Yılmaz Erbek Apartmanı davası nedir? İzmir depreminde 11 kişi hayatını kaybetmişti

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz Erbek Apartmanı davası nedir İzmir depreminde 11 kişi hayatını kaybetmişti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 23:01

Yılmaz Erbek Apartmanı davası ile ilgili son dakika gelişme yaşandı. İzmir'de yaşanan depremde 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı davasında karar açıklandı. Mahkeme heyeti 5 sanığa hapis cezası verdi, 6 sanık da beraat etti. Türkiye'nin günlerce konuştuğu olayda, davanın geçen eylül ayında görülen ilk duruşmasında binanın fenni mesul mimarı Nurettin Bozdoğan tahliye edilmişti. İşte, 2 yıl önce meydana gelen depremde açılan Yılmaz Erbek Apartmanı davasının geçmişi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Yılmaz Erbek Apartmanı nedir, sorusu son gelişmelerin ardından yeniden gündeme geldi. İzmir'de 2020’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili mahkeme heyeti; tutuklu sanık arsa sahibi Mustafa Yılmaz'a 15 yıl hapis cezası verirken, tutuksuz sanıklar statik proje müellifi Ali Özsoy'a 10 yıl, yapı denetim şirketi yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Perviz Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan'a 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

YILMAZ ERBEK APARTMANI DAVASI NEDİR?

Ege Denizi'nde Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 117 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki depremde Bayraklı ilçesindeki 10 katlı Yılmaz Erbek Apartmanı B bloğu da yıkılmıştı. Enkaz altında kalan 11 kişi yaşamını yitirmiş, 11 kişi de yaralanmıştı.

Haberin Devamı

Depremin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 10 kişi hakkında İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Davanın geçen eylül ayında görülen ilk duruşmasında binanın fenni mesul mimarı Nurettin Bozdoğan tahliye edilmişti.

Yılmaz Erbek Apartmanı davası nedir İzmir depreminde 11 kişi hayatını kaybetmişti

Apartmanda dükkanların bulunduğu bölümde kolonların kesildiği iddia edilmişti. Ancak yargılama sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden gelen ek bilirkişi raporunda binada kolon kesilmediği, kolon inceltme yapılması durumunda binanın bu şekilde yıkılmayacağı belirtilmişti.

Yılmaz Erbek Apartmanı davası nedir İzmir depreminde 11 kişi hayatını kaybetmişti

Raporda binanın beton kalitesinin çok kötü olduğu, binanın yıkılmasının da buna bağlı olduğunun altı çizilmişti. Öte yandan kolon kesildiği iddiasıyla binanın altındaki bir marketler zinciri şirketi hakkında yürütülen soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!