Yılmaz: İstifa takdiri Ecevit'te

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz: İstifa takdiri Ecevitte
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2002 15:09

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, MHP’nin AB uyum yasalarını Anayasa Mahkemesi’ne götürmesinden sonra hükümette yer almalarının imkansız olduğunu belirterek “Başbakan Ecevit de bizim için hükümeti sürdürdüğünü söyledi. İstifa takdiri Ecevit’tedir. Kendisi partisinin organlarıyla görüşecektir” dedi. Bu girişimin seçimin ertelenmesine yönelik olmadığını söyleyen Yılmaz, “Ancak gerekirse yeni bir düzenleme yapılır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılmaz, basın toplantısında AB üyeliği sürecinin hükümet ve diğer meselelerden daha önemli olduğunu belirtti ve “Sabahki basın toplantımda da ifade ettiğim gibi ANAP olarak aylardan beri dile geçirdiğimiz bizim için Türkiye’nin AB üyeliği hükümet meselesinden ve diğer meselelerden daha önemlidir. Yarın bu memlekette çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren bir meseledir. Atatürk’ün bize gösterdiği hedefe ulaşma meselesidir. İnsanlarımızın huzuru ve mutluluğu meselesidir” dedi.

KOALİSYONU BOZAN SÜREÇ

Yılmaz, MHP'nin dün AB Uum Yasaları'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesinin ardından bu sabah yaptığı açıklamada bunu hükümet sorunu olarak gördüğünü açıkladı. "Bu hükümet seçime kadar bile gitmez" diyen Yılmaz, Başbakan Ecevit'le yaptığı görüşmenin ardından istifa takdirinin Ecevit'te olduğunu söyledi.

Ecevit ise görüşmenin ardından "Ortalık karışık" açıklaması yaparak, DSP Genel Merkezi'nde parti kurmaylarıyla toplantıya geçti. Bu sırada, MHP'den şaşırtan bir açıklama geldi. MHP'li Yahnici, Ecevit ve Adalet bakanları hakkında "Öcalan'a yataklık yaptığı" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, genel merkezde partisine katılımlar için düzenlenen törende yaptığı açıklamalarla hükümetin düşeceğine dair ilk sinyali verdi. Yılmaz, ANAP olarak bugün Türkiye'nin en önemli hedefini AB üyeliği olarak gördüklerini belirtti.

Geçen ay başında 3 grup başkanvekilinin verdiği imza ile uyum yasası paketinin Meclis'te diğer partilerin de katılımıyla yasalaştığını anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:

HÜKÜMETİN GELECEĞİ ŞÜPHELİ

''Türkiye, AB üyeliği yolunda çok büyük bir adım attı. Şimdi biz bununla ilgili gerekli alt düzenlemeleri, yönetmelikleri, tüzükleri hazırlama gayreti içindeyken, koalisyon ortağımız MHP'nin bu yasanın en önemli maddelerini iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş olmasını büyük üzüntüyle karşılıyoruz.

Herkes bilmelidir ki bu gayretler beyhudedir, nafiledir. Tarihin çarkını geriye çevirmek Türkiye'nin medeniyete doğru yürüyüşünü tersyüz etmek mümkün olmayacaktır. MHP'nin bu girişiminden sonra bugünkü hükümetin bir seçim hükümeti olarak dahi devam edeceği konusunda ciddi şüphelerimiz vardır.''

ECEVİT KURMAYLARIYLA TOPLANTIDA

Yılmaz ve Ecevit, saat 12:05'te Başbakanlık'ta biraraya geldi. 12:30'da sona eren görüşme sonrası Başbakan Ecevit DSP Genel Merkezi'ne gitti. Ecevit, DSP Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin "Yılmaz, hükümetten çekileceğini açıkladı mı?" sorusuna
"Ortam henüz biraz karışık, onun için bir şey söyleyemem. Şu sırada bir şey söyleyemeyeceğim. Evvella kendi arkadaşlarımı toplayacağım" diye yanıt verdi.

MHP'DEN ECEVİT'E SUÇ DUYURUSU

Ankara'da bu gelişmeler olurken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Başbakan eski ve yeni Adalet Bakanları hakkında TV amereları önünde suç duyurusunda bulundu. Yahnici, hükümet ortaklarını, "Apo'yu kurtarmak uğruna, devletin güvenliğini tehlikeye atmak"la suçladı.

Yahnici, Başbakan Ecevit, eski Adalet bakanı Hikmet Sami Türk ve yeni Adalet bakanı Aysel Çelikel hakkında da şu sözlerle suç duyurusunda bulundu:

"AB uyum yasaları adı altında karşı karşıya kaldığımız oyunu gözler önüne sermek için bunları anlatıyorum. Apo, ne Suriye'de ne Kenya'da bu güvenlikte yaşamamıştır. Buradan cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunuyorum, Başbakan için, yeni ve eski adalet bakanları için. Gerekeni yapınız."

ANAP KUMAR OYNUYOR

Bir gazetecinin "siz muhalefet partisi gibi suç duyurusunda bulunuyorsunuz" yorumu üzerine, "57. hükümet işi hakime bırakmış durumdadır. Bir kongre toplanır ve seçim kararı alır. Bu konuyu Başbakan'a yazdığım halde cevap alamadım" şeklinde yanıtladı.

Yahnici, bugünkü gelişmelere ilişkin yorumunun sorulması üzerine ise, "ANAP baştan beri bu tür senaryoların peşindedir. Fakat 3 Kasım'daki seçim konusunda halkın genel talebi bunları püskürttü.Sayın Yılmaz kumar oynamaktadır. Fakat bu kumarı, Türk milletinin kaderiyle oynamaya hakkı yoktur. Bu işten vazgeçmek zorundadır" diye cevapladı. 

YILMAZ: AB İÇİN BÜYÜK RİSK ÜSTLENDİK

ANAP’ın Avrupa Birliği konusunda büyük riskler aldığını da ifade eden Yılmaz, tek başlarına uyum yasalarının geçmesi için büyük mücadele verdiğini belirtti. Yılmaz şöyle devam etti:

“Bildiğiniz gibi mecliste bizim dışımızda diğer partilerin de katılımıyla sadece MHP’nin muhalefetiyle yasalaştı. MHP ile bu konuda hükümet içinde bir görüş ayrılığı yaşadığımız zaten malumdur. Ama o dönemde son uyum yasaları meclise gelmeden önce sayın Bahçeli, yaptığımız toplantılarda, bu konuda sadece bizim koalisyon ortakları değil, aynı zamanda sayın Cumhurbaşkanı’nın düzenlediği toplantıda da bu konuda kendileri dışında mecliste kendileri dışında iradenin olduğu, kendilerinin ret oyu vereceklerini ancak engelleyici bir tutum içinde olmayacaklarını ifade etti”

MHP’YE YÜKLENDİ

Mesut Yılmaz, MHP’yi sözlerinde durmamakla suçlayarak, “Oysa dün MHP bildiğiniz gibi paketin en önemli maddelerinin iptali, yani yürütmenin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur. Aslında dava edilen husus, uyum yasaları değil, doğrudan doğruya ülkemizin geleceğidir. Bu davanın Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmesi, herhalde diğer örneklere bakıldığında uzun bir süre alacaktır. Oysa Türkiye’nin AB sürecinde kaybedecek bir günü bile yoktur. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin ilerleme raporu yazılacak.

Yine Ekim ayının 24’ünde devlet başkanları toplantıları yapılacak. Nihayet Aralık’ta Kopenhag’da genişleme konusunda zirve yapılacak. Biz ANAP olarak sadece yasaları değil, bunlarla ilgili tüzükler ve yönetmelikleri de getirdik. Hükümette iki defa görüşüldü. MHP’nin itirazı olmadı. Sayın Başbakan ilgili kurumlara bu yönetmeliklerin düzenlenmesi için genelge gönderdi. Dolayısıyla bu alt düzenlemeler yapıldıktan sonra MHP dün hem Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu hem de sayın Bahçeli yaptığı basın toplantısında bundan sonra hükümet ortağı olarak AB için yapılacak diğer düzenlemelerdeki tutumunun da aynı paralelde olacağını ifade etti. Yani hükümet ortağı olarak destek vermeyeceğini ifade etti. Oysa hükümetlerin görevi meclisin kabul ettiği yasaları uygulamaktır” dedi.

YILMAZ: BU HÜKÜMETLE ARTIK ASGARİ BİRLİKTELİĞİMİZ YOKTUR

Yılmaz MHP’in artık her konuda engelleyici olacağını da sözlerin ekledi ve “Hükümetlerin görevi gerekli yönetmelikleri çıkarmak o kanunları uygulamaktır. Bahçelinin dünkü beyanı hem engelleyici olmayacakları sözlerine terstir. Hem de Meclis’in bu kanunları uygulama konusunda verdiği görev ters düşmüştür. Hükümetin kanunları uygulamama gibi bir durumu yoktur. Hükümet kanunları uygulamakla yükümlüdür. Bu hükümetin artık asgari birliktelik de yoktur. Sayın Ecevit de, Bahçeli’nin bu açıklamasına anlam vermediğini söyledi. Tabii hükümetten çekilip çekilmemek, hükümetin istifasını vermek sayın Başbakan’ın kararıdır. Esasen bizim isteğimiz üzerine devam ettirdiğini ifade etmiştir. Sanıyorum parti yetkili organlarıyla görüşecek ve kendi kararını verecektir” dedi.

“BİZ ARTIK HÜKÜMETTE YOKUZ"

ANAP olarak artık hükümette yer almayacaklarına vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ama her halükarda Türkiye’nin önünü kapatan bir hükümet içinde yer almamız mümkün değildir. MHP’nin ortaya koyduğu tavır maalesef bu gerekenle bağdaşmayan ve Türkiye’nin önünü kapatan bir tavırdır.Türkiye’nin önünü kapatan bir hükümette ANAP’ın yeri yoktur. Bu konudaki görüşlerimizi Başbakan’a ifade ettik. Sayın Başbakan kendi partisinin organlarıyla görüşecektir. Sayın başbakanın kararını verecektir. AB sürecinin zarar görmesini istemiyoruz. Bu konuda hükümet içinde taşıdığımız sorumluluğun da etkisiyle herkesi aynı sorumluluğa davet ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!