istediği konuları şöyle sıralıyor:

1- TERÖRLE MÜCADELE GEVŞEMEMELİ

Türkiye'nin birinci meselesi terördür. Terör büyük ölçüde kontrol altına alınmış olmakla birlikte, hala uğraş verilmesi gereken bir alandır. Bunun hiç bir şekilde aksamaması gerekir.

2- İRTİCA İLE MÜCADELE AKSAMASIN

İrticayla mücadele konusunda çıkarılmış bir dizi karar ve kanun vardır. Bu kararların uygulanması ve irtica ile mücadelenin aksamadan yürümesi gerekir.

3- DÖVİZ KAZANMAYA DEVAM

Türkiye'nin döviz sıkıntısı içine düşmemesi gerekir. Döviz kazandırıcı faaliyetler aksamadan yürümelidir. İhracatın artırılması yönündeki faaliyetler ve turizm bu çerçevede önem kazanıyor.

4- ENFLASYONLA SAVAŞ

Enflasyonla mücadele, seçime gidildiği için sekteye uğramamalıdır.

5- ENERJİDE TEHLİKE ÇANLARI

Altyapı projeleri aksamamalıdır. Türkiye enerji alanında bir darboğaza girmiştir. Bana Mardin'den sanayiciler gelip ‘Kaliteli elektrik istiyoruz’ diyorlar. Hakkari'de, Van'da, Bursa'da, İstanbul'da elektrik sıkıntısı çekiliyor. Enerji yatırımları sekteye uğramıştır. Hükümet enerji yatırımlarına ilişkin çok önemli kararlar aldı, ancak Danıştay'daki işlemler nedeniyle bu kararlar uygulamaya konulamadı. Enerjide bu seneyi aşarız ama önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye büyük sıkıntıya girer. Nükleer santraller askıda kalmamalıdır. Bakü-Ceyhan petrol boru hattı hayata geçirilmelidir.

6- YOLLAR BİTİRİLSİN

Daha dün (Pazar) karayollarındaki kazalarda 20'ye yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Karayollarında kara noktalar var. Ankara-Sivrihisar, Antalya-Alanya yollarının bitirilmesi fevkalade önemlidir. Bunlar askıda kalmamalıdır.

7- ÖZELLEŞTİRME KARARLARI ALINMALI

Özelleştirmenin sürdürülmesi Türkiye için önemli. Özelleştirmeyle ilgili alınması gereken önemli kararlar vardır. Bu kararlardan imtina edilmemelidir.

8- SEKİZ YIL YATIRIMLARI SÜRMELİ

Sekiz yıllık eğitimde halkın yaptığı işlerin yanında, 350 trilyonluk kaynak toplanmıştır. Bunun kullanımında bazı sorunlar vardır. Bu projelere devam edilmesi gereklidir. Bu paranın kullanımını çabuklaştırarak, süratli netice almak gerekir. Okul inşaatlarının bitirilmesi gerekiyor.

9- KIBRIS'A DİKKAT

Erken seçimin Kıbrıs'la ilgili aldığımız kararlara bir tesiri olmamalıdır. Başlattığımız balonla su götürme faaliyeti yürümeli, ayrıca boruyla su taşıma projesi de hayata geçirilmelidir.

10- DIŞ POLİTİKA ALAKA İSTER

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri, Ermeni-Azeri ihtilafı, Bosna-Kosova sorunları desteksiz ve alakasız kalmamalıdır.

11- GÜNEYDOĞU'DA YATIRIMLAR

Terörün büyük çapta önlendiği Güneydoğu'da yeni bir ortam doğdu. Bu ortamda daha önce görülmemiş hizmetler artık görülünce ve getirilen teşviklerle sanayicilerde heves meydana geldi. Bu güzel fırsatın kaçırılmaması gerekir. Bu konunun teşvik edilmesine devam edilmelidir.

12- GÜNEYDOĞU'YA TRT YAYINLARI

TRT Güneydoğu illerimizde tam olarak izlenemiyor. Röle istasyonlarının PTT'den, TRT'ye devrine ilişkin kanun Meclis'ten çıkmadı. Ne yapıp yapıp, TRT yayınlarının Güneydoğu'da izlenmesi sağlanmalıdır.

Viyana'dan davet geldi

Avusturya Türk Dernekleri Birliği Yönetim Kurulu, bugün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i makamında ziyaret edecek. Yönetim Kurulu üyelerinin, derneğin programı hakkında Cumhurbaşkanı Demirel'e bilgi vereceği ve Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'in de iyi niyet mektubunu sunacakları açıklandı. Avusturya Türk Dernekleri Birliği tarafından ziyaret hakkında yapılan açıklamada, Thomas Klestil'in, Süleyman Demirel'in kasım ayında Avusturya'ya yapacağı resmi ziyaretten memnuniyet duyacağı mesajını iletecekleri belirtildi. Ziyaret öncesi Avusturya Türk Dernekleri Birliği Yönetim Kurulu'nu makamında kabul eden Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Parlamento Kulübü Başkanı Prof. Dr. Andreas Kohl, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi yolundaki çalışmaları desteklediklerini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!