Yılanların seksi 24 saat sürebiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yılanların seksi 24 saat sürebiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bir bilim adamı, geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan kitabında, ölüm makinesi olarak görülen yılanların ilginç yönlerini gün ışığına çırdı. Profesör Harry Greene, bazı yılan türlerinin cinsel ilişki sürelerinin 24 saati aşabildiğini öne sürdü.

İnsanların büyük bölümünün korkulu rüyası olan, hatta bazılarının görüntüsüne bile dayanamadığı yılanlara Amerikalı bir profesör övgüler yağdırdı. California Üniversitesi'nde Biyoloji Profesörü olarak görev yapan Harry Greene, ‘‘Yılanlar: Doğadaki Esrarın Evrimi’’ adlı kitabında özel bir çekiciliğe sahip ve çok yetenekli olarak tanımladığı yılanların ilginç seks hayatlarına da dikkat çekiyor.

Erkek yılanlar kuyruk kısımlarında gizli, çift cinsel organa sahip. Her birine ‘‘yarımşar penis’’ deniyor ve peşpeşe çiftleşmelerde alternatif olarak işe yarıyor. Greene'e göre, bu ilginç fizyolojik yapı yılara daha sık çiftleşme olanağı sağlıyor. Çiftleşme genelde kısa süreli, ancak bazı türlerde bir günden uzun sürebiliyor. Dişiler de çok enteresan bir yapıya sahipler. Dişi yılan spermleri aylarca saklayıp döllenme için elverişli ısıyı bekleyebiliyor.

Time Dergisi'nin bilim sayfasından ‘‘Yılanlara Övgü’’ başlığıyla verdiği habere göre, 52 yaşındaki Prof. Greene tüm yaşamını yılanların kötü imajını düzeltmeye ve yılan fobisini (ophidiafobi) yok etmeye adadı. T Prof.Green, hem biyolojik hem de estetik açıdan özgün bulduğu ve davranışlarını incelediği yılanlar hakkında şunları yazıyor: ‘‘Yılanlar doğal bilmecelerdir. Tıpkı bizleri peşinden sürükleyen, ilham veren diğer şeyler gibi...’’

Greene’e göre, benzersiz bir yapıya sahip olan yılanların çok keskin koku alma yeteneği, şaşırtıcı bir becerikliliği, şok edici renkleri ve geleceğin ilaçları olabilecek zengin zehir çeşitleri var.

Amerikalı uzmana göre, yılanların en büyük başarısı, tıpkı köpek balıkları gibi çok değişik ortamlara uyum sağlayabilmeleri. Kutup bölgeleri dışında yağmur ormanlarından çöllere kadar her alanda var olabiliyor. Ataları 90 milyon yıl öncesine uzanan yılanların 2 bin 700 türü bulunuyor. Kalem boyunda olanlara da, insan yutabilen 6 metrelik pitonlara, anakondalara da rastlamak mümkün...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!