Yeşil, RP'yi aramış

Güncelleme Tarihi:

Yeşil, RPyi aramış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Birdal suikastından önce Ankara'da olduğu çıkan ve bir türlü yakalanamayan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın kapatılan Refah Partisi'ni telefonla aradığı belirlendi. Yeşil'in telefonundan RP Ankara İl Başkanlığı'nın arandığı öğrenilirken kimlerle konuşulduğu belirlenemedi.

Türkiye'yi sarsan ‘Susurluk skandalı’nın baş aktörü ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, kapatılan Refah Partisi'ni de telefonla aradığı ortaya çıktı. Yeşil'in, Ankara'da kullandığı 323 48 39 numaralı telefonundan, 1995-96 yıllarında RP Ankara İl Başkanlığı'nı da aradığı saptandı.

Yeşil'in telefon görüşme kayıtlarında ortaya çıkan bu bilgi, ‘Susurluk skandalı’ patlak verdiği günden bu yana hep ‘Bu işlere hiç bulaşıp karışmadık’ diyen eski RP'liler arasında şok etkisi yarattı.

KİMİ ARADI?

RP kapatıldıktan sonra Fazilet Partisi'nde buluşan eski RP'liler dün gün boyu, ‘Yeşil’in kimi aramış olabileceği' konusunu konuştular. Yeşil'in, telefonla aradığı 1995-96 yıllarında, RP'de üç il başkanı görev yaptı. 25 Aralık 1995 seçimlerine kadar il başkanlığını, halen Ankara Milletvekili olan Ersönmez Yarbay yürütmüştü. Yarbay'ın milletvekili olmasından sonra bu göreve, İsmail Göynük getirilmiş, Eylül 1996'da yapılan kongrede de il başkanlığına halen FP GİK üyesi olan Zeki Çelik seçilmişti. Çelik, Genel Başkan Recai Kutan'ın dünürü olmasıyla da tanınıyor.

TANIMAYIZ, BİLMEYİZ

Yarbay, Hürriyet'e, Yeşil'le ilgili olarak, ‘‘Bizim kendisiyle bir tanışmışlığımız, görüşmüşlüğümüz yok’’ dedi. Yarbay, ‘‘İl başkanlığı telefonları halka açık telefonlardır. Çok kişi oradan görüşme yapar. Yeşil aramış da kiminle görüşmüş, hem bunu, hem de gerçekten aramış mı, aramamış mı, onu araştırmak gerekir’’ diye konuştu.

Çelik de Hürriyet'in sorusu üzerine, Yeşil'i ne şahsen, ne de ismen tanıdığını belirterek, ‘‘Bizim dönemimizde böyle birşey ne olmuştur, ne de böyle bir şey duydum. Kimi aramıştır, niye aramıştır, gerçekten o mu aramıştır, bunları bilmemiz mümkün değildir. Kendisini tanımayız, bilmeyiz’’ dedi.

Yanıtsız kalan sorular

Jandarma Uzman Çavuş Cengiz Ersever'in mahkemeye sevkedilmesiyle birlikte aşağıdaki sorular da yanıtsız kaldı:

Elmadağ yakınlarında 5 Kasım 1993'te cesedi bulunan Binbaşı Ahmet Cem Ersever ile Çavuş Ersever'in ilişkisi neydi? İnfaz sırasında Çavuş Ersever nerede olduğunu kanıtlayabilecek miydi? Bu infaz emrini kim verdi?

Çavuş Ersever, 1988 yılından beri sağ kolu olarak çalıştığı Yeşil'le birlikte hangi olaylara katıldı? Kimlerden haraç aldı?

Jandarma istihbarat timlerinde görev yapan Çavuş Ersever, Güneydoğu'da Haydar, İstanbul'da Fırat kod adlarını niçin kullandı?

Cengiz Ersever'in dört yıldır birlikte yaşadığı Cihan Tanzim adlı kadının üzerine kayıtlı 5 ev bulunduğu öne sürüldü. Ersever ve yakınlarının mal varlığı araştırıldı mı?






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!