Yetim hakkıyla vurgun

Güncelleme Tarihi:

Yetim hakkıyla vurgun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'li Bakan Sacit Günbey döneminde çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarına inanılmaz miktarlarda dini kitap yığılmış. Yurt ya da yuva sorumlusu tarafından ‘‘ihtiyaç’’ listesine ‘‘yazılarak’’ istenen kitaplar DSP'li Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından incelemeye alındı.

REFAHYOL döneminde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı çocuk yuvaları ile yetiştirme yurtlarına gönderilen kitaplar, DSP'li Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından incelemeye alındı. Gemici, ‘‘Önüme öyle örnekler geldi ki, okudukça küçük dilimi yutacaktım. Ancak, duygusal davranıp tek yönlü karar almamak için uzmanlardan oluşan 10 kişilik bir heyete bunları inceletiyorum’’ dedi.

RP'li Bakan Sacit Günbey dönemi incelendikçe inanılması güç olaylarla karşılaşılıyor. Yetkililer, ‘‘Okutulmuş nohutlarla tedavi’’ olayından sonra kitap dosyasını ele aldılar. Bu uygulamanın da ilginç olduğu ilk bakışta ortaya çıkıyor. Kitaplar yetiştirme yurtları ya da yuva sorumluları tarafından ihtiyaç listesi çıkarılmış gibi talep ediliyor. Bu talepler daha sonra valilik kanalıyla SHÇEK'e ulaştırılıyor. 7-12 yaş grubu çocuklar için çocuk yuvasına ve eğitim merkezine gönderilen listeden bazı örnekler şöyle:

Çocuk Kalbi Dizisi: Allah'ı Çok Seviyorum, Ben de Namaz Kıldım, İnsan Sevindirmek Ne Güzel, Hacı Babam, Sahur Yıldızı, Posbıyık Tavşan, Keşke Adım Melek Olsaydı, Ne Olur Ölme Dede, Küçük Gelin vs.

Peygamber Dizisi: Büyük Müjde, Güzele Çağrı, Bir Anlık Gaflet, Tereddütsüz Şahitlik, Eyyüh'el Veled, Tutiname, BoğaçHan, İlk Namaz, Üç Öğüt, Müjde, Keramet vs.

Büyük bir ilin erkek yetiştirme yurdu müdürü tarafından talep edilen listedeki ihtiyaç duyulan kitaplar ise şöyle:

‘‘Siret Ansiklopedisi (6 cilt), Nebevi Hareket Metodu (2 cilt), Ahmet Lütfi Kozancı'nın Hz. Muhammed'in Hayatı;Doğuş-Yükseliş (6 cilt), Vehbe Zuhayli'nin İslam Fıkıh Ansiklopedisi (10 cilt), Mustafa Kutlu'nun Hikayeleri, Necip Fazıl'ın Çile, Ebu Zehra'nın Mezhepler Tarihi, Muhammed Essabuni'nin Saffettefasir, Şule Yüksel Şenler'in Huzur Sokağı.’’

Kız Yetiştirme Yurdu'na talep edilen kitaplardan örnekler:

‘‘İhya-u Ulumi'd Din, Riyazü's Salihin, Hayatü's Sahabe, İslam Fıkıhı, İslam İlmuhari, Asr-ı Saadet.’’

Roman ve hikayeleri istenen yazarlardan bazıları şunlar:

‘‘Necip Fazıl Kısakürek, Abdurrahman Dilipak, Emine Şenlikoğlu, Ahmet Günbay Yıldız, İsmail Hekimoğlu, Sezai Karakoç, Ömer Seyfettin, Halit Ziya Uşaklıgil, M. Necati Sepetçioğlu, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halide Edip Adıvar, Mevdudi, SeyyidKutup, Said Havva, Mehmet Kaplan.’’

Kültürel eserlerin bazıları da şunlar:

‘‘İslam'da Evlilik ve Mahrumiyetleri, İslamda Aile Eğitimi, Çocuğun Eğitiminde Dini Motifler, İslamın Dünya Görüşü, Allah ve Modern İlim, İslamda Sosyal Düzen, Çağdaş Müslümanın Kimlik Krizi.’’

Bunların arasına Milli Mücadele, Atatürkçülük, Nutuk gibi eserlerin adları da alınmış. 7-12 yaş grubu korunmaya muhtaç çocuklara gönderilen kitaplardan biri Eyyüh'el Veled. Gazali'nin 'Çocuklara Altın Öğütler' başlığını taşıyor. Bu kitaptan bazı örnekler de şöyle:

-...Mesela, bayram günlerinde oruç tutsan veya zorla alınan elbise ile namaz kılsan günahkar olursun. Söz ve eylemin dine uygun olması gerekir. Çünkü İslamiyet'e uymayan ilim ve amel sapıklıktır. Bazılarının ileri geri söylediği sapık sözlere ve yaptıkları taşkınlıklara aldınmamalıdır.

KADINLARLA GEÇİNMEK: ...Ey oğul, bazı kadınlar zayıf davranıp senin sırlarını dışarıya açabilir. Bu konuda dikkatli ol. Ona mümkün olduğu kadar iyi davran. Lanet okuma, kahpe, fahişe gibi hakaretler etme. Onu mümkün olduğu kadar iyi giydir, iyi besle. Alabildiğine serbest bırakma, gidip geldiği yerler belli olsun.

CİNSEL İLİŞKİ: ...Eşinle birleşmek istediğin zaman, besmele çek. İşi ağır ağır yap. Çünkü kadının da sende hakkı vardır. Horoz gibi yapma. İlişkide bulunurken yanınızda çocuğun, hatta hayvanın bile bulunmamasına dikkat et. Kadının organına bakma. Bu sonradan, kadına karşı bir tiksintiye sebep olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!